Grundnivå
Grundläggande behörighet + Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c, Engelska 6
Att verka i, och utveckla Transport Management är att kombinera flera transport- och logistikrelaterade forskningsfält för att vetenskapligt kunna analysera transporternas och logistikens roll i företag, organisationer, myndigheter och samhället i stort, såväl lokalt, regionalt och nationellt som globalt. Som en röd tråd genom utbildningen går beaktandet av ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet, liksom jämställdhetsaspekter och den digitala utvecklingens påverkan på fältet.
Utbildningen genomförs genom föreläsningar, seminarier, gästföreläsningar och studiebesök. Dessutom förekommer projektarbeten i samverkan med företag inom transport- och logistiksektorn. Grupparbeten, gruppövningar, case och individuella övningar förekommer också. Studenten förutsätts själv ta stort ansvar för sitt lärande.
Programmets huvudområde är Företagsekonomi (90 hp) och dessa kurser ger en företagsekonomisk grund med anknytning till fältet. Resterande 60 hp är relaterade till olika specifika kompetenser som efterfrågas i transport- och logistiknäringen och motsvarande branscher. Termin 5 (30 hp) är valfri, vilket ger studenten möjlighet att specialisera sig genom att välja kurser på Malmö universitet eller vid andra lärosäten i Sverige eller utomlands.
I programmets kurser bedrivs undervisning på svenska och engelska och både svensk- och engelskspråkig kurslitteratur används i sådan omfattning att studenten uppnår färdigheter i att använda facklitteratur och facktermer både på svenska och engelska. De kurser som bedrivs på engelska är öppna för utbytesstudenter, vilket ger möjlighet till internationella perspektiv på olika sätt under studietiden.
Nationella lärandemål för kandidatexamen
Enligt högskolelagen 1:8
Utbildning på grundnivå ska utveckla studenternas
- förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar,
- förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem, och
- beredskap att möta förändringar i arbetslivet.
Inom det område som utbildningen avser ska studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att
- söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå,
- följa kunskapsutvecklingen, och
- utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området.
Enligt högskoleförordningen, bilaga 2, Kandidatexamen
Kunskap och förståelse
Studenten skall efter avslutad utbildning kunna:
- visa kunskap och förståelse inom företagsekonomi med inriktning mot Transport Management, inbegripet kunskap om områdets vetenskapliga grund, kunskap om tillämpliga metoder inom området, fördjupning inom någon del av området samt orientering om aktuella forskningsfrågor.
Färdighet och förmåga
Studenten skall efter avslutad utbildning kunna:
- visa förmåga att söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant information i en problemställning samt att kritiskt diskutera företeelser, frågeställningar och situationer.
- visa förmåga att självständigt identifiera, analysera, formulera och lösa problem samt att genomföra uppgifter inom givna tidsramar
- visa förmåga att muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera olika transport- och logistiklösningar i dialog med olika grupper
- visa sådan färdighet som fordras för att självständigt arbeta i verksamheter som berörs av Transport Management
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Studenten skall efter avslutad utbildning kunna:
- visa förmåga att inom företagsekonomi och Transport Management göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter
- visa insikt om kunskapens roll i samhället och om människors ansvar för hur den används
- visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att utveckla sin kompetens
Lokala mål
Studenten skall efter avslutad utbildning kunna:
- Identifiera, förklara och analysera transport- och logistiksystemens utveckling och betydelse, med fokus på hållbarhet (ekonomisk, social och ekologisk) och digital utveckling på regional, nationell och global nivå.
- Formulera och utvärdera hållbara transport- och logistiklösningar, med hänsyn till miljö, jämställdhet, lönsamhet och samhällsekonomisk effektivitet, samt integrera olika metoder och modeller för att hantera flöden av gods, personer och information.
- självständigt och i grupp, ta ansvar för eget lärande, och kritiskt reflektera över transportpolitiska debatter och vetenskapliga metodutvecklingar inom transportforskningsområdet.
Kandidatexamen
Kandidatexamen med huvudområde Företagsekonomi - Inriktning mot Transport Management (Bachelor of Science with a Major in Business Administration - Specialization in Transport Management). Examen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng, varav 90 högskolepoäng med succesiv fördjupning inom huvudområdet och 60 högskolepoäng i för inriktningen specifika kurser samt 30 högskolepoäng valfria kurser. Obligatoriska kurser i kurslistan ovan ska vara fullgjorda för kandidatexamen med huvudområde Företagsekonomi - Inriktning mot Transport Management.
Det är möjligt att ta ut kandidatexamen med huvudområde Företagsekonomi utan inriktning. Examen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng, varav minst 90 högskolepoäng med successiv fördjupning inklusive ett självständigt arbete om 15 högskolepoäng inom huvudområdet. Obligatoriska kurser inom huvudområdet i kurslistan ovan eller motsvarande ska vara fullgjorda.
I respektive kursplan framgår de förkunskapskrav som krävs för uppflyttning inom programmet.
Om ett utbildningsprogram avvecklas medför detta även att utbildningsplanen upphör att gälla. Dock sker inte detta förrän studenter haft möjlighet att slutföra utbildningen inom normal studietid, räknat från den sista antagningen till programmet. Dessutom ges studenter därefter möjlighet att slutföra sin utbildning under en avvecklingsperiod som omfattar minst två ytterligare terminer.