Grundnivå
För tillträde till kursen krävs avklarade kurser om minst 15 hp inom huvudområdet Företagsekonomi.
KSFÖE Företagsekonomi
G1F / Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Kursen ingår i huvudområdet Företagsekonomi på nivå 31-60 hp och ingår i examensfordringarna för kandidatexamen i Företagsekonomi - inriktning mot Transport Management.
Kursen innehåller grunderna inom kvantitativ metod samt statistisk analys med relevans för Transport Management. Det omfattar deskriptiv statistik, sannolikhetslära, inferensteori, regressionsanalys och tidsserieanalys. Kursen inkluderar även praktiska datorstödda övningar i statistikprogram.
Efter att ha genomfört kursen ska studenten kunna
- redogöra för grunderna inom kvantitativ metod; deskriptiv statistik, sannolikhetslära, inferensteori, regressionsanalys och tidsserieanalys
- använda statistisk programvara för bearbetning, analys och presentation av datamaterial
- tillämpa kvantitativa undersöknings- och analysmetoder inom transportrelaterade verksamheter, inkluderande datainsamling, bearbetning, analys samt skriftlig rapport
- bedöma när olika statistiska metoder är användbara
- uppskatta hur osäkerhet påverkar slutsatser samt kvantifiera risker för fel vid beslut
Föreläsningar, lärarledda övningar, datorlaborationer samt självstudier.
- Individuell examination (4 hp) (UV) (lärandemål 1)
- Datorlaborationer (1.5 hp) (UG) (lärandemål 2)
- Projektarbete i grupp (2 hp) (UG) (lärandemål 2, 3,4,5)
Individuell bedömning sker för samtliga lärandemål.
För betyget godkänd krävs att samtliga examinationer är godkända. För betyget väl godkänd krävs dessutom väl godkänd individuell examination.
- Djurfeldt, G., Larsson, R. & Stjärnhagen, O. (senaste upplagan). Statistisk verktygslåda 1: samhällsvetenskapliga orsaksanalys med kvantitativa metoder. Studentlitteratur, Lund.
Övrigt material tillhandahålles elektroniskt.
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.