Grundnivå
Kursen har följande högskolekurs som förkunskapskrav: IV507G Idrott, fysisk aktivitet och hållbar utveckling (genomgången)
Inget huvudområde
G2F
Syfte
Kursen syftar till att studenten ska utveckla en fördjupad kunskap och kompetens rörande idrottens samtida trender inom evenemang och idrottsturism.
Innehåll
Kursen fokuserar på utvecklingen av idrottsturism och evenemang i tid och rum. I kursen analyserar studenten den publika och identitetsskapande roll och ekonomiska betydelse som idrotten idag har för städer och samhällen på såväl lokal som global nivå. Trender och teorier om drivkrafter bakom och effekter av evenemang, evenemangsplanering samt idrottsturism belyses och analyseras. I kursen ingår att studenten i samverkan med vald idrottsrelaterad organisation genomför ett projekt eller utredning med koppling till kursens teman.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- redogöra för och problematisera idrottens publika och identitetsskapande roll och ekonomiska betydelse för städer och samhällen
- analysera och värdera idrottens evenemangs- och turismutveckling, och effekter av dessa, med hjälp av för kursen relevanta teorier och begrepp
- genomföra en teoretiskt grundad utredning eller motsvarande projekt i samverkan med en idrottsrelaterad organisation
Kursen innehåller varierande arbetsformer varvid studenterna arbetar probleminriktat och undersökande. Föreläsningar varvas med självstudier, grupparbeten, seminarier, gästföreläsningar, studiebesök och samverkan med idrottsrelaterad organisation. Arbetsformerna utvecklas med utgångspunkt från kursens syfte och mål i samverkan mellan studenter, kursledare och externa aktörer.
Seminarier som kräver obligatorisk närvaro anges vid kursstarten.
Kursen examineras genom tre prov
Prov 1: Muntlig presentation, 2,5 hp (Oral Presentation) (lärandemål 2).
Prov 2: Skriftlig individuell inlämningsuppgift, 5 hp (Individual Written Exam) (lärandemål 1–2).
Prov 3: Skriftlig rapport samt muntlig presentation, 7,5 hp (Written Report and Oral Presentation) (lärandemål 3).
På Prov 1 kan endast betygen Underkänd och Godkänd ges.
På Prov 2 och 3 kan betygen Underkänd, Godkänd och Väl Godkänd ges.
För betyget Väl Godkänd på hel kurs krävs betyget Väl Godkänd på samtliga VG-grundande prov samt betyget Godkänd på prov 1 .
För samtliga bedömningar ska underlaget vara sådant att individuella prestationer kan särskiljas.
För kursen gällande betygskriterier meddelas av kursledaren vid kursstart.
Mallen, Cherryl & Adams, Lorne (red.) (2024) Event Management in Sport, Recreation, and Tourism - Theoretical and Practical Dimensions. Abingdon & New York: Routledge. (279 s.)
Weed, Mike & Bull, Chris (2012). Sports tourism: Participants, policy and providers. London & New York: Routledge. (372 s)
Annan litteratur i form av rapporter, vetenskapliga artiklar med mera tillkommer motsvarande cirka 1000 s. Lista tillhandahålls vid kursstart.
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.