Grundnivå
FF250A Fastighetsvetenskap: Fastighetsföretagande 7,5hp
FF252A Ekonomistyrning i fastighetsföretag 7,5hp
FF253E Real Estate Science: Service Management and Innovation 7,5hp
FF256E Real Estate Science: Facility Management and Organisation 7,5hp
Samt FF254A Grundläggande byggnadsteknik minst 3 hp, dvs. antingen projektuppgift (2 hp) och inlämningsuppgifter (1 hp) eller tentamen (4,5 hp)
Kursen ingår i huvudområdet Fastighetsvetenskap på nivå 1-60hp och ingår i examensfordringarna för kandidatexamen i Fastighetsvetenskap med inriktning mot fastighetsföretagande.
Syftet med kursen är att utveckla kunskaper inom hållbar och värdeskapande fastighetsförvaltning under fastighetens livscykel. Kursens fokus är kundnära ekonomisk och teknisk fastighetsförvaltning av olika typer av fastigheter i förhållande till samhällets styrning. Särskild vikt läggs vid förvaltarrollen och förhållnin.gssätt till olika aktörer/intressenter samt samhällets krav på klimat- och energiprestanda.
Under kursens gång behandlas för fastighetsförvaltningen centrala delar såsom drift, underhåll, upphandling av fastighetsnära tjänster, uthyrning, principer för hyressättning samt hyresförhandling.
Kunskap och förståelse
Efter avslutad kurs ska studenten visa förmåga att
1. redogöra för teorier och metoder för hållbar, kundnära och värdeskapande fastighetsförvaltning av olika typer fastigheter och fastighetsbestånd med hänsyn till den teknologiska utvecklingen.
2. redogöra för en byggnads energiprestanda enligt gällande regelverk.
3. förklara och diskutera inköpsprocessen gällande upphandling av fastighetsnära tjänster samt regelverket för offentlig upphandling.
Färdighet och förmåga
Efter avslutad kurs ska studenten visa förmåga att
4. upprätta förvaltningsplan och underhållsplan med hänsyn till samhällets styrning, ekonomiska aspekter och hållbarhetsaspekter.
5. tolka energi- och klimatdeklarationer, deras innehåll, begrepp och betydelse.
6. tolka, bearbeta och analysera en byggnads driftsdata.
7. formulera en kravformulering för verksamheten utifrån kundens behov och utifrån detta utforma ett förfrågningsunderlag och genomföra upphandlingar av fastighetsrelaterade tjänster med stöd av standardavtal.
8. relatera till förvaltarrollen och fastighetsägarens ansvar på ett affärsmässigt sätt och i enlighet med gällande regelverk och praxis.
9. muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera information, problem och lösningar i dialog med olika aktörer.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter avslutad kurs ska studenten visa förmåga att
10. tillämpa ett etiskt förhållningssätt och verka för jämställdhet i förvaltarrollen.
Föreläsningar, övningar, seminarier och handledning.
Kursen examineras genom:
Projektuppgifter teknik och energi, examineras i grupp och individuellt: 5hp (UV) (lärandemål 2, 4, 5, 6)
Förfrågningsunderlag, examineras i grupp och individuellt: 1,5 hp (UG) (lärandemål 7)
Seminarium etik i förvaltarrollen, examineras i grupp och individuellt: 1hp (UG) (lärandemål 9 och 10)
Projekt: Förvaltarrollen, examineras i grupp och individuellt: 2,5 hp (UG) (lärandemål 8 och 9)
Individuell examination: 5 hp (UV) (lärandemål 1, 3, 8)
För godkänt på hela kursen krävs att samtliga examinationer är godkända.
För väl godkänt på hela kursen krävs dessutom 5 hp med betyget väl godkänd på examinationen Projektuppgifter teknik och energi samt 5 hp med betyget väl godkänd på Individuell examination.
- Haynes, B., Nunnington, N., & Eccles, T. (senaste upplagan). Corporate Real Estate Asset Management: Strategy and Implementation (2nd ed.). Routledge (finns som e-bok)
- Johansson, M., Hansson, L. & Hägerhed, L. (senaste upplaga). God inomhusmiljö: en handbok för fastighetsägare. Fastighetsägarna, Stockholm.
- Lindahl Toftegaard, E. (senaste upplagan). Offentlig upphandling: LOU och upphandlingsprocessen. Studentlitteratur, Lund (finns som e-bok)
- Molén, J. & Ollas, P. Allt om Aff: avtal för fastighetsförvaltning och service. (senast upplagan). Svensk Byggtjänst, Stockholm (finns som e-bok)
- Warfvinge, C. & Dahlblom, M. Projektering av VVS-installationer (senaste upplagan). Studentlitteratur, Lund.
Utöver ovan stående litteratur ingår gällande lagtext för de områden som kursen omfattar samt material och vetenskapliga artiklar som görs tillgängligt elektroniskt eller hänvisas till.
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.