Avancerad nivå
Kandidatexamen eller motsvarande om minst 180 högskolepoäng samt kunskaper motsvarande Engelska 6 från svensk gymnasieskola.
A1N / Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Ingår i huvudområdet Urbana studier på nivå 91-120 hp
Syftet med kursen är att de studerande ska få fördjupning inom urban och regional ekonomi. Studenter ska få en förståelse för olika verksamheters lokaliseringsbeslut och hur de geografiska mönster som uppstår kan förstås och analyseras. Studenten ska också kunna förstå konsekvenser av dessa lokaliseringsbeslut, och analysera fenomen som urbanisering, förtätning, regional utveckling och ojämlikhet. Kursen syftar till att studenten ska kunna förstå olika aktörer med relevans för urban utveckling. Kursen syftar också till att de studerande ska tillägna sig kunskaper om aktuella metoder inom fältet, främst kvantitativa metoder och geografiska informationssystem (GIS).
Kursen baseras på två olika delmoment:
1. Urban tillväxt och utveckling (7.5hp)
Delmomentet syftar till att ge studenterna kunskaper om urban och regional ekonomi. Momentet syftar till att ge en förståelse för olika aktörers roll i den urbana utvecklingen.
2. Analysmetoder för ekonomisk och geografisk analys (7.5hp)
Inom detta moment kommer studenterna applicera analysverktyg för urbana och regionala data. Momentet baseras på statistiska metoder samt GIS-verktyg. Föreläsningar, övningar och laborationer kommer användas parallellt för att studenterna ska få praktisk tillämpning av de teoretiska kunskaperna.
Delmoment 1
Efter avslutad kurs ska studenterna kunna:
1. kunna identifiera, analysera och kritiskt förhålla sig till aktuella samhällsproblem relaterade till urban och regional utveckling
2. redogöra för och kritiskt förhålla sig till vetenskapliga teorier inom urban och regional ekonomi
Delmoment 2
Efter avslutad kurs ska deltagarna kunna:
3. applicera statistiska och GIS-baserade metoder som stöd för analys av mark- och fastighetsrelaterade frågor
4. förstå olika metoders styrkor och begränsningar samt kunna redogöra för dessa
5. kommunicera muntligen och skriftligen resultat från analyser på ett tydligt sätt
Genomförs genom föreläsningar och seminarier med skriftliga inlämningar.
Delmoment 1
Seminarier (2.5hp) (UG) (lärandemål 1 & 2)
Skriftlig individuell examination (5hp) (UA) (lärandemål 1 & 2)
Delmoment 2
Skriftliga uppgifter (2.5hp) (UG) (lärandemål 3, 4 & 5)
Individuellt projektarbete (5hp) (UA). (lärandemål 3, 4 & 5)
För godkänt på kursen fordras att samtliga examinerande moment är godkända.
Slutbetyg sätts utifrån genomsnittligt betyg på de moment som bedöms utifrån betygsskalan UA.
Information om hur slutbetyg på kursen bestäms går att finna i kursdokumentation som tillhandahålls vid kursstart.
- Jones, C. (senaste upplagan). Urban Economy. Real estate economics and public policy. Routledge, Milton Park.
- Mehmetoglu, M. & Jakobsen, T. G. (senaste upplagan). Applied Statistics Using Stata: A guide for the social sciences, SAGE Publications, Thousand Oaks.
- Menke, K. (senaste upplagan). Discover QGIS 3. x: A workbook for classroom or independent study. Locate Press Open Source Geospatial Books, Chugiak.
Artiklar och övrigt material tillhandahålles elektroniskt
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.