Grundnivå
Minst 60 hp avklarade kurser inom huvudområdet för något av kandidatprogrammen:
- TGHAU Hållbar arkitektur och urban gestaltning
- TGSTA Stadsbyggnad, stadsutveckling och planering
- SGFTM Företagsekonomi: Transport Management
- TGFFF Fastighetsföretagande
Inget huvudområde
GXX / Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Kursen ingår inte i något huvudområde.
Kursen syftar till att ge studenten möjlighet att i ett praktiskt sammanhang omsätta kunskaper som har förvärvats genom programstudierna samt att erbjuda en inblick i yrkeslivet och dess professionella och interprofessionella roller, arbetssätt och arbetsförhållanden. Kursen är verksamhetsförlagd och möjliggör aktivt deltagande i ett yrkesrelaterat sammanhang inom ett företag eller offentlig eller idéburen organisation. Kursen genomförs under ordinarie terminstid.
Under kursen ges studenten övergripande vägledning av ansvariga lärare samt specifik handledning av representant för den mottagande organisationen (extern handledare).
Studenten söker själv upp en lämplig praktikplats. Praktikplatsen godkänns genom att en bekräftelse och praktikplan skrivs mellan Malmö universitet (Institutionen för urbana studier), praktikplatsen och studenten.
Praktikplanen specificerar vad som förväntas av respektive part. I slutet av praktikperioden ska återkoppling avseende studentens prestationer ske från praktikplatsen till universitetet.
Praktiken ska vara oavlönad och får inte förläggas i länder som Utrikesdepartementet (UD) avråder från inresa till.
Efter avslutad kurs ska studenten:
- visa förståelse för organisatoriska förutsättningar och regelverk avseende arbetet på praktikplatsen
- visa förmåga att självständigt och i samarbete med andra utföra överenskomna arbetsuppgifter
- visa förmåga att i praktiska arbetsuppgifter tillämpa och utveckla sina teoretiska kunskaper inom ämnesområdet
- visa förmåga att löpande reflektera över sina i praktiken vunna erfarenheter
- visa förmåga att självständigt utarbeta, presentera och i seminariediskussion motivera en skriftlig rapport som dokumenterar erfarenheterna från praktiken i relation till teoretiska perspektiv inom utbildningen
- visa förmåga att självständigt identifiera och reflektera över yrkesmässiga utmaningar och dilemman inom det aktuella verksamhetsområdet
- visa förmåga att kritiskt värdera den egna kompetensen och identifiera kunskapsbehov i fortsatt utbildning och framtida yrkesutövning
Självständiga förberedelser med inläsning av för arbetsplats och arbetsuppgifter relevant material, utfört praktikarbete enligt praktikplan, praktikdagbok, skriftlig rapportering, samt presentation och diskussion i samband med seminarium.
Kursens lärandemål bedöms genom
- Fullgjord och godkänd praktik i enlighet med praktikplan. (4 hp) (UG) (lärandemål 1, 2 och 3)
- Individuell skriftlig rapport, som presenteras och diskuteras vid ett seminarium (8hp) (UG) (lärandemål 1, 3, 5, 6 och 7)
- Löpande reflektioner i form av en praktikdagbok (3hp) (UG) (lärandemål 1, 4 och 6)
För helkursbetyget Godkänd krävs att samtliga examinationer är godkända.
Samtliga lärandemål bedöms individuellt
- Bengtsson, M. & Berglund, T. (senaste upplagan). Arbetslivet. Studentlitteratur, Lund. (e-bok)
Övrig litteratur beslutas i samråd med kursansvarig/examinator och extern handledare.
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.