Kursplan våren 2023
Kursplan våren 2023
Benämning
Hälso- och sjukvårdsrätt
Engelsk benämning
Healthcare Law
Kurskod
HS195A
Omfattning
15 hp
Betygsskala
UV / Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG)
Undervisningsspråk
Svenska, inslag av engelska kan förekomma.
Beslutande instans
Fakulteten för hälsa och samhälle
Inrättandedatum
2012-03-08
Fastställandedatum
2021-10-12
Gäller från
2022-08-29
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Utbildningsnivå
Grundnivå
Inget huvudområde.
Fördjupningsnivå
G1N
Fördjupningsnivå i förhållande till examensfordringarna
Fristående kurs.
Syfte
På denna kurs förvärvar studenten grundläggande kunskaper rörande regleringen av hälso- och sjukvård. På kursen avhandlas patientens rättsliga ställning samt vårdgivarens och hälso- och sjukvårdspersonalens skyldigheter. Även rättsliga frågor rörande organisation, tillsyn och offentlighet och sekretess tas upp.
Innehåll
Kursen består av två delkurser:
Delkurser
1. Allmän orientering i hälso- och sjukvårdsförfattning, 7.5 hp
Delkursens innehåll
I delkursen presenteras övergripande den rättsliga regleringen avseende olika slags hälso- och sjukvårdsverksamhet. Exempel på områden som behandlas är patientens rättsliga ställning, vårdgivarens respektive hälso- och sjukvårdspersonalens grundläggande skyldigheter samt regleringen av hälso- och sjukvårdens organisation. Kursen behandlar även regleringen rörande dokumentation.
Delkursens lärandemål
Efter avslutad kurs skall studenten kunna
1. orientera sig i de hälso- och sjukvårdsrättsliga rättskällorna,
2. korrekt använda olika begrepp och definitioner inom området.
3. redogöra övergripande för innehållet i den rättsliga regleringen på hälso- och sjukvårdsområdet, samt
4. självständigt applicera central hälso- och sjukvårdsrättslig reglering på relevanta situationer.
Delkursens arbetsformer
Undervisningen bedrivs i form av skriftliga och inspelade föreläsningar, inläsning av kurslitteratur, arbete med individuella uppgifter samt gruppdiskussioner och nätbaserad kommunikation. Lärandemål 1 och 2 tränas genom självrättande quiz och andra individuella uppgifter. Lärandemål 3 och 4 tränas genom individuella uppgifter samt vid gruppdiskussioner, där hälso- och sjukvårdsrättsliga aspekter på organisatoriska frågor samt på verkliga och fingerade patientfall som presenteras, diskuteras och analyseras av studenterna. Delkursen innehåller två obligatoriska uppgifter.
Delkursens bedömningsformer
Delkurs 1 examineras genom aktivt deltagande i två obligatoriska moment samt genom en enskild tentamen. Vid tentamen bedöms lärandemål 1-3 utifrån kunskapsfrågor, där studenten får redogöra för eller beskriva vad denne lärt sig utifrån de frågor som ställs i tentamen, medan lärandemål 4 bedöms utifrån hur väl studenten löser juridiska tillämpningsuppgifter. Lärandemål 4 examineras dessutom genom två obligatoriska uppgifter; en individuell inlämningsuppgift och en gruppuppgift.
Fokus vid bedömning av lärandemål 1-3 är att studenten visar goda kunskaper om hälso- och sjukvårdsrättens uppbyggnad, innehåll och komplexitet. Fokus vid bedömning av lärandemål 4 är att studenten visar förtrogenhet med tolkning och tillämpning av rättsreglerna, det vill säga förmåga att koppla relevant lagstiftning till de sakliga omständigheterna i enskilda fall samt argumentera för hur relevant lagstiftning ska tolkas i aktuell kontext. Särskild vikt läggs vid god bedömnings-, argumenterings- och formuleringsförmåga.
Frånvaro från obligatoriska moment kan kompenseras med en skriftlig inlämningsuppgift motsvarande ordinarie moment, enligt beslut av examinator.
För godkänt betyg på delkursen krävs godkänt på såväl två obligatoriska momenten samt på individuell skriftlig tentamen. För väl godkänt betyg på delkursen krävs godkänt på obligatorisk individuell tillämpningsuppgift och väl godkänt på individuell skriftlig tentamen. För bedömningen använder examinatorn bedömningskriterier som utarbetats för respektive betygsnivå. Bedömningskriterierna finns att läsa i studiehandledningen.
2. Fördjupning inom särskilda hälso- och sjukvårdsrätt, 7.5 hp
Delkursens innehåll
Delkurs två behandlar regleringen rörande offentlighet och sekretess inom hälso- och sjukvården samt regleringen av tvångsvården. På delkurs två presenteras även en fördjupning där de rättsområden som presenterats på delkurs ett tillämpas på aktuella hälso- och sjukvårdsrättsliga problem. Dessutom berörs vissa specialreglerade områden, exempelvis regleringen av reproduktiva frågor, den forskningsetiska prövningen av medicinsk forskning samt vård i livets slutskede och organdonation.
Delkursens lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
1. självständigt identifiera och analysera rättsliga problem på hälso- och sjukvårdens område,
2. självständigt tillämpa och kritiskt granska hälso- och sjukvårdsregleringen på relevanta frågor, samt
3. reflektera över hälso- och sjukvårdsregleringens innehåll ur rättsliga, etiska och samhälleliga perspektiv.
Delkursens arbetsformer
Undervisningen bedrivs i form av skriftliga och inspelade föreläsningar, inläsning av kurslitteratur, arbete med individuella uppgifter samt gruppdiskussioner och nätbaserad kommunikation. Lärandemål 1-3 tränas genom individuella uppgifter och gruppdiskussioner, där hälso- och sjukvårdsrättsliga aspekter på organisatoriska frågor samt på verkliga och fingerade patientfall presenteras, diskuteras och analyseras av studenterna. Lärandemål 3 kopplas särskilt till gruppdiskussioner rörande dagsaktuella hälso- och sjukvårdsrättsliga frågor. Delkursen innehåller åtta obligatoriska uppgifter.
Delkursens bedömningsformer
Delkurs 2 examineras samtliga lärandemål genom åtta inlämningsuppgifter. Lärandemålen bedöms utifrån hur väl studenten löser juridiska tillämpningsuppgifter. Fokus vid bedömningen är att studenten visar goda kunskaper om den hälso- och sjukvårdsrättsliga regleringens innehåll, samt förståelse för hur rättstillämpningen påverkas av organisatoriska och andra samhälleliga förutsättningar.
Vid bedömning av lärandemål 1 och 2 läggs särskilt fokus vid att studenten visar förtrogenhet med tolkning och tillämpning av rättsreglerna, det vill säga förmåga att koppla relevant lagstiftning till de sakliga omständigheterna i enskilda fall samt argumentera för hur relevant lagstiftning ska tolkas i aktuell kontext. Särskild vikt läggs vid god bedömnings-, argumenterings- och formuleringsförmåga.
Frånvaro från obligatoriska moment kan kompenseras med en skriftlig inlämningsuppgift motsvarande ordinarie moment, enligt beslut av examinator.
För godkänt betyg på delkursen krävs godkänt på åtta inlämningsuppgifter. För väl godkänt betyg på delkursen krävs väl godkänt på minst hälften av de åtta inlämningsuppgifterna och godkänt på återstående. För bedömningen använder examinatorn bedömningskriterier som utarbetats för respektive betygsnivå. Bedömningskriterierna finns att läsa i studiehandledningen.
För betyget godkänd på hela kursen krävs minst betyget godkänd på båda delkurserna. För betyget väl godkänd krävs betyget väl godkänd på båda delkurser.
Rätt till omtentamen
Student som underkänts i kursen, ges möjlighet till minst två omtentamina på samma kursinnehåll och med samma krav. Studenten har därutöver rätt att tentera på samma kurs vid efterföljande kurstillfällen enligt samma regel. Denna genomförs då utbildningsplats samt lärare och handledare finns att tillgå.
Kurslitteratur
Johnsson L-Å, (2017) Hälso- och sjukvårdslagen: med kommentarer. Stockholm: Norstedts juridik, 348 s.
Johnsson L-Å, (2015) Patientsäkerhetslagen och patientens rättigheter: handbok för ombud och vårdpersonal. Stockholm: Karnov Group, 290 s.
Krusberg P, (2012) Hälso- och sjukvårdssekretessen: handbok för hälso- och sjukvårdspersonal. 193 s.
Staaf A, Wendel L, Zanderin L, (2018) Hälso- och sjukvårdsrätt. En introduktion. Stockholm: Liber förlag AB. 141 s.
Zillén K, Mattsson T, Slokenberga S, (2020) Medicinsk rätt. Stockholm: Norstedts juridik. 300 s.
Lagtext, rättsfall och vetenskapliga artiklar tillkommer ca 700 s.
Kursvärdering
Kursansvarig lärare ansvarar för att en formativ och en summativ kursutvärdering genomförs. Den formativa kursvärderingen sker i mitten av kursen och återkopplas till studenterna snarast möjligt. Den summativa kursvärderingen återkopplas till studenterna efter kursens slut samt delges de studenter som läser kursen vid nästkommande kurstillfälle.
Övergångsbestämmelser
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.