Grundnivå
Grundläggande behörighet + Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1 + 1a2 och Engelska 6.
Inget huvudområde
G1N / Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Inget huvudområde
Syftet med kursen är att studenten ska utveckla en förståelse för hur populärkultur i form av tecknade serier aktivt kan bidra till att skapa eller forma religiösa och existentiella världsbilder. Kursen syftar också till att studenten ska utveckla teoretiska perspektiv på kritisk religionsvetenskap i relation till serieforskning.
Kursen erbjuder en överblick över fältet religion och tecknade serier och introducerar vetenskapliga verktyg för att tolka serier i förhållande till bland annat religion och identitet, makt, genus och myt. Kursen betonar att serier inte bara ger uttryck för befintliga former av religion, utan kan retoriskt konstruera uppfattningar och förståelser av vad religion kan vara. Med hjälp av kritisk religionsvetenskap och serieforskning diskuteras vilka olika uttrycksformer detta meningsskapande kan ta i såväl produktion som reception, vilka konsekvenser det kan ha och hur man kan förstå serier i förhållande till religion. Exempel från olika genrer och geografiska seriekulturer diskuteras i förhållande till innehåll, reception och relevant kontext.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna...
- förklara hur olika sätt att prata om religion och tecknade serier kan bidra till konstruktionen av religiös mening;
- problematisera retorik om tecknade serier och religion med stöd i relevant teoribildning;
- identifiera och redogöra för betydelsen av historiska, religiösa och sociokulturella kontexter i serieskapande;
- analysera en tecknad serie med stöd i kritisk religionsvetenskap och serievetenskap.
-
Kursen examineras enligt följande:
Prov 1: Skriftlig receptionsstudie (Written Reception Study), 3 hp. Lärandemål 1 och 2 examineras.
Prov 2: Skriftlig serieanalys (Written Comics Analysis), 4,5 hp. Lärandemål 3 och 4 examineras.
För kursen gällande betygskriterier meddelas av kursledaren vid kursstart.
För samtliga bedömningar ska underlaget vara sådant att individuella prestationer kan särskiljas.
För betyget Väl godkänd på hel kurs krävs betyget Väl godkänd på minst 2/3 av kursens poängomfattning
Barthes, Roland (2009). Mythologies. London: Vintage. (Kapitlet “Myth Today,” c. 50 s.)
Earle, Harriet E. H. (2020). Comics: An Introduction. London: Routledge. (226 s.)
Lund, Martin (2016). Re-Constructing the Man of Steel: Superman 1938-1941, Jewish American History, and the Invention of the Jewish-Comics Connection. New York: Palgrave Macmillan. (188 s.)
McCutcheon, Russell T. (2018). Fabricating Religion: Fanfare for the Common e.g. Berlin; Boston: De Gruyter. (181 s.)
Till detta tillkommer ca. 100 sidor artiklar och bokkapitel i kompendium, ca. 300 sidor tecknade serier för diskussion och analys och ca. 100 sidor ytterligare litteratur för de examinerande uppgifterna, som väljs i samråd med undervisande lärare.
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.
Svenskt kursnamn: Religion och tecknade serier - en kritisk introduktion