Grundnivå
Grundläggande behörighet + Biologi 2, Fysik 1a eller Fysik 1b1 + 1b2, Kemi 2, Matematik 4 eller Matematik D
Inget huvudområde
G1N / Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Kursen ingår i programmets första termin.
Kursen syftar till att studenterna ska förvärva kunskaper om människokroppens uppbyggnad och normala funktioner. Kursen ger en allmän introduktion om vävnader, hud, skelett och muskler. Vidare behandlas anatomisk uppbyggnad och normala fysiologiska funktioner hos nervsystemet med sinnesorganen, cirkulationsorganen med blodcirkulationen och blodet, andningsorganen och respirationen, matspjälkningsorganen och digestionen, njurar och urinvägar samt det endokrina systemet.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- redogöra för människokroppens olika organ, organsystems uppbyggnad och dess normala funktioner med utgångspunkt i medicinsk terminologi, och
- identifiera olika fysiologiska mätmetoder såsom EKG, lungfunktion och blodtrycksmätning.
Samtliga arbetsformer är varierande och syftar till studentens aktiva deltagande och reflektion. Undervisningen består av salsföreläsningar, inspelade föreläsningar, litteraturstudier, seminarier och digitala moment (lärandemål 1 och 2).
Lärandemål 1 och 2 bedöms genom individuell skriftlig examination. Fokus vid bedömning av studenternas samtliga prestationer ligger på förmågan att redogöra för människokroppens olika organ och identifiera fysiologiska mätmetoder vid undersökning av organens normala funktion.
För betyget godkänt på delkursen krävs betyget godkänt på den skriftliga individuella examinationen. För betyget väl godkänt på delkursen krävs betyget väl godkänt på den skriftliga individuella examinationen. Kriterier för bedömning finns i studiehandledningen.
Rätt till omprov
Student som underkänts i prov ges möjlighet till två omprov på samma kursinnehåll och med samma krav. Studenten har därutöver rätt att tentera på samma kurs vid efterföljande kurstillfällen enligt samma regel. Prov och omprov genomförs på de tider som anges i schemat.
Ericson T, Lind M, (2020) Medicinska sjukdomar. Lund: Studentlitteratur AB. 300 av 789s.
Sand O, Sjaastad Ö, Haug E, Bjåle J G, (2018) Människokroppen. Fysiologi och anatomi (3:e upplagan). Stockholm: Liber AB. 400 s.
Vetenskapliga artiklar tillkommer (15 s.)
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.