Grundnivå
För tillträde till kursen krävs minst godkända resultat i kurserna från studieår 1 och 2 inom programmet eller motsvarande.
HSFAR / Farmaci
G2F / Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Nivå 61-90 hp. Ingår i programmets femte termin.
Syftet med kursen är att studenten ska kunna utveckla kompetens att bedöma, värdera och kritiskt granska metoder och resultat relaterat till organisk kemi och läkemedelskemi som dokumenteras vid utveckling och användning av läkemedel.
I kursen behandlas den organiska kemins grunder som ingång till läkemedelskemin. Dessa innefattar de viktigaste ämnesklasserna, namngivning, funktionella gruppers struktur och egenskaper, stereokemi, organiska reaktioner och deras reaktionsmekanismer samt stabilitet och reaktivitet. Samband mellan kemisk struktur och biologisk aktivitet är centralt i undervisningen. Detta exemplifieras i kursen med antivirala läkemedel, antibiotika, analgetika, antacider och magsårsläkemedel. Biologiska läkemedel beskrivs, och jämförs översiktligt ur läkemedelssynpunkt med små organiska molekyler.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- redogöra för de vanligaste ämnesklasserna, organisk-kemisk nomenklatur och funktionella gruppers struktur och egenskaper,
- redogöra för några grundläggande organiska reaktioner och deras reaktionsmekanismer,
- översiktligt beskriva och diskutera läkemedelsmekanismer ur ett molekylärt perspektiv baserat på konformationsanalys, stereokemi, syra-bas reaktioner och ligand-makromolekyl-interaktioner, och
- beskriva samband mellan kemisk struktur och biologisk aktivitet.
Undervisningen bedrivs i huvudsak i form av föreläsningar, gruppövningar och laborationer. Lärandemål 1 och 4 kopplas till föreläsningar och lärandemål 3 till självständiga gruppövningar och web-baserat kollektivt författande av lösningar till givna problemställningar. Lärandemål 2 kopplas till laborationer. Arbetsformerna i alla lärandemål syftar till studentens aktiva deltagande och reflektion. Obligatoriska moment är laborationer.
Lärandemål 1 och 2 examineras genom individuell skriftlig tentamen och lärandemål 3 och 4 genom dels en individuell skriftlig tentamen och dels genom individuell bedömning av deltagande i gruppövningar och muntlig presentation. Lärandemål 2 examineras dessutom genom laborationer. Fokus vid bedömningarna ligger på visad förmåga att identifiera funktionella grupper och de reaktioner de medierar, sett i perspektivet kemisk struktur och biologisk aktivitet. För betyget G krävs närvaro vid de obligatoriska momenten, godkänd muntlig redovisning samt att den skriftliga tentamen är godkänd. För betyget VG krävs dessutom att den skriftliga tentamen är väl godkänd.Vid eventuell frånvaro vid laboration kompletteras detta enligt beslut av examinator av ett nytt laborationstillfälle när examinator bedömer vilken tid som är lämplig till omlaboration. Bedömningskriterier för respektive examination finns i studiehandledningen.
Rätt till omprov
Student som underkänts i prov ges möjlighet till två omprov på samma kursinnehåll och med samma krav. Studenten har därutöver rätt att tentera på samma kurs vid efterföljande kurstillfällen enligt samma regel. Prov och omprov genomförs på de tider som anges i schemat.
Graham L Patrick (2023) Introduction to Medicinal Chemistry (upplaga 7) Oxford University Press, Oxford, England. 960 s.
Laborationskompendium och vetenskapliga artiklar tillkommer. 50 s.
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.