Grundnivå
Minst 45 hp inom huvudområdet Grafisk design.
Inget huvudområde
G2F / Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Kursen ingår i programmet Grafisk design och är en obligatorisk del i Kandidatexamen i Grafisk design.
Kursen Designperspektiv placerar designerns yrkesroll i relation till samhällsutmaningar. Genom arbetet med ett kritiskt undersökande designprojekt skapar studenterna en förståelse av diskursers relation till visualitet och design. Kursen framhåller formgivningens möjligheter och utmaningar i relation till makt och etik, och betonar designerns samhällsansvar.
- Att kunna anlägga ett kritiskt perspektiv på designverksamhet, och relatera den till samhällsutmaningar.
- Visa förmåga att kritiskt resonera kring designens roll i offentlig och privat maktutövning, samverkan och deltagande.
- Visa förmåga att värdera och kommunicera sin egen tillhörighet, samt problematisera sina utgångspunkter i valsituationer.
- Att kunna motivera designbeslut grundat i en kritisk analys av uppdragets förutsättningar
- Att kunna väga egna utgångspunkter i relation till önskemål från medarbetare och motparter.
- Kunna argumentera för och emot en ståndpunkt, och ge konstruktiv kritik.
Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier och arbete i grupp.
Skriftlig tentamen 2 hp. (Lärandemål 1, 2, 3)
Kritiskt undersökande designprojekt 5,5 hp. (1, 2, 3, 4, 5, 6)
- Fry, T. (2012). Becoming Human by Design (huvudsakligen s. 180-227)
- Lagerkvist, A. (2017). Existential media: Toward a theorization of digital thrownness. New media & society, Vol. 19(1), pp. 96–110 (20180405)
- Scarry, E. (1988). The Body in Pain. (Kapitel 5: ”The Interior Structure of the Artifact”) https://doubleoperative.files.wordpress.com/2009/12/scarry-elaine-the-interior-structure-of-the-artifact.pdf
- Stiegler, B. (2016). Arsand Organological Inventions in Societies of Hyper-Control. LEONARDO, Vol. 49(5), pp. 480–484
Referenslitteratur tillkommer och kommer att vara tillgänglig via kursens lärplattform.
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14)
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.