Avancerad nivå
45 hp studier på avancerad nivå inom huvudområdet Medie- och kommunikationsvetenskap, samt engelska 6.
A1F / Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav
Kursen ingår i huvudområdet medie- och kommunikationsvetenskap och är obligatorisk för masterstudenter på masterprogrammet HAMKV Media and Communication Studies: Culture, Collaborative Media, and Creative Industries, Master's programme (Two-Year).
Kursen handlar om datafieringens roll i samhället ur ett medie- och kommunikationsvetenskapligt perspektiv. Kursen ger studenterna möjlighet att utveckla djupare insikter inom specifika områden, som algoritmiska kulturer och vardagsliv samt felanvändning och manipulation av data. Vidare erbjuder kursen en introduktion till praktiska verktyg för att arbeta med datavisualisering och analys.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
1. kritiskt diskutera och jämföra centrala teoretiska perspektiv och begrepp inom data, datafiering och algoritmer i relation till området medie- och kommunikationsvetenskap
2. visa en förståelse för hur datafieringsprocesser formar samhälle och kulturbransch
3. analysera datafieringens roll och effekter inom ett givet empiriskt område med hjälp av vetenskapliga metoder inom medie- och kommunikationsvetenskap
4. tydligt och koncist kommunicera sin egen forskning både muntligt och skriftligt
5. använda verktyg för dataanalys och tekniker för datavisualisering
Undervisningen består av föreläsningar, seminarier och studenternas självständiga arbete med datavisualisering och analysuppgifter, med hjälp av gratis programvara för dataanalys och webbaserade applikationer för visualisering av data. Resultaten av uppgifterna presenteras muntligt och visuellt slutet av kursen. Studenterna skriver också en uppsats där de tillämpar kritiska perspektiv på data och datafiering inom ett valt område.
1. En skriftlig uppsats (7,5 hp; A-U betygsskala; lärandemål 1-4) om ett utvalt temaområde
2. En dataanalys- och visualiseringsproduktion (5 hp, A-U:s betygsskala; lärandemål 4 & 5)
3. En presentation av dataanalysen och visualiseringsproduktionen vid ett forskningsseminarium (2,5 hp; U/G betygsskala; lärandemål 3-5).
För att bli godkänd på kursen måste studenterna klara alla uppgifter.
Tre examinationstillfällen erbjuds under den termin kursen ges eller i nära anslutning till den aktuella terminen. Studenter som inte har avslutat kursen har möjlighet att delta i examinationer när kursen ges igen. I dessa fall gäller litteratur och examinationsuppgifter som är giltiga för kursen under det tillfälle när examinationen genomförs.
- Hintz, Arne, Lina Dencik. and Karin Wahl-Jorgensen. Digital Citizenship in a Datafied Society. Cambridge: Polity Press, 2018.
- Kirk, Andy. Data Visualisation. A Handbook for Data driven Design. London: Sage, 2016.
- Van Es, Karin and Mirko Tobias Schäfer. (eds.) The Datafied Society: Studying Culture through Data. Amsterdam: Amsterdam University Press, 2017.
Ett urval av tidskriftsartiklar och bokkapitel som är tillgängliga via universitetsbibliotekets fulltextdatabaser kommer att läggas till i listan över obligatorisk läsning varje termin.
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.