Grundnivå
För tillträde till kursen krävs att studenten är godkänd på kursen PO131A. Vid underkänt prov och i de fall omprov eller resultat från prov tidsmässigt ligger inom ramen för nästa kurs, kan studenten flyttas upp i väntan på förnyat prov och resultat. Underkänns studenten avbryts studierna på den nya terminen.
HSPOL / Polisiärt arbete
G1E / Grundnivå, innehåller särskilt utformat examensarbete för högskoleexamen
Kursen utgör den fjärde terminen på Polisprogrammet.
Kursens övergripande syfte är att studenten ytterligare ska bredda och fördjupa sina kunskaper om polisiärt arbete i trafikmiljö samt om polisens roll och uppdrag i ett alltmer globaliserat samhälle med brottslighet som utmanar samhällets förmågor. Med fokus på brottsförebyggande-, ingripande- och utredningsarbete diskuteras följande relaterade teman: internationellt polisarbete och brott med internationell anknytning, särskilda händelser samt grov brottslighet.
Kursen inleds med en diskussion om polisens trafiksäkerhetsuppdrag och aktuell trafiklagstiftning. Studenten tränar särskilt på att avrapportera trafikbrott och trafikolyckor och att bemöta traumatiserade personer.
Under kursen fördjupas sedan studentens kunskap om brottsligheten i samhället och hur denna kan hanteras av polisen enskilt och i samverkan, nationellt men särskilt med fokus på metoder, exempelvis eftersök av försvunnen person, kriminalteknik och ingripande vid särskilt allvarlig brottslighet samt internationellt polissamarbete.
Ett fördjupningsområde är polisens organisation och styrning, speciellt vid särskilda händelser som är så omfattande eller allvarliga att Polisen måste omfördela sina resurser.
Under kursen skriver studenten ett examensarbete om polisiärt arbete ur ett vetenskapligt perspektiv som hanterar något av de teman som diskuterats under utbildningen.
I kursen varvas genomgående teori och praktik och olika ämnesområden integreras med syftet att studenten ska utveckla en förståelse för polisiärt arbete som helhet samt insikt och självkännedom i förhållande till polisiär professionsutveckling.
Kursen består av 5 delkurser.
Delkurs 1. Polisiärt arbete i trafikmiljö, 4,5 hp
Delkursens innehåll
Delkursen behandlar polisens strategi för arbete i trafikmiljö. Relevant och aktuell trafiklagstiftning för det polisiära uppdraget i trafikmiljö diskuteras. Under kursen tränar studenten särskilt på att avrapportera trafikbrott och trafikolyckor, utfärda ordningsbot och diskutera vikten av korrekt dokumentation av utredningshandlingar.
I praktiska övningar tränar studenten på att tillämpa olika metoder och tekniker i praktiskt polisiärt arbete i trafikmiljö, liksom bemötande i samband med trafikarbete. I kursen ingår även övningar där studenten fördjupar sig i polisens roll i samverkan vid trafikolycka.
Delkurs 2. Vetenskapliga perspektiv på polisiärt arbete, 7,5 hp
Delkursens innehåll
I delkursen fördjupar studenten sina kunskaper om polisiärt arbete på vetenskaplig grund och resonerar kring forskningens betydelse för polisens arbete i ett alltmer komplext samhälle och därmed komplext uppdrag som polis. I delkursen diskuteras grundläggande forskningsmetoder och forskningsetiska perspektiv. Delkursens tyngdpunkt ligger på att sammanställa, jämföra och diskutera vetenskapligt grundad kunskap om polisiärt arbete. Studenten formulerar en problemställning av relevans för polisiärt arbete med fokus på något tema som bedöms som särskilt relevant för utbildningen. Därigenom utvecklas en självständighet i att finna, tillägna sig och använda vetenskaplig litteratur i en egen undersökning. En central del av delkursen är att identifiera det egna och polisorganisationens behov av ytterligare kunskap och att därigenom bidra till den egna och polisprofessionens utveckling. Studenten presenterar sitt arbete i form av ett skriftligt examensarbete. Arbetet skrivs huvudsakligen på svenska men vissa delar skrivs på engelska.
Delkurs 3. Internationellt polisiärt arbete, 4,5 hp
Delkursens innehåll
Under delkursen diskuteras brott med internationell anknytning och internationellt polisarbete brett. Behovet av och förutsättningar för operativt polissamarbete mellan olika stater och internationella organisationer diskuteras med utgångspunkt i den ökade rörligheten över nationsgränser och hur polisens uppdrag har förändrats i takt med samhällsutvecklingen.
Här diskuteras brottslighet i samhället ur ett internationellt perspektiv och hur det som sker i omvärlden påverkar det svenska samhället och det lokala polisiära arbetet. Exempel på detta är gränsöverskridande brottslighet som grov organiserad brottslighet och terrorism samt demokrati- och hatbrott. Särskilt belyses de övergripande bestämmelserna för internationell straffrätt och hur internationell anknytning påverkar brottsutredande åtgärder samt frågor som rör arbetsmetoder och lagstiftning vid inre utlänningskontroll, arbetsplatsinspektion, brottsbekämpning i gränsnära områden samt utredning av brott mot utlänningslagen.
Delkursen behandlar även brottsofferperspektivet.
Delkurs 4. Fördjupning i polisiärt arbete och brottsutredning, 7,5 hp
Delkursens innehåll
Under delkursen fördjupar sig studenten inom olika delar av polisens uppdrag att utreda, ingripa och förebygga brott samt i den forskning som bedrivs inom dessa olika kunskapsområden. Exempel på områden som diskuteras är grova brott, kriminell ekonomi, arbetsmiljöbrott, kriminalteknik, rättsmedicin och hantering av dödsfall med fokus på tidig bevissäkring.
I detta avseende diskuteras polisens olika metodstöd såsom utredningsstöd vid grova brott. Studenten får också reflektera kring och tillämpa taktiska metoder i situationer med förestående eller pågående särskilt allvarlig brottslighet.
I delkursen diskuteras även hur viss brottslighet och åtgärder mot denna utmanar och påverkar samhällets organisering och förmågor på olika nivåer samt hur detta påverkar polisen som organisation, dess uppdrag och den enskilda polisen och medborgaren.
Vidare fördjupar studenten sin kunskap om polisens organisation och styrning, speciellt vid särskilda händelser som är så omfattande eller allvarliga att polisen måste omfördela sina resurser. Därefter får studenten fördjupa sig i polisens arbete vid ärenden med försvunnen person och studenten tränar på att lokalisera sig med hjälp av karta och koordinater i terräng och hur den här typen av ärenden dokumenteras på ett rättssäkert sätt.
Delkursen avslutas med sammanfattande moment i vilka studenten ställs inför olika situationer. I dessa övas studenten i att på ett rättssäkert sätt tillämpa taktik, juridik och etik samt dokumentera.
Delklurs 5. Polisiär tjänstefärdighet III, 6 hp
Delkursens innehåll
Under delkursen breddas och fördjupas ytterligare de tjänstefärdigheter som förvärvats under utbildningen med fokus på ärenden med olika utgångspunkter. Under delkursen integreras de olika tjänstefärdigheterna i övningar med syftet att studenten ska få ytterligare förståelse för helheten i polisiärt arbete och hur olika färdigheter tillämpas i samma ärende. Som exempel kan nämnas vikten av mental förberedelse inför ingripanden i ärenden med olika utgångspunkter, korrekta juridiska bedömningar och vidtagande av adekvata förstahandsåtgärder. Vid dessa övningar deltar lärare inom olika ämnesområden med syftet att stödja studentens helhetsförståelse för polisyrket och ge feedback på olika aspekter av tjänstefärdigheter.
I delkursen ingår fyra moment:
Moment: 5.1. Polisiär tjänstefärdighet, Polisiär konflikthantering, 3 hp
Momentets innehåll
Momentet syftar till att genom integrerade övningar skapa förståelse för komplexiteten i polisiärt arbete samt att studenten ytterligare tränar handhavande av samtliga tekniska hjälpmedel inom ingripandeverksamheten. I momentet integreras i hög grad olika ämnesområden, t ex juridik, akutsjukvård, kriminalteknik och radio, och till stor del i scenarioform i varierade miljöer. Momentet tar även upp de påfrestningar som polisyrket ställer på den fysiska och mentala förmågan kopplat till levnadsvanor samt de etiska dilemman polisen kan ställas inför i sin yrkesutövning. Under momentets taktiska moment läggs särskilt fokus på polistaktik i samband med arbete med folksamlingar vid exempelvis demonstrationer och idrottsevenemang och den värdekonflikt som kan uppstå mellan uppdragen att värna demokratiska rättigheter, upprätthålla ordning och att lagföra.
Moment: 5.2. Polisiär tjänstefärdighet, Sambandstjänst, 1 hp
Momentets innehåll
Studenten fördjupar sig i det sambandstaktiska förhållningssätt som tillämpas vid polisiära händelser som ställer särskilda krav på taktiskt samband. Hantering av radio och taktiskt samband integreras i andra praktiska övningsmoment.
Moment 5.3 Polisiär tjänstefärdighet, Förarutbildning, 1 hp
Momentetsinnehåll
Momentet fortsätter förarutbildningen och praktiska övningar är den primära undervisningsformen med syftet att skapa en helhetsförståelse för polisens arbete med tjänstefordon. Studenten fortsätter att träna på polisiär körteknik och diskuterar genomgående risker i trafikmiljö och de faktorer som påverkar trafiksäkerheten. I momentet diskuteras polisarbete i trafikmiljö relaterat till angelägenhetsgrad, kön och hur den polisiära yrkeskulturen kan påverka framförandet av polisfordon. Under kursen läggs särskild vikt vid att kunna diskutera det egna och andra studenters beteende i trafiken och polisiärt arbete i trafikmiljö på ett kritiskt och konstruktivt sätt, bland annat i förhållande till gällande regleringar och trafikpolicyer och brottsförebyggande arbete. Det mentala förhållningssättet kopplat till bilkörning diskuteras också.
Moment: 5.4. Polisiär tjänstefärdighet, Rättssäker dokumentation, 1 hp
Momentets innehåll
Delkurs 1. Polisiärt arbete i trafikmiljö, 4,5 hp
Delkursens lärandemål
Efter avslutad delkurs ska studenten kunna
- redogöra för aktuell trafiklagstiftning och polisens strategi för arbetet i trafikmiljö,
- identifiera, utreda och avrapportera trafikbrott och trafikolyckor samt utfärda ordningsbot och känna till förutsättningarna för att lämna rapporteftergift,
- redogöra för genomförandet av trafikkontroller och hanteringen av polisens sållningsinstrument,
- redogöra för polisens roll i samverkan vid trafikolycka samt god radio- och trafikdisciplin och förstahandsåtgärder vid trafikolycka, och
- resonera kring etiska frågeställningar i samband med trafikkontroller.
Delkurs 2. Vetenskapliga perspektiv på polisiärt arbete, 7,5 hp
Delkursens lärandemål
Efter avslutad delkurs ska studenten kunna
- identifiera ett problemområde av relevans för polisiärt arbete och tillämpa litteraturöversikt som forskningsmetod för att sammanställa och analysera det identifierade problemområdet,
- redogöra övergripande för forskningsetiska förhållningssätt kopplade till genomförandet av examensarbetet och etiska perspektiv kopplade till problemområdet,
- identifiera sitt eget och polisorganisationens behov av ytterligare kunskap inom det studerade problemområdet,
- presentera resultaten skriftligt i ett examensarbete, och
- granska och diskutera det egna och andra studenters examensarbete.
Delkurs 3. Internationellt polisiärt arbete, 4,5 hp
Delkursens lärandemål
Efter avslutad delkurs ska studenten kunna
- beskriva brottslighet och olika händelser ur ett internationellt perspektiv och dess betydelse för polisens roll och uppdrag i Sverige,
- förklara behovet av och förutsättningar för operativt polissamarbete mellan olika stater och internationella organisationer med utgångspunkt i den ökade rörligheten över nationsgränser,
- redogöra för syftet med och användandet av gränsöverskridande register,
- redogöra för de övergripande bestämmelserna för internationell straffrätt och hur internationell anknytning påverkar brottsutredande åtgärder, och
- redogöra för bestämmelserna för polisens arbete med inre utlänningskontroll, arbetsplatsinspektion och brottsbekämpning i gränsnära områden.
Delkurs 4. Fördjupning i polisiärt arbete och brottsutredning, 7,5 hp
Delkursens lärandemål
Efter avslutad delkurs ska studenten kunna
- redogöra för polisens organisation och styrning, i synnerhet vid särskild händelse, samt jämföra ledning och styrning på strategisk, indirekt och direkt nivå,
- redogöra för de initiala åtgärderna vid ärenden om försvunnen person, kunna tillämpa kartkunskap för att kunna lokalisera sig med hjälp av karta och koordinater i terräng, samt på ett rättssäkert sätt kunna dokumentera resultatet,
- redogöra på grundläggande nivå för vilka metoder som ska tillämpas och vilka material samt annan bevisning som ska samlas in och analyseras vid exempelvis grova brott och kriminell ekonomi, och
- diskutera hur grov och organiserad brottslighet utmanar och påverkar samhällets organisering och förmågor på olika nivåer samt hur denna brottslighet kan hanteras av polisen enskilt och i samverkan.
Delkurs 5. Polisiär tjänstefärdighet III, 6 hp
I delkursen ingår fyra moment:.
Moment 5.1. Polisiär tjänstefärdighet, Polisiär konflikthantering, 3 hp
Momentets lärandemål
Efter avslutat moment ska studenten kunna
- tillämpa grundläggande skjuttekniker genom att uppvisa tillräcklig kompetens för att bära och använda tjänstepistol enligt gällande regelverk,
- redogöra för lagstiftning och reflektera över metoder vid arbete med folksamlingar, och
- diskutera de etiska dilemman som polisen ställs inför i sin yrkesutövning och reflektera över och förhålla sig kritisk till den egna professionsutvecklingen samt kunna tillämpa maktanalys under utbildningen till polis.
Moment 5.2. Polisiär tjänstefärdighet, Sambandstjänst, 1 hp
Momentets lärandemål
Efter avslutat moment ska studenten kunna
- redogöra för och tillämpa de sambandstaktiska färdigheter som krävs vid olika typer av polisiära händelser och kommenderingar som ställer särskilda krav på det taktiska sambandet.
Moment 5.3 Polisiär tjänstefärdighet, Förarutbildning, 1 hp
Momentets lärandemål
Efter avslutat moment ska studenten kunna
- tillämpa polisiär körteknik säkert, föredömligt och kostnadseffektivt under skilda omständigheter och redogöra för polisiär omkörningsteknik,
- redogöra för och förstå de aktiva säkerhetssystem som finns inbyggda i fordonet och kunna redogöra för mänskliga begränsningar kopplat till bilkörning, och
- diskutera de faktorer som påverkar trafiksäkerhet och polisarbete i trafikmiljö, särskilt kön, yrkeskultur och gällande regleringar och trafikpolicyer.
Moment 5.4. Polisiär tjänstefärdighet, Rättssäker dokumentation, 1 hp
Momentets lärandemål
Efter avslutat kursmoment förväntas studenten kunna
- tillämpa rättssäker dokumentation vid avrapportering.
Delkurs 1. Polisiärt arbete i trafikmiljö, 4,5 hp
Delkursens arbetsformer
Delkursens arbetsformer består av föreläsningar, seminarier och praktiska övningar. För att uppnå samtliga lärandemål diskuteras delkursens innehåll i föreläsnings- och seminarieform. För att uppnå lärandemål 2-5 tränar studenten även praktiska färdigheter i trafikmiljö i övningssammanhang.
Delkurs 2. Vetenskapliga perspektiv på polisiärt arbete, 7,5 hp
Delkursens arbetsformer
Delkursens arbetsformer är föreläsningar, seminarier, självständigt arbete samt handledning. För att uppnå samtliga lärandemål ges föreläsningar om ämnesområdet polisiärt arbete och kunskapsbaserat polisarbete, forskningsprocessen, problematisering, skrivande, metod och litteratursökning. För att uppnå lärandemål 1 deltar studenten även i en workshop i litteratursökning. För att uppnå lärandemål 5 övar studenten på att granska och diskutera vetenskaplig litteratur inom området polisiärt arbete. För att uppnå samtliga lärandemål deltar studenten i ett avslutande seminarium där studenten presenterar sitt examensarbete samt granskar och diskuterar en annan students examensarbete.
Delkurs 3. Internationellt polisiärt arbete, 4,5 hp
Delkursens arbetsformer
Delkursens arbetsformer består av föreläsningar, handledningar och i seminarieform. För att uppnå samtliga lärandemål diskuteras innehållet i föreläsnings- och seminarieform samt handledningar.
Delkurs 4. Fördjupning i polisiärt arbete och brottsutredning, 7,5****hp
Delkursens arbetsformer
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, enskilda studier, basgruppsövningar, handledningar samt praktiska övningar där studenten tränar sina färdigheter i olika scenarion. Lärandet bygger på att studenten tar en aktiv roll genom att träna på att analysera och lösa olika problem som uppstår i det polisiära arbetet i case-baserad undervisning. För att uppnå samtliga lärandemål diskuteras innehållet i föreläsningsform. För att uppnå lärandemål 1-2 diskuteras innehållet även genom basgruppsarbete, enskild praktisk övning samt genom deltagande i handledningar där studenten tränar på de initiala åtgärderna i ett ärende om efterforskning av försvunnen person och på att leda den här typen av händelser av olika omfattning för att nå förståelse för hur särskilda händelser organiseras och hanteras. För att uppnå lärandemål 3 diskuteras innehållet även genom basgruppsarbete samt deltagande i handledningar och enskilda praktiska övningar där studenten tränar sina färdigheter på de initiala åtgärderna i ärende gällande grova brott. Vad avser kriminell ekonomi diskuteras innehållet genom seminarium där studenten erhåller kunskap i att hantera ärenden som berör kriminell ekonomi och återtagande av brottsvinster.
För att uppnå lärandemål 4 diskuteras innehållet även i seminarieform.
Delkurs 5. Polisiär tjänstefärdighet III, 6 hp
I delkursen ingår fyra moment:.
Moment 5.1. Polisiär tjänstefärdighet, Polisiär konflikthantering, 3 hp
Momentets arbetsformer
Momentens huvudsakliga arbetsformer består av teknikträning och integrerade övningar. För att uppnå lärandemål 1 och 2 sker övningar i olika miljöer med olika ämnesområden integrerade. I övningarna ingår reflektion med fokus på lagstöd och polisens värdegrund. För att uppnå lärandemål 3 sker handledning i grupp med syftet att stödja en långsiktig och hållbar yrkesutveckling genom att studenten får diskutera perspektiv kring polisyrkets möjligheter och utmaningar. Seminarieledarens roll är att följa diskussioner i gruppen och relatera dessa till polisyrket, vetenskapliga perspektiv och aktuella händelser.
Moment 5.2. Polisiär tjänstefärdighet, Sambandstjänst, 1 hp
Momentets arbetsformer
För att uppnå lärandemålet diskuteras kommunikation och andra handhavandefärdigheter i föreläsningsform och handhavande tränas i praktiska övningar.
Moment 5.3 Polisiär tjänstefärdighet, Förarutbildning, 1 hp
Momentets arbetsformer
Momentets arbetsformer är föreläsningar, seminarier och körövningar. Seminarier och praktiska körövningar är obligatoriska.
Moment: 5.4. Polisiär tjänstefärdighet, Rättssäker dokumentation, 1 hp
Momentets arbetsformer
Delkurs 1. Polisiärt arbete i trafikmiljö, 4,5 hp
Delkursens bedömningsformer
Samtliga lärandemål examineras genom en enskild skriftlig tentamen (4,5hp). Fokus i bedömningen är studentens förmåga att redogöra för aktuell trafiklagstiftning och polisens uppdrag i trafikmiljö, förmåga att identifiera och utreda trafikbrott och trafikolyckor samt resonera kring de etiska frågeställningar som uppstår i samband med polisens trafikkontroller.
Bedömningskriterier finns på den digitala lärplattformen.
För godkänt betyg på delkursen krävs godkänt betyg på skriftlig tentamen. För väl godkänt betyg på delkursen krävs väl godkänt på den skriftliga tentamen.
Betygsskala på delkursen
Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).
Delkurs 2. Vetenskapliga perspektiv på polisiärt arbete, 7,5 hp
Delkursens bedömningsformer
Samtliga lärandemål examineras genom ett skriftligt examensarbete som bedöms individuellt samt en granskning av någon annan students arbete som redovisas muntligt under ett oppositionsseminarium. Fokus i bedömningen av examensarbetet är den enskilda studentens förmåga att identifiera och kritiskt granska företeelser och föreställningar inom polisiärt arbete, att diskutera betydelsen av forskningen för polisens arbete, att diskutera vissa metodologiska och forskningsetiska frågor i relation till polisiärt arbete samt att identifiera det egna och polisorganisationens behov av ytterligare kunskap. Fokus i bedömningen av oppositionsseminariet är den enskilda studentens förmåga att diskutera det egna och andra studenters examensarbete. Bedömningskriterier finns på den digitala plattformen.
För godkänt betyg på delkursen krävs godkänt betyg på samtliga examinerande moment. För väl godkänt betyg krävs väl godkänt på examensarbetet.
Betygsskala för delkursen
Underkänd (U), Godkänd, (G) och Väl Godkänd (VG).
Delkurs 3. Internationellt polisiärt arbete, 4,5 hp
Delkursens bedömningsformer
Lärandemålen examineras genom enskild skriftlig tentamen. Fokus i bedömning av den enskilda skriftliga tentamen är studentens förmåga att beskriva, förklara och redogöra för vikten av internationella aspekter av polisiärt arbete. Bedömningskriterier finns på den digitala lärplattformen.
För betyget godkänd på delkursen krävs godkänt resultat på enskild skriftlig tentamen. För betyget väl godkänd krävs därutöver betyget väl godkänt på enskild skriftlig tentamen.
Betygsskala för delkursen
Underkänd (U), Godkänd, (G) och Väl Godkänd (VG).
Delkurs 4. Fördjupning i polisiärt arbete och brottsutredning, 7,5 hp
Delkursens bedömningsformer
Lärandemål 1-3 examineras genom enskild skriftlig tentamen
(6,5 hp). Fokus i bedömningen av den enskilda skriftliga tentamen är studentens förmåga att redogöra för polisens arbete vid särskilda händelser samt utredning av exempelvis grov brottslighet. Lärandemål 4 examineras genom en enskild skriftlig uppgift (1 hp). Fokus i bedömningen är den enskilda studentens förmåga att ur olika perspektiv diskutera hur grov och organiserad brottslighet och dess åtgärder påverkar samhällets och polisens förmågor på olika nivåer.
För betyget Godkänd på hela delkursen krävs godkänt betyg på enskild skriftlig tentamen och enskild skriftlig uppgift. För betyget Väl Godkänd på hela delkursen krävs väl godkänt betyg på enskild skriftlig tentamen och enskild skriftlig uppgift.
Betygsskala för delkursen
Underkänd (U), Godkänd, (G), Väl godkänd (VG)
Delkurs 5. Polisiär tjänstefärdighet III, 6 hp
I delkursen ingår fyra moment:.
Moment 5.1. Polisiär tjänstefärdighet, Polisiär konflikthantering, 3 hp
Momentets bedömningsformer
Lärandemål 1 examineras genom praktiskt prov (1hp). Fokus i bedömningen är säkerhet och träffkrav enligt Polismyndighetens behörighetsprov. Lärandemål 2 examineras genom deltagande i seminarium med tillhörande individuell skriftlig uppgift samt praktisk övning i arbete med folksamlingar (1hp). Fokus i bedömningen i seminariet är studentens förmåga att redogöra för korrekt lagstöd och att reflektera över den värdekonflikt som kan uppstå mellan uppdragen att värna demokratiska rättigheter, upprätthålla ordning och att lagföra. Fokus i bedömningen av den skriftliga inlämningsuppgiften är studentens förmåga att redogöra för korrekt lagstöd samt reflektera över metoder och tekniker vid arbete med folksamling. Lärandemål 3 examineras genom en reflektionsuppgift som genomförs i grupp och redovisas muntligt och diskuteras med andra studenter under handledning (1hp). Som underlag till gruppuppgiften används olika etiska och på andra sätt utmanande situationer från tex. texter, videoklipp och erfarenhetsberättelser. Fokus i bedömningen är studentens förmåga att reflektera över de olika dilemman som polisen ställs inför i sin yrkesutövning samt sin egen professionsutveckling under utbildningen till polis. Bedömningskriterier finns på den digitala lärplattformen.
För betyget Godkänd på hela momentet krävs godkänt betyg på samtliga examinerande moment.
Betygsskala för momentet
Underkänd eller Godkänd
Moment 5.2. Polisiär tjänstefärdighet, Sambandstjänst, 1 hp
Momentets bedömningsformer
Lärandemålet examineras genom en enskild skriftlig uppgift och praktiskt prov. Fokus i bedömningen av den skriftliga uppgiften är studentens förmåga att redogöra radiokommunikation och sambandstaktik i situationer som ställer särskilda krav på taktiskt samband. Fokus i bedömningen av det praktiska provet är studentens förmåga att på ett korrekt sätt tillämpa radiokommunikation, sambandstaktik och hantering av både hand- och fordonsterminal i situationer som ställer särskilda krav på taktiskt samband. Bedömningskriterier för samtliga moment finns på den digitala lärplattformen.
För betyget Godkänd på hela momentet krävs godkänt betyg på samtliga examinerande moment.
Betygsskala för momentet
Underkänd eller Godkänd
Moment 5.3 Polisiär tjänstefärdighet, Förarutbildning, 1 hp
Momentets bedömningsformer
Lärandemål 1 examineras genom praktiska körprov (0,5hp). Fokus i bedömningen är studentens förmåga att hantera fordonet korrekt i varierade situationer på ett säkert, föredömligt och kostnadseffektivt sätt. Lärandemål 2 och 3 examineras genom deltagande i seminarium med tillhörande enskild skriftlig uppgift (0,5hp). Fokus i bedömningen är studentens förmåga att diskutera polisiärt arbete i trafikmiljö utifrån olika faktorer som kan påverka arbetet.
Eventuell frånvaro vid obligatoriska praktiska körövningar kompletteras enligt beslut av examinator genom ny praktisk körövning. Eventuell frånvaro vid obligatoriska seminarier kompletteras enligt beslut av examinator genom en individuell skriftlig uppgift om nytt seminarium inte kan erbjudas inom terminstid. Bedömningskriterier finns på den digitala lärplattformen.
För betyget Godkänd på hela momentet krävs godkänt betyg på samtliga examinerande moment.
Betygsskala för momentet
Underkänd eller Godkänd
Moment: 5.4. Polisiär tjänstefärdighet, Rättssäker dokumentation, 1 hp
Momentets bedömningsformer
Lärandemålen examineras genom en enskild skriftlig uppgift. Fokus i bedömningen är studentens förmåga att genomföra en rättssäker avrapportering i polisiära datasystem. Bedömningskriterier finns på den digitala lärplattformen. För betyget Godkänd på hela momentet krävs godkänt betyg på det examinerande momentet.
Betygsskala för momentet
Underkänd eller Godkänd.
Betyg på hel kurs
För betyget Godkänd på hela kursen krävs att studenten uppfyller kraven för godkänt på samtliga delkurser och moment i delkurs 5. För betyget Väl Godkänt på hela kursen krävs väl godkänt betyg på delkurs 1 till 4.
Rätt till omprov
Student som underkänts i prov ges möjlighet till två omprov på samma kursinnehåll och med samma krav. Studenten har därutöver rätt att tentera på samma kurs vid efterföljande kurstillfällen enligt samma regel. Prov och omprov genomförs på de tider som anges i schemat.
Delkurs 1. Polisiärt arbete i trafikmiljö, 4,5 hp
Brottsförebyggande rådet, (2023) Polisens arbete med profilering och likabehandling. Med fokus på diskriminerande etnisk profilering. Rapport 2023:12. Stockholm: Brottsförebyggande rådet. 153 sidor (valda delar). Tillgänglig, /publikationer/2023-10-26-polisens-arbete-med-profilering-och-likabehandling.html
Munck J, Sverne Arvill E, (2023) Polislagen: en kommentar. 15:e uppl. Stockholm: Norstedts Juridik AB. 288 sidor. Valda delar omfattande ca 16 s
Polismyndigheten, (1999) Ordningsbot – En handbok från Rikspolisstyrelsen, 227 sidor.
Rättsdatabas JUNO via Malmö universitet
Trafikförfattningar, (senaste upplagan) Stockholm: Norstedts Juridik, ca 650 s
Aktuell lagtext och andra styrdokument, vetenskapliga artiklar, rättsfall och arbetsmaterial och metodstöd tillkommer (ca 150 s).
Delkurs 2. Vetenskapliga perspektiv på polisiärt arbete, 7,5 hp
Blomström V, Wennerberg J, (2021) Akademiskt läsande och skrivande. Lund: Studentlitteratur. 356 sidor (valda delar).
Bryman A, (2018) Samhällsvetenskapliga metoder (3:e uppl.). Stockholm: Liber. 877 sidor (valda delar)
Vetenskapsrådet, (2017) God forskningssed. 84 sidor.
Övrig litteratur av relevans för det valda arbetsområdet väljs i samråd med handledare. Cirka 400 sidor.
Delkurs 3. Internationellt polisiärt arbete, 4,5 hp
Asp P, (2022) Straffrättens europeiska och internationella dimensioner. Uppsala: Författarna och Iustus Förlag AB. 171 sidor (valda delar)
Polismyndighetens handbok för ärenden med internationell koppling, PM 2019:4 (2019). 53 sidor.
Aktuell lagtext och andra styrdokument, vetenskapliga artiklar, rättsfall, arbetsmaterial och metodstöd tillkommer (ca 300 s).
Delkurs 4. Fördjupning i polisarbete och brottsutredning, 7,5 hp
Bärgman O, Danielsson S, (2022) Förundersökning i brottmål. 7:e uppl. Stockholm: Bruun Juridik (6 uppl.). 332 sidor (valda delar).
Gunnarsson C, (2023) Den sårbara staten. En forskningsöversikt om hur organiserad brottslighet påverkar stat och kommun. Stockholm: SNS förlag. 106 sidor (valda delar). Tillgänglig, https
Munck J, Sverne Arvill E, (2023) Polislagen: en kommentar. 15:e uppl. Stockholm: Norstedts juridik AB. 288 sidor (valda delar).
Polismyndigheten, (2023) Myndighetsgemensam lägesbild - organiserad brottslighet 2023. Polismyndigheten. Nationella operativa avdelningen. 24 sidor. Tillgänglig, file:///Users/aj7313/Downloads/ Myndighetsgemensam%20l%C3%A4gesbild%20%E2%80%93%20organiserad%20brottslighet%202023%20(2).pdf
Rostami A, Mondani H, (2024) Kriminella entreprenörer. – en studie av den organiserade brottslighetens kopplingar till näringslivet. Stockholms handelskammare. 45 sidor (valda delar). Tillgänglig, https
Schneider Jacobsson A, Svensson B, (2022) Från spår till bevis: Kriminalteknik för poliser i yttre tjänst. 2 uppl. Malmö: Gleerups förlag. Valda delar omfattande ca 150 sidor.
Aktuell lagtext och andra styrdokument, vetenskapliga artiklar, rättsfall och arbetsmaterial och metodstöd tillkommer (ca 300 s).
Delkurs 5. Polisiär tjänstefärdighet III, 6 hp
Moment 5.1 Polisiär konflikthantering
Bie K, (2009) Reflektionshandboken. Malmö: Gleerups. 96 sidor.
Christoffersen S A, (2011) Professionsetik. Malmö: Gleerups. 176 sidor.
Holgersson S, Knutsson J, (2010) Dialogpolisverksamhet- ett sätt att minska våld i folksamling. I: Knutsson J, Madensen T D. Att förebygga våld i folksamling, s. 219–244 Stockholm: Rikspolisstyrelsen, Rapport 2010:1.
Petersson O, (2015) Att bli polis – Från utbildningens förväntningar till gatans norm. Stockholm: Norstedts juridik AB. Valda delar omfattande ca 50 sidor.
Reicher S, (2010) Vända kriser till möjligheter. En ny massans psykologi och nya principer för att upprätthålla ordning. I: Knutsson J, Madensen, T D. Att förebygga våld i folksamling, (s. 20–38). Stockholm: Rikspolisstyrelsen, Rapport 2010:1
Westerlund G m fl, (2020) Ordningsstörande brott – En studie av brottsbalken och annan lagstiftning, särskilt polislagen. 5:e uppl. Stockholm: Bruun Juridik. 331 sidor (valda delar).
Westerlund G, Hagstedt L, Wahlund M, (2018) Polisens Vapenanvändning. 3:e upplagan. Stockholm. Bruun Juridik AB. 252 sidor
Aktuell lagtext och andra styrdokument, vetenskapliga artiklar, rättsfall och arbetsmaterial och metodstöd tillkommer (ca 150 s).
Moment 5.2. Sambandstjänst
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, (2012) Rakelhandboken – För dig som vill veta hur rakelsystemet fungerar och används. Ca 65 sidor.
Aktuell lagtext och andra styrdokument, vetenskapliga artiklar, arbetsmaterial och metodstöd tillkommer (ca 200 s).
Moment 5.3. Förarutbildning
Ceder M, Magnusson B, Römbo E, Ståhl Å, (2020) Trafikkommentarer. 10 uppl. Stockholm: Norstedts Juridik. 904 sidor (valda delar).
Fuhrman H, (2017) Lag och rätt i trafiken. 2:a uppl. Lund: Studentlitteratur. 180 sidor.
Trafikförfattningar (senaste upplagan). Stockholm: Wolter Kluwer. 50 sidor.
Aktuell lagtext och andra styrdokument, vetenskapliga artiklar, rättsfall, arbetsmaterial och metodstöd (ca 200 s).
Moment 5.4. Rättssäker dokumentation
Ask S, (2021) Skrivande polis. 2:a uppl. Lund: Studentlitteratur AB. 118 sidor (valda delar).
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.