Grundnivå
Grafisk design 1 (15 hp) samt antagen till programmet Design och visuell kommunikation/Grafisk design.
CTGDA / Grafisk design
G1F / Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Kursen ingår i programmet Design och visuell kommunikation och är en obligatorisk del i Kandidatexamen i Grafisk design.
Grafisk design II är en bred kurs som tar upp många aspekter av grafisk design. Studenterna arbetar med en serie mindre projekt som leder fram till ett större projekt som utförs i grupp. Undervisningen sker genom föreläsningar, handledning, seminarier, studiebesök och uppdrag.
I denna kurs introduceras portfolio som ett sätt att presentera designarbeten, en vidareutveckling av den pedagogiska portfolion i Grafisk design I.
Efter avslutad kurs ska studenten:
(1) kunna välja ut, beskriva och analysera några design- och konsthistoriska exempel;
(2) visa förmåga att planera och genomföra en designprocess, individuellt och i samarbete med gruppmedlemmar;
(3) kunna utforma ett helhetskoncept kring en produkt: koncept, fysisk form, grafisk formgivning, förpackning och visuell presentation;
(4) visa förståelse för textens betydelse i typografi. Arbeta strukturerat med tillämpad typografi, och kunna använda gridsystem;
(5) kunna presentera designlösningar genom visuellt material, text och muntliga presentationer;
(6) kunna ge och ta emot konstruktiv kritik i muntlig och skriftlig form.
Undervisningen baseras på föreläsningar, seminarier och praktiska övningar, både individuella och i grupp. Efter varje avslutad uppgift utvärderar studenten sitt eget lärande genom minute papers eller skriftliga reflektioner. Att samla och samtala kring studentens portfolio är också en del av undervisningen.
Designhistoria (2 hp). Examineras genom en skriftlig uppgift som behandlas i seminarium. (Lärandemål 1 och 6)
Designprojekt: Koncept, form, förpackning (4 hp). Examineras genom muntlig redovisning, utställning av projekt, och presentation i portfolio. (Lärandemål 2, 3, 5, 6)
Typografi (3 hp): muntlig redovisning av designprojekt + presentation i portfolio. (Lärandemål 4)
Portfolio (6 hp) Examinationsmomentet avser både studentens förmåga att sammansätta och tala kring arbeten i sin portfolio. Några kortare projekt och övningar i kursen examineras enbart genom portfolion. (Lärandemål 3, 5, 6)
Omexaminationer sker i huvudsak skriftligt eller genom portfolio.
Lupton, E. (2004). Thinking with Type: A Critical Guide for Designers, Writers, Editors, and Students. New York: Princeton Architectural Press.
Poehlen, J. (2015). Letter Fountain on Printing Types. Taschen.
Hollis, R. (2001). Graphic Design –A Concise history. Thames & Hudson Ltd.
Wikberg Nilsson, Å., Törlind, P., & Ericson, Å. (2015). Design – process och metod. Lund: Studentlitteratur.
Rekommenderad litteratur
Meggs, P. & Purvis, A. (2012). Meggs’ History of Graphic Design. Hoboken, New Jersey: John Wiley.
Sayre, H. M. (2005). Writing about Art. Pearson Prentice Hall
Ask, S. (2011). Hållbara texter: grunderna för formellt skrivande. Stockholm: Liber.
Rieneker, L. & Stray Jørgensen, P. (2014, eller tidigare upplagor). Att skriva en bra uppsats. Stockholm: Liber.
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14)
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.