Avancerad nivå
Sjuksköterskeexamen omfattande 180 hp vilket inkluderar ett självständigt arbete om 15 hp.
Yrkesverksam som legitimerad sjuksköterska motsvarande ett års tjänstgöring.
HSOMA / Omvårdnad
A1N / Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Kursen ingår i specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot hälso- och sjukvård för barn och ungdomar 60 hp och erbjuds under termin 2.
Kursen syftar till att studenten ska utveckla fördjupade kunskaper om teorier och modeller för ledarskap, organisationer och patientsäkerhet ur ett hållbarhets- och jämställdhetsperspektiv för att kunna leda arbetet inom hälso- och sjukvård för barn och ungdomar. Studenten ska även utveckla kunskaper om pedagogisk handledning och undervisning för att kunna leda hälsofrämjande interventioner med fokus på evidens, jämställdhet, hållbarhet och kulturkompetens.
Kursen består av 2 delkurser:
Delkurser
Delkurs 1. Organisation och ledarskap i teori, 4.5 hp
Delkursens innehåll
Delkursen behandlar teorier och modeller för ledarskap och organisation som syftar till att stödja specialistsjuksköterskans ledarskap utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Lagar, styrdokument, riktlinjer och forskning av relevans för specialistsjuksköterskans ledarskap diskuteras. Likaså diskuteras specialistsjuksköterskans behov av fortlöpande ledarskapsutbildning utifrån ett reflekterande hållbarhetsperspektiv.
Delkurs 2. Hälsofrämjande intervention för barn och ungdomar, 3 hp
Delkursens innehåll
I delkursen behandlas hälsofrämjande interventioner och undervisning för barn och ungdomar i grundskola och gymnasium för praktisk tillämpning innefattande evidensbaserad hälsofrämjande handledning och undervisning utifrån perspektiven jämställdhet, hållbarhet och kulturkompetens.
Delkurs 1. Organisation och ledarskap i teori, 4.5 hp
Delkursens lärandemål
Efter avslutad delkurs ska studenten kunna:
- kontrastera och kritiskt redogöra för teorier och modeller för ledarskap och organisation som stödjer specialistsjuksköterskans ledarskap utifrån ett reflekterande jämställdhetsperspektiv,
- förklara och argumentera för lagar, regelverk, styrdokument och forskning för att självständigt bedöma, planera, genomföra och utvärdera åtgärder av relevans för specialistsjuksköterskans ledarskap, och
- värdera och självständigt ta ställning till specialistsjuksköterskans behov av fortlöpande ledarskapsutbildning utifrån ett reflekterande hållbarhetsperspektiv med särskild hänsyn tagen till professionens kunskapsutveckling inom pediatrisk omvårdnad och medicinsk vetenskap.
Delkurs 2. Hälsofrämjande intervention för barn och ungdomar, 3 hp
Delkursens lärandemål
Efter avslutad delkurs ska studenten kunna:
- bedöma och planera hållbara hälsofrämjande interventioner för barn och ungdomar utifrån ett jämställdhets- och kulturkompetensperspektiv, och
- självständigt genomföra och utvärdera relevant pedagogik för hälsofrämjande handledning och undervisning i grundskola och gymnasium.
Delkurs 1. Organisation och ledarskap i teori, 4.5 hp
Delkursens arbetsformer
Arbetsformerna är utformade för att stödja kursens lärandemål och däri ingår att studenten för en portfolio med obligatoriska skriftliga reflektioner efter varje föreläsning. Reflektionerna ska omfatta förståelsen av föreläsningens innehåll med kopplingar till kurslitteratur och vetenskapliga studier samt framtida tillämpningar. Studenten förväntas också att självständigt arbeta med angiven kurslitteratur och vetenskapliga artiklar. Vidare är arbetsformerna tänkta att främja studentens förmåga att kritiskt reflektera över och tillämpa kunskap (lärandemål 1) samt att självständigt bedöma och planera åtgärder (lärandemål 2 och 3). Av de schemalagda momenten är portfolio med skriftliga reflektioner obligatoriskt.
Delkurs 2. Hälsofrämjande intervention för barn och ungdomar, 3 hp
Delkursens arbetsformer
Arbetsformerna är utformade för att stödja kursens lärandemål och däri ingår egna studier, föreläsningar, och seminarium med fokus på hållbara hälsofrämjande interventioner i grundskola och gymnasium. Lärandemål 1 uppnås genom att studenten bedömer och planerar en valfri intervention som är hållbar och hälsofrämjande med särskild hänsyn tagen till jämställdhet och kulturkompetens passande elever i grundskola eller gymnasium. Lärandemål 2 uppnås genom parvist agerande där studentparet genomför och utvärderar den hälsofrämjande handledningen och undervisningen som kommer eleverna till del. Utfallet följs sedan upp i ett seminarium där studenterna är aktiva och reflekterande. Av de schemalagda momenten är seminarium obligatoriskt.
Delkurs 1. Organisation och ledarskap i teori, 4.5 hp
Delkursens bedömningsformer
Lärandemål 1-3 examineras i form av en skriftlig individuell tentamen. Fokus i examinationens bedömning ligger på studentens förmåga att redogöra för teorier och modeller, ledarskap och organisation samt lagar, regelverk, styrdokument, forskning och jämställdhets- och hållbarhetsperspektiv av relevans för specialistsjuksköterskans ledarskap.
Detaljerade bedömningskriterier återfinns i studiehandledning. Eventuell frånvaro vid obligatoriska läraktiviteter kompletteras enligt beslut av examinator och sker via skriftlig individuell inlämningsuppgift.
För godkänt betyg på delkursen krävs godkänt betyg på skriftlig individuell tentamen och att övriga kurskrav avseende obligatoriska läraktiviteter är uppfyllda. För väl godkänt betyg på delkursen krävs väl godkänt betyg på skriftlig individuell tentamen och att övriga kurskrav avseende obligatoriska läraktiviteter är uppfyllda.
Delkurs 2. Hälsofrämjande intervention för barn och ungdomar, 3 hp
Delkursens bedömningsformer
Lärandemål 1-2 examineras i form av en skriftlig individuell inlämningsuppgift (som även behandlas vid ett seminarium). Fokus för bedömningen är studentens förmåga att utifrån lärandemålen skriftligen och muntligen bedöma barn och ungdomars hälsofrämjande behov och planera, genomföra och utvärdera en hållbar intervention som är hälsofrämjande med särskild hänsyn tagen till jämställdhet och kulturkompetens passande elever i grundskola eller gymnasium. Vidare bedöms studentens förmåga att tillämpa pedagogik av relevans för valda hälsofrämjande handledning och undervisning. Tongivande för bedömningen är innehållet men även kvalitet, form och struktur bedöms.
Detaljerade bedömningskriterier återfinns i studiehandledning. Eventuell frånvaro vid obligatoriska läraktiviteter kompletteras enligt beslut av examinator och sker via skriftlig individuell inlämningsuppgift i händelse nytt tillfälle för uppföljningsseminarium ej kan erbjudas under terminstid.
För godkänt betyg på delkursen krävs godkänt resultat på den skriftliga individuella inlämningsuppgiften och att övriga kurskrav avseende obligatoriska läraktiviteter är uppfyllda. För väl godkänt betyg på delkursen krävs dessutom väl godkänt resultat på den skriftliga individuella inlämningsuppgiften.
För godkänt betyg på hela kursen krävs godkänt resultat på delkurs 1 och delkurs 2.
För väl godkänt betyg på hela kursen krävs väl godkänt resultat på delkurs 1 och delkurs 2.
Rätt till omprov
Student som underkänts i prov ges möjlighet till två omprov på samma kursinnehåll och med samma krav. Studenten har därutöver rätt att tentera på samma kurs vid efterföljande kurstillfällen enligt samma regel. Prov och omprov genomförs på de tider som anges i schemat.
Delkurs 1. Organisation och ledarskap i teori, 4.5 hp
Edberg A-K, Ehrenberg A, Friberg F, Wallin L, Wijk H, Öhlen J, (2021) Omvårdnad på avancerad nivå - kärnkompetenserna inom sjuksköterskans specialistområde. Lund; Studentlitteratur. 600 s.
Forsberg A, (2022) Avancerad omvårdnad på akademisk grund: Att lära och leda. Stockholm: Natur & Kultur. 190 s.
Lundin K, Sandström B, (2015) Ledarskap inom vård och omsorg. Lund: Studentlitteratur. 240 s.
Dessutom ingår vetenskapliga studier, rapporter och lagstiftning aktuella för kursen cirka 200 s.
Delkurs 2. Hälsofrämjande intervention för barn och ungdomar, 3 hp
Edberg A-K, Ehrenberg A, Friberg F, Wallin L, Wijk H, Öhlen J, (2021) Omvårdnad på avancerad nivå - kärnkompetenserna inom sjuksköterskans specialistområde. Lund; Studentlitteratur. 600 s.
Garnow T, (2021) Kulturmöten – Interkulturell omvårdnad med normkritiska perspektiv. Lund: Studentlitteratur AB. 296 s.
Larsson C, Murdaugh CL, Parsons MA, Pender NJ, (2021) Sjuksköterskans hälsofrämjande arbete. Lund: Studentlitteratur. 328s
Lundin K, Sandström B, (2015) Ledarskap inom vård och omsorg. Lund: Studentlitteratur. 240 s.
Milerad J, Lindgren C, Forslund L (2024) Evidensbaserad Elevhälsa, Lund: Studentlitteratur AB. (ca 240 sidor)
Dessutom ingår vetenskapliga studier, rapporter och lagstiftning aktuella för kursen cirka 150 s.
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.