Avancerad nivå
Socionomexamen eller kandidatexamen omfattande minst 180hp inklusive ett examensarbete omfattande 15hp inom socialt arbete, folkhälsovetenskap, psykologi, sociologi, statsvetenskap, pedagogik, genusvetenskap, kriminologi eller motsvarande.
HSSAA / Socialt arbete
A1N / Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Kursen är en valbar huvudområdeskurs på avancerad nivå inom masterprogrammet i Socialt arbete.
Syftet med kursen är att studenten fördjupar sina kunskaper i socialt arbete med äldre människor. Vidare syftar kursen till att studenten utvecklar ett professionellt förhållningssätt i socialt arbete med den aktuella målgruppen.
I kursen behandlas den socialgerontologiska teoribildningen om människans åldrande. Även betydelsen av mötet mellan äldre, anhöriga och professionella aktörer i socialt arbete med äldre behandlas. Ett särskilt fokus läggs på betydelsen av informella sociala nätverk för äldre människors livssituation och hälsa. Dessutom diskuteras etiska frågeställningar som är kopplade till åldrande och professionellt arbete inom äldreomsorgen. Slutligen behandlas människans åldrande ur ett genusperspektiv samt hur migration påverkar åldrandeprocessen samt sociala problem och utmaningar i relation till åldrande.
Efter avslutad kurs skall studenten kunna
- analysera betydelsen av sociala nätverk för den åldrande människan och vikten av egna attityders påverkan i mötet med äldre,
- värdera betydelsen av sociala problem och utmaningar kopplade till åldrandet i relation till sociala kategorier såsom klass, kön, sexualitet och etnicitet i professionellt socialt arbete med äldre,
- analysera centrala socialgerontologiska teoriers betydelse för det praktiska sociala arbetet med äldre,
- värdera vikten av ett etiskt förhållningssätt i arbetet med äldre människor, och
- analysera betydelsen av olika perspektiv på organisering och ledarskap inom äldreomsorgen.
Undervisningen bygger på studentaktiva arbetsformer enskilt och i grupp och innefattar föreläsningar, seminarier och arbete med fallbeskrivningar. Kursen är indelad i teman med föreläsningar och seminarier kopplade till lärandemål 1, 3, 4 och 5 samt gruppövningar kopplade till lärandemål 2. Gruppövningar är obligatoriska.
Lärandemål 1, 3-5 examineras genom individuella skriftliga tentamina. Fokus i bedömningen ligger på studentens förmåga att redogöra för och diskutera teoretiska perspektiv relevanta för det sociala arbetet med äldre och dess praktik. Lärandemål 2 examineras i grupp genom skriftliga och muntliga uppgifter. Fokus i bedömningen ligger på studentens förmåga att diskutera fältanknutna analyser av fenomen eller verksamheter i socialt arbete. Individuell bedömning av studenternas betyg säkerställs genom att varje student redovisar sin arbetsinsats.
Kriterier för bedömningen specificeras i studiehandledningen. För godkänt på kursen krävs godkänt på de individuella skriftliga tentamina, samt godkänt på de skriftliga och muntliga uppgifterna och vid obligatoriska moment. För väl godkänt på kursen krävs väl godkänt på de individuella skriftliga tentamina, godkänt på de skriftliga och muntliga uppgifterna och vid obligatoriska moment. Eventuell frånvaro i obligatoriska moment ska kompletteras skriftligt enligt beslut av examinator.
Rätt till omprov
Student som underkänts i prov ges möjlighet till två omprov på samma kursinnehåll och med samma krav. Studenten har därutöver rätt att tentera på samma kurs vid efterföljande kurstillfällen enligt samma regel. Prov och omprov genomförs på de tider som anges i schemat.
Cuadra C, (2018) Att vara beredd är allt: krisberedskap i äldreomsorgen. I F Magnússon, (red.) Äldreomsorg och åldrande. Från anhörigskap till krisberedskap. Lund: Studentlitteratur, 93-118. 26 s.
Dunér A, (2020) Biståndshandläggning inom äldreomsorgen. Villkor och dilemman. Lund: Studentlitteratur. 167 s.
Floreman Y, (2022) Jag är inte död, jag är bara gammal. Stockholm: Verbal förlag. 136 s.
Jönson H, (red.). (2021) Perspektiv på ålderism. Lund: Social Work Press. 291 s.
Jönson H, (red.) (2022) Perspektiv på utsatthet och problem under åldrandet. Lund: Social Work Press. 225 s.
Jönson H, Harnett T, (2024) [2 uppl.] Socialt arbete med äldre. Stockholm: Natur & Kultur. 332 s.
Lill L, (2021) "Jag skämtar mycket om mig själv!" Erfarenheter av vardagsrasism i äldreomsorgsarbetet. I K Boréus, A Neergaard, L Sohl (red.) Ojämlika arbetsplatser: Hierarkier, diskriminering och strategier för jämlikhet. Lund: Nordic Academic Press, 115-135. 21 s.
Siverskog A, (2021) Queer äldreomsorg? Att möta äldre lhbtq-personer inom vård och omsorg. RFSL Stockholm. 80 s.
Socialstyrelsen, (2014) Blånader och silverhår. Utbildningsmaterial om våld mot äldre kvinnor. 55 s.
Socialstyrelsen, (2021) Individens behov i centrum. Ett stöd för att använda ICF och strukturerad dokumentation i socialtjänsten. 128 s.
Storm P, Stranz A, (2023) Hemtjänstchefer om personalens språk och barriärer i skriven och talad svenska. Äldre i Centrum. Vetenskapligt supplement 3(1), 35-46. 12 s.
Takter M, (2017) Vem är den enskilde i ett gemensamt hem? En studie av hur biståndshandläggare förhåller sig till anhörigas möjligheter till frivillighet, autonomi och personlig integritet. Malmö: Malmö universitet. 182 s.
Torres S, Magnusson F, (red.) (2021) Äldrevård och omsorg i migrationens tidevarv. Lund: Studentlitteratur. 230 s.
Wallroth V, (2018) Stöd till äldres anhöriga som relationsarbete. I A Bruhn, Å Källström (red.) Relationer i socialt arbete – i gränslandet mellan profession och person. Stockholm: Liber, 248-261. 13 s.
Yrkesgemensam handbok, (2010) För personal som möter äldre personer och personer med funktionsnedsättning utsatta för våld i relation Sociala resursförvaltningen, Malmö Stad. 68 s.
Tillkommer vetenskapliga artiklar inom kunskapsområdet. Ca 250 s.
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna (HF1:14).
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.