Avancerad nivå
Kandidatexamen inom samhällsvetenskapligt, beteendevetenskapligt eller medicinskt huvudområde samt Engelska 6.
HSKRL / Kriminologi
A1N / Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Kursen ingår i mastersprogrammet i kriminologi i termin 3 och är en kurs inom huvudområdet som kan ingå i examensfordringarna för magister-/masterexamen i kriminologi. Kursen ges även som fristående kurs.
Syftet med kursen är att studenterna ska utveckla kunskap om utvärderingsmetodik och brottsprevention. Särskild fokus tilldelas utvärderingsmetoder som används för att etablera evidensbasen för brottspreventiva åtgärder och program, riktade mot individer och/eller miljöer, och preventiva åtgärder och program med praktisk relevans för hälso- och sjukvården, socialtjänsten, rättspsykiatrin, kriminalvården, polisen och andra aktörer relevanta för det kriminologiska fältet. Kursen syftar till att öka studenters förmåga att kritisk bedöma effekter av brottsreducerande åtgärder, och kritisk analysera befintliga utvärderingar av dessa åtgärder, så väl till hur brottsprevention kan bidra till utvecklingen av ett socialt hållbart samhälle.
Kursen är indelad i två delvis överlappande sektioner där fokus i den första är brottsprevention. I den första sektionen fokuserar på den teoretiska och empiriska grunden för samtida brottspreventiva strategier, åtgärder, vård och behandlingsprogram samt dess praktiska genomförbarhet. Definitioner av relevanta begrepp och dess inbördes relation kommer att diskuteras och exemplifieras med nationell och internationell forskning. Den andra sektionen fokuserar på utvärderingsmetodik, där olika utvärderingsmetoder och utvärderingsdesigner introduceras. Flera exempel på klassiska utvärderingar bedöms utifrån dess design och genomförande, inklusive utvärderingar av vård och behandlingsprogram, interventioner, projekt och organisatoriska förändringar. Betoningen ligger på design och metodologi som är praktisk och applicerbar inom kriminologiskt relevanta organisationer såsom hälso- och sjukvården, socialtjänsten, rättspsykiatrin, kriminalvården och polisen.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- beskriva den teoretiska grunden för brottsprevention,
- analysera brottspreventiva strategier och åtgärder,
- beskriva och differentiera mellan olika utvärderingsmetoder,
- kritiskt bedöma befintliga utvärderingar inom kriminologin, och
- utforma ett utvärderingsprojekt av kriminologisk relevans
Undervisningen sker i form av föreläsningar (lärandemål 1-5), seminarier och självständiga studier (lärandemål 1-5) och ett obligatoriskt seminarium som inkluderar muntlig presentation och diskussion av utvärderingsprojektet (lärandemål 5).
Bedömning av studentens prestationer sker utifrån att studenterna genomför ett gruppbaserat utvärderingsprojekt och en muntlig presentation av projektet (lärandemål 1-5). Fokus för bedömning i det gruppbaserade utvärderingsprojektet och den muntliga presentationen är studentens förmåga att beskriva, kritisk bedöma, applicera förvärvade kunskaper från kursen, och utforma ett kriminologiskt utvärderingsprojekt (lärandemål 1-5) Den individuella insatsen bedöms genom att studenterna under kursen för loggbok som beskriver varje students insats i det gemensamma arbetet. Student som inte närvarar vid obligatoriska moment ska komplettera med en individuell skriftlig inlämningsuppgift enligt beslut av examinator.
För betyget Godkänd (C, D eller E) på kursen krävs att studenten har godkänt betyg på samtliga examinerande och obligatoriska moment. För betyget Väl godkänd (A och B) krävs att samtliga examinerande moment karaktäriseras av originalitet och metateoretisk förståelse.
Rätt till omprov
Student som underkänts i prov ges möjlighet till två omprov på samma kursinnehåll och med samma krav. Studenten har därutöver rätt att tentera på samma kurs vid efterföljande kurstillfällen enligt samma regel. Prov och omprov genomförs på de tider som anges i schemat.
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna (HF1:14).
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringar har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde för registreringen.
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.