Kursplan våren 2015
Kursplan våren 2015
Benämning
Svenska och lärande: Kultur och språk i ett föränderligt samhälle
Engelsk benämning
Swedish Studies and Education: Culture and Language in an Ever-Changing Society
Kurskod
SL701C
Omfattning
15 hp
Betygsskala
UV / Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG)
Undervisningsspråk
Svenska, inslag av engelska kan förekomma.
Beslutande instans
Fakulteten för lärande och samhälle
Fastställandedatum
2014-09-05
Gäller från
2015-01-19
Behörighetskrav
Kursen har följande högskolekurs som förkunskapskrav: LL204G Självständigt arbete i fördjupningsämnet (genomgången)
Se även tillträdeskrav i utbildningsplanen.
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Inget huvudområde.
Fördjupningsnivå
A1N
Fördjupningsnivå i förhållande till examensfordringarna
Kursen ingår i ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 samt gymnasieskolan.
I kursen integreras ämnes- och ämnesdidaktiska studier med 3 högskolepoäng studier inom utbildningsvetenskaplig kärna.
Syfte
Kursen syftar till att studenterna ska tillägna sig ett kulturanalytiskt och språksociologiskt perspektiv på nutida texter och medier samt utveckla fördjupade insikter i barns och ungdomars sätt att förhålla sig till skönlitteratur och medietexter. Vidare ska studenterna fördjupa sin förtrogenhet med skolans och svenskämnets roll i ett samhälle i kulturell och språklig förändring.
Innehåll
Kursen ger en introduktion till och en översikt över några centrala problemområden inom samtida kulturteori och kulturanalys: synen på kanon och bildning, litteraturens ställning i mediekulturen, olika förhållningssätt inom skolan till ungdomskultur, populärkultur och medier, den kulturella identitetens omförhandlingar i ett samhälle präglat av ökad heterogenitet. I kursen belyser studenterna med hjälp av olika kulturanalytiska teorier, begrepp och perspektiv särskilt hur sociala kategorier som genus, klass, etnicitet och generation kommer till uttryck i ungas textvärldar samt hur dessa kategorier kan tänkas färga deras egen reception.
Vidare behandlar kursen språklig variation i dagens samhälle. Studenterna analyserar och tolkar skönlitteratur och film också ur ett språksociologiskt perspektiv. De sammanhängande områdena klass, genus, etnicitet och generation belyses även ur detta perspektiv och fördjupas genom läsning och tolkning av texter. Kursen tar också upp språkets identitetsskapande betydelse. Vidare behandlas språkbruk och språknormer och deras inbördes relationer och i det sammanhanget också svenska språkets utveckling de senaste 100 åren. Studenterna läser och diskuterar också några aktuella artiklar som behandlar språksituationen i Norden.
Studenterna undersöker och analyserar tillsammans internationella och nationella utvärderingar av elevers språkförmåga, såsom PISA och nationella prov.
I kursen bearbetas och fördjupas studenternas erfarenheter från verksamhetsförlagd utbildning.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- beskriva och diskutera social, dialektal och könsmässig variation avseende språk, det svenska språkets utveckling de senaste 100 åren samt språksituationen i de nordiska länderna
- reflektera över sociala, språkliga och kulturella mönsters betydelse för elevers lärande vid val av innehåll och arbetsformer i den kulturellt heterogena skolan
- förhålla sig till och problematisera språknormer och språkvård i förhållande till elevers talade och skrivna språk
- i dialog med kurskamrater analysera och tolka nutida skönlitteratur, film och andra medietexter ur ett kulturanalytiskt och språksociologiskt perspektiv med fokus på kulturell heterogenitet
- utifrån centrala kulturanalytiska och språksociologiska begrepp diskutera värderingar och hierarkier och deras betydelse för vad som ses som norm och avvikelse samt analysera och problematisera den egna lärarpraktiken
- tolka representationer av klass, etnicitet, genus och generation i såväl traditionella som nya digitala medier och populärkulturella uttrycksformer samt tolka hur dessa kategorier kan tänkas färga receptionen
- ge teoretiskt underbyggd respons på kurskamraters tolkningar
- analysera internationella och nationella utvärderingar av elevers språkförmåga samt kritiskt förhålla sig till dessa
Arbetsformer
Kursen innehåller varierande arbetsformer som kan utgöras av pararbete, självstudier, seminarier, gruppdiskussioner, responsarbete och föreläsningar. Kursens genomförande bygger på att studenterna deltar i ett gemensamt kunskapsbyggande med kurskamrater och lärare genom att aktivt bidra med egna erfarenheter, reflektioner, tolkningar och perspektiv. Studenterna förutsätts ta egna initiativ till responsarbete och arbetsmöten av olika slag.
Bedömningsformer
Examinationen består av tre delar. Den första delen utgörs av en skriftlig, individuell salstentamen i vilken studenten med stöd i språksociologisk teori redovisar och diskuterar språkets identitetsskapande betydelse i relation till språkbruk och språknorm i skolan och i övriga samhället samt diskuterar språkliga förändringsprocesser och språksituationen i Norden. I salstentamen analyserar och förhåller sig studenten också kritiskt till internationella och nationella utvärderingar av elevers språkförmåga (lärandemål 1, 2, 3 och 8). Den andra delen utgörs av ett muntligt litteraturseminarium i vilket kursdeltagarna med stöd i språksociologisk och kulturanalytisk teori samt receptionsteori analyserar och problematiserar skönlitteratur och film samt den praktik de verkar i (lärandemål 4). Den tredje delen av examinationen utgörs av en uppsats som skrivs i par. I uppsatsen analyseras en medietext som elever kan tänkas möta i eller utanför skolan utifrån kulturanalytisk teori med fokus på representation av klass, etnicitet, genus och generation. Även språksociologisk teori kan användas. I examinationen ingår att studenten ger respons under skrivprocessen samt opponerar på kurskamraternas arbete (lärandemål 5, 6 och 7).
Betygskriterier delges av kursledaren vid kursstart.
Kurslitteratur och övriga läromedel
Ambjörnsson, Fanny (2004). I en klass för sig. Ordfront (i urval ca 200 s.)
Andersson, Lars Gustaf, Persson, Magnus & Thavenius, Jan (1999). Skolan och de kulturella förändringarna. Studentlitteratur (199 s.)
Einarsson, Jan (2009). Språksociologi. Studentlitteratur (331 s.)
Gripsrud, Jostein (2002). Mediekultur – Mediesamhälle. Daidalos (Del II, 150 s.)
Hall, Stuart (1999). Kodning och avkodning. I Johansson Thomas, Sernhede Ove & Trondman Mats (red.). Samtidskultur. Karaoke, karnevaler och kulturella koder. Nya Doxa (s. 227-237)
León Rosales, René. (2010). Vid framtidens hitersta gräns: om maskulina elevpositioner i en multietnisk skola. Diss. Stockholm: Stockholms universitet, 2010. Stockholm; Botkyrka. (i urval ca 200 s.)
Miall, David S. (2006). Empirical Approaches to Studying Literary Readers: The State of the Discipline. Book History vol:9 (s. 291-311)
Molloy, Gunilla (2003). Att läsa skönlitteratur med tonåringar. Studentlitteratur (s.189-315)
Nationella prov för år 9, Svenska 1, Svenska 2 och Svenska 3. http://www.natprov.nordiska.uu.se/provochbedomningsstod/
Persson, Magnus, (red.) (2000). Populärkulturen och skolan. Studentlitteratur (s. 105-217)
Persson, Magnus (2007). Varför läsa litteratur? Om litteraturundervisningen efter den kulturella vändningen. Studentlitteratur (kap 1,3,4 och 6, ca 180 s.)
Pisa 2012 Assessment Framework. Chapter 2 Reading Literacy. OECD (2003)
www.pisa.oecd.org/dataoecd/38/52/33707212.pdf (ca 20 s.)
Pisa 2003 - svenska femtonåringars kunskaper och attityder i ett internationellt
perspektiv. Skolverket (2004). www.skolverket.se/publikationer?id=1390 (i urval ca 40 s.)
Stroud, Christopher (2013). Halvspråkighet och rinkebysvenska som språkideologiska begrepp. I Hyltenstam, Kenneth och Lindberg, Inger (red.). Svenska som andraspråk – i forskning, undervisning och samhälle. Studentlitteratur (30 s.)
Sundgren, Eva (red.) (2008). Sociolingvistik. Liber (i urval ca 100 s.)
Teleman, Ulf (2003). Tradis och funkis: svensk språkvård och språkpolitik efter 1800. Serie Skrifter utgivna av Svenska språknämnden. Norstedts (i urval ca 100 s.)
Ett urval artiklar ur tidskifterna Language and Intercultural Communication, Language in Society, Language Variation and Change och Språk i Norden/Sprog i Norden (ca 200 s.)
Skönlitteratur
Andersson, Lena, Var det bra så?. Natur och Kultur
Bakhtiari, Marjaneh (2005). Kalla det vad fan du vill.Ordfront
Djebar, Assia (2004). Sultanbrudens skugga. Leopard förlag (Gy)
Flygt, Torbjörn. (2001). Underdog. Norstedt
Kallifatides, Theodor. (2001). Ett nytt land utanför mitt fönster. Bonnier
Kieri, Katarina. (2004). Dansar Elias? Nej! Rabén & Sjögren
Kincaid, Jamaica. (1998). A Small Place.Farrar, Straus, Giroux
Le, Nam. (2010). Båten. Natur och kultur
Levithan, David. (2013). Jag, En. Gilla böcker
Montelius, Martina. (2013). Främlingsleguanen. Atlas
Sjölin, Daniel. (2004). Personliga pronomen - en melodroman. Norstedt
van Lieshout, Ted. (2003). Bröder. Eriksson och Lindgren
Wahldén, Christina. (2007). För bra för att dö. Tiden (7-9)
Film
Kechiche, Abdellatif (2013), Blå är den varmaste färgen
Meadows, Shane (2006). This is England
Pichler, Gabriella (2012). Äta, sova, dö
Kursvärdering
Studenterna får inflytande i undervisningen genom att det kontinuerligt under pågående kurs ges möjlighet till återkoppling och reflektion över kursens innehåll och genomförande. Kursen avslutas med en individuell, skriftlig kursvärdering utifrån kursens syfte och mål. Dessa kursvärderingar ligger till grund för den återkoppling kursledaren och studenterna/kursdeltagarna gör i anslutningen till kursens avslutning.