Kursplan våren 2024
Kursplan våren 2024
Benämning
Socialt arbete: Social utsatthet
Engelsk benämning
Social Work: Social Vulnerability
Kurskod
SC112B
Omfattning
15 hp
Betygsskala
UV / Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG)
Undervisningsspråk
Svenska, inslag av engelska kan förekomma.
Beslutande instans
Fakulteten för hälsa och samhälle
Fastställandedatum
2023-06-09
Gäller från
2024-01-15
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet + Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c, Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1 + 1a2
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde
Socialt arbete
Fördjupningsnivå
G1N
Fördjupningsnivå i förhållande till examensfordringarna
Nivå 1-30 hp. Kursen ingår i programmets första termin.
Innehåll
Kursen syftar till att introducera studenten till sociala problem och social utsatthet samt de målgrupper som socionomen kommer att möta i sin profession. Dessutom inkluderar kursen personliga reflektioner kring utbildningsval kopplat till professionen.
Kursen består av 2 delkurser.
Delkurser
1. Socialt arbete och social utsatthet, 14 hp, 14 hp
Delkursens innehåll
I kursen behandlas uppkomst och förekomst av social utsatthet utifrån olika perspektiv relevanta för det sociala arbetets praktik. Fokus i kursen är social utsatthet och socialt arbete i relation till olika målgrupper, livssituationer och sociala problem. Utöver teorier för att kunna analysera sociala processer på individ- grupp- och samhällsnivå introduceras teorier om såväl intersektionalitet som våld i nära relation.
Delkursens lärandemål
Efter avslutad kurs skall studenten kunna:
1. Redogöra för och diskutera innebörden av ett individ-, grupp- och samhällsperspektiv, med fokus på socialt arbete,
2. Redogöra för och diskutera innebörden av ett intersektionellt perspektiv, med fokus på socialt arbete,
3. Redogöra för grunderna till och förekomsten av social utsatthet och sociala problem,
4. Redogöra för centrala begrepp och teoretiska förklaringsmodeller om mäns våld mot kvinnor, våld i nära relation och hedersrelaterat våld, och
5. Beskriva det sociala arbetets verksamhetsområden och målgrupper.
Delkursens arbetsformer
Undervisningen utgörs av föreläsningar, gruppdiskussioner, skriftliga uppgifter, fältarbete och seminarier, med koppling till såväl teori som praktik. Studentaktiva arbetsformer tillämpas under kursen. Samtliga lärandemål uppnås genom föreläsningar och seminarier. Dessutom uppnås lärandemål 3 och 5 genom ett fältarbete och efterföljande grupparbete. Av de schemalagda momenten är fältarbetet och vissa seminarier obligatoriska.
Delkursens bedömningsformer
Lärandemål 1, 2, 3 och 5 examineras genom en individuell skriftliga tentamen. Fokus i bedömningen ligger på studentens förmåga att redogöra för och diskutera teoretiska perspektiv relevanta för det sociala arbetets praktik samt redogöra för/diskutera social utsatthet och det sociala arbetet inom olika verksamhetsområden. Lärandemål 4 examineras muntligt individuellt vid ett seminarium. Fokus vid bedömningen ligger på studentens förmåga att kunna redogöra för teorier om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation.
Kriterier för bedömningen specificeras i studiehandledningen. Frånvaro från obligatoriska moment kompletteras först och främst genom uppsamlingsseminarium och kan eventuellt ske med en skriftlig inlämningsuppgift motsvarande ordinarie moment, enligt beslut av examinator.
För godkänt på delkursen krävs godkänt på den individuella skriftliga och muntliga examinationen, samt att obligatoriska moment är uppfyllda. För väl godkänt krävs dessutom väl godkänt på den individuella skriftliga examinationen.
2. Personlig och professionell utveckling I, 1 hp
Delkursens innehåll
Delkursen innehåller samtal och personliga reflektioner över hur studenterna ser på sig själva och hur de ser på viktiga relationer som har haft betydelse för utbildningsvalet. Vikt läggs vid att deltagarna i grupperna lär känna varandra, för att få insikt om betydelsen av lagarbete. Studenterna beskriver och reflekterar såväl skriftligt som muntligt över händelser och situationer som kan bli en tillgång i den kommande yrkesrollen.
Delkursens lärandemål
Efter avslutad delkurs ska studenten kunna
1. reflektera över sitt val av utbildning och koppla detta till personliga erfarenheter.
Delkursens arbetsformer
Undervisningen bedrivs genom föreläsningar och obligatoriska seminarier.
Delkursens bedömningsformer
I delkursen examineras lärandemålet skriftligt genom en individuell skriftlig inlämningsuppgift. I fokus vid bedömningen är studentens förmåga att koppla sitt val av utbildning till personliga erfarenheter. Kriterier för bedömningen specificeras i studiehandledningen.
Frånvaro från obligatoriska moment kompletteras först och främst genom uppsamlingsseminarium och kan eventuellt ske med en skriftlig inlämningsuppgift motsvarande ordinarie moment, enligt beslut av examinator.
För godkänt betyg på delkursen krävs godkänt på den individuella skriftliga inlämningsuppgiften samt att obligatoriska moment är uppfyllda.
För godkänt betyg på hela kursen krävs godkänt på samtliga delkurser. För väl godkänt betyg på hela kursen krävs dessutom väl godkänt på delkurs 1.
Rätt till omprov
Student som underkänts i prov ges möjlighet till två omprov på samma kursinnehåll och med samma krav. Studenten har därutöver rätt att tentera på samma kurs vid efterföljande kurstillfällen enligt samma regel. Prov och omprov genomförs på de tider som anges i schemat
Kurslitteratur
1. Socialt arbete och social utsatthet, 14 hp, 14 hp
Björngren Cuadra C, Lalander P, Righard E, (2013) Socialt arbete i Malmö. Perspektiv och utmaningar. Socialvetenskaplig tidskrift, 1: 4-12. (9 s.)
Börjesson B, Börjesson M, (2015) Förstå socialt arbete (3:e upplagan). Stockholm: Liber. (345 s.)
Herz M, (2016) Levande socialt arbete. Vardagsliv, sörjbarhet och sociala orättvisor. Stockholm: Liber. (184 s.)
Lalander P, Svensson B, (2014) Perspektiv på social utsatthet. Lund: Studentlitteratur. (280 s.)
Lindqvist R, (2022) Funktionshinder i välfärdssamhället (Femte upplagan). Malmö: Gleerups. (192 s.)
Mattsson T, (2021) Intersektionalitet i socialt arbete. Teori, reflektion och praxis (3:e upplagan). Malmö Gleerups utbildning. (280 s.)
Meeuwisse A, Swärd H, (2013) Perspektiv på sociala problem. Stockholm: Natur & Kultur. (70 s.)
Meeuwisse A, Swärd H, Sunesson S, Knutagård M, red. (2016) Socialt arbete: En grundbok (3:e upplagan). Stockholm: Natur och Kultur. (39 s.)
Morén S, (2015) Undran inför socialt arbete. Lund: Studentlitteratur. (151 s.)
Rapporter och vetenskapliga artiklar om ca 400 sidor tillkommer.
2. Personlig och professionell utveckling I, 1 hp
Bie K, (2021) Reflektion i socialt arbete. Redskap för lärande och förändring. Malmö: Gleerups Utbildning. (128 s.)
Campart M, (2010) Reflekterande processer i hjälpprofessioner – ett psykologiskt perspektiv. I Björngren Cuadra, C (red.) Omvårdnad i mångkulturella rum. Lund: Studentlitteratur. (35 s.)
Kursvärdering
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).
Övergångsbestämmelser
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.
Övrigt
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.