Kursplan hösten 2018
Kursplan hösten 2018
Benämning
Forskningsmetodik och statistik
Engelsk benämning
Research Methodology and Statistics
Kurskod
RP131A
Omfattning
15 hp
Betygsskala
UV / Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG)
Undervisningsspråk
Svenska, inslag av engelska kan förekomma.
Beslutande instans
Fakulteten för hälsa och samhälle
Fastställandedatum
2017-10-10
Gäller från
2018-09-03
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs godkända kurser och delkurser omfattande minst 45 hp från studieår 1.
Utbildningsnivå
Grundnivå
Inget huvudområde.
Fördjupningsnivå
G1F
Fördjupningsnivå i förhållande till examensfordringarna
Kursen ingår i programmets tredje termin.
Syfte
Syftet med kursen är att studenten ska utveckla kunskap och förståelse för tillämpning av grundläggande kvantitativa och kvalitativa vetenskapliga metoder för att kunna beskriva och analysera farmaci både som praktisk verksamhet och som teoretiskt kunskapsfält relaterat till evidensbaserad medicin och farmaci. Studenten skall även kunna förstå och tillämpa statistiska metoder för bearbetning av försöksdata samt grunderna för ett vetenskapligt arbetssätt. Vidare ska studenten förstå värdet av interprofessionellt samarbete i den kliniska vardagen.
Innehåll
Kursen består av tre delkurser.
Delkurser
1. Forskningsmetodik, 7 hp
Delkursens innehåll
I delkursen behandlas vetenskapsteoretiska grundbegrepp, forskningsprocessen och det vetenskapliga arbetssättet. Dessutom belyses olika forskningsmetoder, problemformuleringar och den forskningsetiska lagstiftningen. Vidare tränar studenten att söka, kritiskt granska och analysera vetenskapliga artiklar. Kunskap från delkursen i statistik och epidemiologi kopplas även till innehållet i de projektplaner som utformas.
Delkursens lärandemål
Efter avslutad delkurs ska studenten kunna
1. redogöra för kvalitativa och kvantitativa vetenskapsteoretiska grundbegrepp samt för de vetenskapliga metoder och teorier som används vid insamling, bearbetning, presentation och analys av data,
2. redogöra för forskningsetisk lagstiftning och forskningsetiska principer inom det medicinska området,
3. applicera relevanta aspekter av vetenskaplig metod och teori vid utformande och sammanställning av en projektplan med utgångspunkt från en frågeställning av relevans för receptariers yrkesutövning, och
4. presentera en egen projektplan samt kritiskt granska och diskutera såväl egen och andras projektplaner som vetenskapliga artiklar.
Delkursens arbetsformer
För att uppnå samtliga lärandemål introduceras studenten genom föreläsningar, vilka kombineras med studier av kurslitteraturen. Därefter tränas lärandemål 1 och 3-4 vid seminarier kring vetenskapliga artiklar samt granskning av varandras projektplaner. För att uppnå lärandemål 2 genomförs också grupparbete som behandlar forskningsetisk lagstiftning och principer. Litteratursökning i databaser tränas vid handledd datorövning. Obligatoriska moment är datorövningar och seminarier. Eventuell frånvaro vid obligatoriska moment kompenseras i samråd med examinator och sker genom en skriftlig uppgift om inte ett nytt tillfälle för uppföljningsseminarium kan erbjudas under terminstid. Dessutom erbjuds ny datorövning när examinator/lärare bedömer vilken tid som är lämplig till detta.
Delkursens bedömningsformer
Examination av lärandemål 1- 4 görs genom bedömning av en individuell skriftlig projektplan, vilken genomförs i par, samt i seminarieform genom individuell bedömning av presentationen av egen och kritisk granskning av andra studenters projektplaner. Dessutom examineras lärandemål 1 och 3-4 individuellt vid artikelgranskningsseminarium. I bedömningen läggs särskild vikt vid ett korrekt akademiskt och vetenskapligt skrivande och argumentation samt relevant koppling till tidigare forskning. Lärandemål 2 examineras dessutom med betyg Underkänt (U)/Godkänt (G) genom en skriftlig gruppuppgift och vid ett seminarium där individuellt aktivt deltagande krävs vid en muntlig presentation. Därutöver krävs deltagande i datorövning i litteratursökning i digitala databaser.
För betyg G i delkursen, krävs godkänt på samtliga moment i delkursen: artikelsökning, seminarieuppgifter, artikelgranskningar, opponent- och respondentskap vid såväl kamratgranskning som slutseminarium, digital posterpresentation, projektplan samt etikuppgift. För betyget VG krävs därutöver väl godkänt på projektplanen. För betygssättning av G resp. VG används ”Bedömningskriterier för Uppsats Projektplan 7 hp 2016”, som biläggs studiehandledningen på It’s learning.
2. Statistik och epidemiologi, 6 hp
Delkursens innehåll
I delkursen behandlas grundläggande beskrivande statistik samt undersöknings- och urvalsmetoder. Dessutom belyses normalfördelning, parametriska och icke parametriska fördelningar samt hypotesprövning. Vidare behandlas konfidensintervall, korrelation och regression, noggrannhet, mätfel samt statistikprogram för datorer.
Delkursens lärandemål
Efter avslutad delkurs ska studenten kunna:
1. redogöra för de metoder och teorier som används vid insamling, bearbetning, presentation och analys av insamlad data,
2. tillämpa och tolka beskrivande statistisk och förklara och identifiera statistiska tillämpningsområden, och
3. använda statistiska datorprogram för inmatning, beskrivning och analys av data samt beskriva några typer av epidemiologiska undersökningar.
Delkursens arbetsformer
Arbetsformer för att uppnå lärandemål 1-3 består av föreläsningar, egna studier av litteraturen och för att träna lärandemål 3 genomförs datorövningar. Närvaro är obligatorisk på datorövningar. Eventuell frånvaro vid obligatoriskt moment kompenseras genom ny datorövning enligt beslut av examinator.
Delkursens bedömningsformer
Examination av lärandemål 1-3 görs genom bedömning av en individuell skriftlig tentamen. Lärandemål 3 examineras också individuellt genom en digital och muntlig redovisning av uppgifter i samband med datorövningar. Avseende fokus i bedömningarna läggs det särskild vikt vid val av lämplig metod och argument för detta. Bedömningskriterier för samtliga examinationsuppgifter finns i studiehandledningen. För betyg G i delkursen krävs 60 % korrekta svar på den individuella skriftliga tentamen, för VG 80 % korrekta svar.
3. Professionsutveckling, 2 hp
Delkursens innehåll
I delkursen behandlas olika aspekter på professionsutveckling genom interprofessionellt lärande och samarbete samt hur den egna professionens särart förtydligas genom interaktion med andra professioner.
Delkursens lärandemål
Efter avslutad delkurs ska studenten kunna
1. redogöra för betydelsen av samarbete med företrädare för andra hälsoprofessioner.
Delkursens arbetsformer
Arbetsformerna består av egna studier av litteraturen, seminarier, gruppövningar samt muntlig redovisning. Närvaro är obligatorisk på seminarier. Eventuell frånvaro vid obligatoriska moment kompenseras i samråd med examinator och sker genom en skriftlig uppgift om inte ett nytt tillfälle för uppföljningsseminarium kan erbjudas under terminstid.
Delkursens bedömningsformer
Lärandemål 1 examineras genom bedömning av en individuell skriftlig och muntlig redovisning. I bedömningen läggs särskild vikt vid studentens förmåga att redogöra för betydelsen av interprofessionellt lärande för egen professionell utveckling.
I delkurs 3 ges betygen Underkänd och Godkänd enligt separata bedömningskriterier för uppgiften.
Lärandemål 1 examineras genom bedömning av en individuell skriftlig och muntlig redovisning. I bedömningen läggs särskild vikt vid redovisningen av betydelsen för professionens utveckling. Bedömningskriterier för examinationsuppgiften finns i studiehandledningen.
Slutbetyg
För G i slutbetyg på hela kursen RP131A krävs godkänd individuell skriftlig tentamen i delkursen Statistik och Epidemiologi, godkänt på samtliga moment i delkursen Forskningsmetodik (se ovan) samt godkänd examination av uppgift i delkursen Professionsutveckling. För VG i slutbetyg krävs även VG i både delkurs 1 Forskningsmetodik samt i delkurs 2 Statistik och epidemiologi.
Rätt till omtentamen
Student som underkänts i kursen, ges möjlighet till minst två omtentamina på samma kursinnehåll och med samma krav. Studenten har därutöver rätt att tentera på samma kurs vid efterföljande kurstillfällen enligt samma regel. Tentamen och omtentamen genomförs på de tider som anges i schemat.
Kurslitteratur och övriga läromedel
1. Forskningsmetodik, 7 hp
Backman J, (2015) Rapporter och uppsatser. Lund: Studentlitteratur. 223 s.
Gudmundsson P, (2016) Skrivanvisningar för studenter. Handfast handledning för studenter som skriver rapporter och examensarbete. Malmö högskola. Hälsa och samhälle. 16 s.
Sundström J & Lind L, (2015) Handbok i biomedicinsk forskning. Stockholm:Liber. 201 s.
Ca 10 vetenskapliga artiklar omfattande totalt ca 60 s tillkommer
2. Statistik och epidemiologi, 6 hp
Bring J, Taube A, (2006). Introduktion till medicinsk statistik. Lund: Studentlitteratur. 233 s.
Sundström J & Lind L, (2015) Handbok i biomedicinsk forskning. Stockholm:Liber. Kapitel 5. 74 s.
3. Professionsutveckling, 2 hp
Eriksson T, (2014). Apotekaren, receptarien och klinisk farmaci. Lunds universitet Med Cul rapportserie. 122 s. www.lu.se/medcul
Sökning av vetenskapliga artiklar ingår, som underlag för examinationsuppgiften. Omfattningen kan variera beroende på hur snabbt studenten finner lämpligt underlag.
Kursvärdering
Kursansvarig lärare ansvarar för att en formativ kursvärdering (temperaturtagning) genomförs efter halva kursen. Denna sammanställs samt återkopplas skriftligt och muntligt till studenterna snarast möjligt. En summativ kursvärdering genomförs i anslutning till kursens slutförande. Kursansvarig lärare återkopplar resultatet till studenterna skriftligt och muntligt under början av nästkommande kurs. Minnesanteckningar från återkopplingen upprättas och görs tillgängliga för kursens studenter samt återkopplas till de studenter som påbörjar kursen vid nästkommande kurstillfälle.
Övergångsbestämmelser
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.