Kursplan hösten 2014
Kursplan hösten 2014
Benämning
Forskningsmetodik
Engelsk benämning
Research Methods
Kurskod
OM711A
Omfattning
7.5 hp
Betygsskala
UV / Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG)
Undervisningsspråk
Svenska, inslag av engelska kan förekomma.
Beslutande instans
Fakulteten för hälsa och samhälle
Fastställandedatum
2013-01-14
Gäller från
2012-09-03
Behörighetskrav
1. Sjuksköterskeexamen omfattande 180 hp, som inkluderar ett självständigt arbete om 15 hp,
2. Yrkesverksamhet som legitimerad sjuksköterska motsvarande ett års tjänstgöring.
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde
Omvårdnad
Fördjupningsnivå
A1N
Fördjupningsnivå i förhållande till examensfordringarna
Ingår i specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning kirurgisk eller medicinsk vård 60 hp. Ges även som fristående kurs och kan ingå i examensfodringarna för magister- eller masterexamen.
Syfte
Kursen vänder sig till yrkesverksamma som har erfarenhet av medicinsk eller kirurgisk vård. Den syftar till att studenten ska fördjupa sina kunskaper och färdigheter inom kvantitativ och kvalitativ forsknings- och utvecklingsmetodik
Innehåll
I kursen behandlas ontologiska, epistemologiska och etiska utgångspunkter för omvårdnadsforskning översiktligt. Informationskompetens utvecklas genom övningar i systematisk litteratursökning samt kritisk granskning av vetenskapliga studier. Vidare fördjupas kvantitativa och kvalitativa metoder, med tillhörande analyser, som kritiskt bearbetas i seminarieform. En projektplan utformas utifrån relevant forskningsfråga. Forskningsanvändning, klinisk nytta och implementering diskuteras i förhållande till den valda forskningsfrågan.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
1. särskilja omvårdnads-/vårdvetenskapliga forskningsfrågor från andra vetenskapliga discipliner och förklara ontologiska, epistemologiska samt etiska utgångspunkter,
2. identifiera och presentera forskningsfrågor för kvantitativ respektive kvalitativ forskningsansats samt söka och värdera vetenskaplig litteratur för valt ämnesområde,
3. motivera olika metodval inom kvantitativ respektive kvalitativ forskning och deras tolkningsprocesser inom det egna kunskapsområdet samt relatera dessa till forskningsetiska principer för studier om människan, och
4.redogöra för en plan för magisteruppsats utifrån forskningsprocessen samt utforma en forskningspersoninformation.
Arbetsformer
Undervisningen genomförs i form av föreläsningar grupparbete, enskilda studier samt seminarier. Lärandemål 1 uppnås med föreläsningar samt seminarium. Tillfälle för campusförlagda övningar samt seminarium anordnas för att uppnå lärandemål 2. Föreläsningar och grupparbeten varvas med enskilda studier och färdigställande av uppgifter och projektplan (lärandemål 1-4). Deltagarna bildar seminariegrupper där projektplan redovisas och diskuteras (lärandemål 1-4). Kursdeltagarna ansvarar för att allt skriftligt material finns tillgängligt via kursens webbsida inför olika delmoment och examination. Seminarier är obligatoriska moment.
Bedömningsformer
Lärandemål 1 och 2 examineras genom en individuell skriftlig uppgift där studenten skall kunna tillämpa informationskompetens genom att söka och värdera litteratur för valt ämnesområde som bedöms muntligt vid seminarier.
Examination av lärandemål 3 och 4 baseras på färdigställande av en projektplan med tillhörande etikansökan alternativt etisk reflektion samt en forskningspersoninformation som diskuteras i seminarium och därefter examineras individuellt. Vid examination av projektplanen bedöms även att studenten kan differentiera kvalitativa och kvantitativa metoder. För studenter som ej godkänts avseende projektplan görs omarbetning utifrån examinators anvisningar och förnyad bedömning sker.
Rätt till omtentamen
Student som underkänts i tentamen ges möjlighet till två omtentamina på samma kursinnehåll och med samma krav. Studenten har därutöver rätt att tentera på samma kurs vid efterföljande kurstillfälle enligt samma regel. Om en kurs upphört eller genomgått större förändringar har studenten, inom ett år efter det att förändringen skett, rätt till två omtentamina baserade på den kursplan som gällde vid registreringen på kursen. Tentamen och omtentamen genomförs på de tider som sker enligt fastställda tider.
Kurslitteratur och övriga läromedel
Eriksson, LT &Widersheim, FP. (2011) Att utreda forska och rapportera. Stockholm: Liber, 192 s.
Polit, D & Beck, C (2006) Essentials of Nursing research. Methods, appraisal and utilization. Philadelphia: Lippincott, ca. 200 av 554 s.
Birkler J (2008)Vetenskapsteori. Stockholm: Liber, 160 s.
Segersten K. (2006). Vårdforskningens begrepp. Lund: Studentlitteratur, 95 s.
Vetenskapliga artiklar tillkommer om ca 100 sidor.
Kursvärdering
Kursansvarig lärare/examinator ansvarar för att en summativ kursvärdering genomförs i anslutning till kursens slutförande som återkopplas på schemalagd tid. Minnesanteckningar med ändringsförslag upprättas och görs tillgängligt på kursens hemsida samt återkopplas till de studenter som påbörjar kursen vid nästkommande kurstillfälle.
Övergångsbestämmelser
När kursen inte längre ges eller kursinnehållet väsentligen ändrats har studenten rätt att en gång per termin under en tvåterminsperiod examineras enligt den kursplan som gällde vid registreringen.