Kursplan hösten 2015
Kursplan hösten 2015
Benämning
Omvårdnad med VFU somatisk vård, akutsjukvård samt hemsjukvård
Engelsk benämning
Placement in Somatic Care, Emergency Care and Municipal Home Care
Kurskod
OM161A
Omfattning
30 hp
Betygsskala
UV / Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG)
Undervisningsspråk
Svenska, inslag av engelska kan förekomma.
Beslutande instans
Fakulteten för hälsa och samhälle
Fastställandedatum
2015-05-18
Gäller från
2015-08-31
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs att terminerna 1-4 är godkända, och att projektplan moment omfattande 2 hp i kurs OM151A, samt moment halvtidsseminarium omfattande 7,5 hp i kurs OM153A är godkända.
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde
Omvårdnad
Fördjupningsnivå
G2F
Fördjupningsnivå i förhållande till examensfordringarna
Kursen utgör den sjätte terminen i sjuksköterskeprogrammet och är en fördjupning inom huvudområdet omvårdnad på nivå 61-90 hp.
Syfte
Studenten ska efter avslutad kurs självständigt kunna utföra personcentrerad omvårdnad samt ordinerad medicinsk behandling till personer med olika sjukdomstillstånd samt kunna leda vårdarbetet, planera och genomföra förebyggande åtgärder för att förhindra sjukdom.
Innehåll
Undervisningen utgår från studenternas tidigare kunskaper och baseras på aktivt kunskapssökande där reflektion ingår som metod för att även utveckla empatiskt och etiskt förhållningssätt. Av terminens 20 veckor är 14 veckor verksamhetsförlagd utbildning (VFU) där undervisning under kvällar, nätter och helger ingår. Kärnkompetenserna; personcentrerad vård, samverkan i team, evidensbaserad vård, säker vård och informatik diskuteras kritiskt i förhållande till omvårdnadsprocessen och sjuksköterskans roll.
Bedömningsformer för hela kursen
För hela kursen och i delkurs 1 ges betygen Underkänd, Godkänd eller Väl godkänd. I delkurs 2-6 ges betygen Underkänd och Godkänd. Betygen i delkurserna sätts utifrån fastställda kriterier (se studiehandledning). För godkänd kurs krävs att obligatoriska moment är genomförda och att lärandemålen är uppfyllda vilket innebär godkänt resultat på samtliga examinationer som ingår i respektive delkurs. För att erhålla betyget Väl godkänd på hela kursen krävs betyget Väl godkänd i omvårdnadskunskap och i VFU somatisk vård i delkurs 1. Återtagande av frånvaro i obligatoriska moment handläggs i samråd med exminator. För att få tentera en delkurs måste studenten ha genomgått aktuell VFU samt haft teoretisk genomgång av delkursen.
Rätt till omtentamen
Student som underkänts i tentamen för viss teoretisk kurs eller del av kurs ges möjlighet till två omtentamen på samma kursinnehåll och med samma krav. Studenten har därutöver rätt att tentera på samma kurs vid efterföljande kurstillfällen enligt samma regel. Om en kurs upphört eller genomgått större förändringar har studenten, inom ett år efter att förändringen skett, rätt till två omtentamina baserat på den kursplan som gällde vid registrering på kursen. Tentamen och omtentamen genomförs på de tider som anges i schemat.
Ingen ledighet beviljas under VFU. Vid frånvaro under VFU ska klinisk adjunkt som är ansvarig för bedömningen, handledare och student komma överens om hur återtagning ska ske. Student som blivit underkänd i VFU erbjuds en ny utbildningsperiod som till sin längd och innehåll motsvarar den underkända perioden när utbildningsplats, klinisk adjunkt och handledare finns att tillgå. Om studenten själv avbryter sin VFU betraktas detta som en underkänd placering. Om studenten visat sådan oskicklighet under VFU att patienter eller vårdtagare riskerar att skadas, kan examinator i samråd med handledare och prefekt besluta att underkänna och avlägsna studenten från VFU placeringen i förtid.
Delkurser
1. Verksamhetsförlagd utbildning inom somatisk vård, 16 hp
Delkursens innehåll
I delkursen ingår 256 timmars VFU fördelade på 8 veckor på somatisk vårdavdelning samt hospitering på dialysavdelning. Evidensbaserad vård samt vetenskap och beprövad erfarenhet inom omvårdnadsämnet fördjupas och integreras med medicinsk vetenskap, arbetsledning och patientsäkerhet i delkursen. Den preventiva, kurativa, stabiliserade, stödjande och palliativa omvårdnaden fördjupas och omvårdnadsprocessen tillämpas för en grupp patienter med olika komplexitet i sitt sjukdomstillstånd, svårt sjuka och döende. Även ordinerad medicinsk behandling utförs för dessa patienter. Omvårdnaden dokumenteras och utförs enligt gällande författningar och riktlinjer. Studenten leder och fördelar arbetet i vårdteamet och interprofessionellt samarbete tillämpas och fördjupas på klinisk utbildningsavdelning (KUA) under 2 veckor (gäller ej studenter som antagits till Ystad).
Delkursens lärandemål
Efter avslutad delkurs ska studenten kunna
1. planera och självständigt leda omvårdnadsarbetet i vårdteamet och i samverkan med andra personalgrupper,
2. kommunicera och samverka professionellt såväl med vårdteamen i vårdkedjan som med patient och närstående på respektfullt, lyhört och empatiskt sätt,
3. tillämpa, kritiskt granska och självständig dokumentera den individuella omvårdnadsprocessen utifrån såväl evidensbaserad kunskap som vetenskap i relation till beprövad erfarenhet,
4. identifiera vårdbehov, upprätta vårdplan samt ge vård och behandling ur ett personcentrerat, etiskt och patientsäkert perspektiv, i samverkan med patient och närstående
5. informera och undervisa patient, närstående och medarbetare samt följa upp informationen,
6. förbereda, verkställa och informera om medicinska ordinationer inklusive läkemedelshantering med tillämpning av kunskaper inom farmakologi,
7. visa på kunskap om relevanta författningar,
8. visa självkännedom och empatisk förmåga, samt visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap för att utveckla sin kompetens, och
9. kritiskt granska och analysera förekommande vårdhändelse i vården och redogöra för vilka åtgärder de bör föranleda.
Delkursens arbetsformer
I delkursen ingår VFU på somatisk vårdavdelning, hospitering på dialysavdelning, introduktioner, föreläsningar samt studieuppgifter avseende omvårdnadsdokumentation och presentation av vetenskapligt arbete (se studiehandledningen). Samtliga moment i delkursen är obligatoriska och ger stöd för att uppnå lärandemålen 1-9.
Delkursens bedömningsformer
I delkursen examineras lärandemålen 1-8 genom individuell bedömning av studentens prestationer i VFU inom somatisk vård där kunskaper och färdigheter samt professionellt och etiskt förhållningssätt bedöms utifrån Assessment of Clinical Education (AssCE) formulärets kriterier (8 hp). Lärandemål 1 examineras även individuellt i seminarium där sjuksköterskans ledarskap i olika situationer analyseras och kritiskt granskas (0,5 hp). Lärandemålen 2-6 examineras även genom individuell skriftlig salstentamen, ”Omvårdnadskunskap”,där omvårdnadsprocessen står i fokus (4 hp). Lärandemål 7 examineras även genom en individuell skriftlig salstentamen, ”Författningskunskap”, (2 hp). Lärandemål 9 examineras genom en grupptentamen med fokus på patientsäkerhet där varje student bedöms individuellt. Vid denna examination bearbetar gruppen patientfall, redovisar och lämnar in en skriftlig rapport (1,5 hp). Betygen för samtliga examinationer sätts utifrån fastställda kriterier (se studiehandledningen).
2. Akutsjukvård inklusive katastrofmedicin, 5.5 hp
Delkursens innehåll
I delkursen belyses omvårdnad vid akuta tillstånd inom pre- och hospital akutsjukvård, intensivvård, operations- och anestesisjukvård. Teoretisk introduktion till omvårdnad inom respektive specialistsjukvårdsområde ges. I delkursen ingår 64 timmars VFU dagtid eller motsvarande tid natt fördelade på 2 veckor (för studenter antagna till Ystad 96 timmar fördelade på 3 veckor). Studenten ska i VFU träna förmågan att observera vitala tecken, göra prioriteringar av vårdbehov, kommunicera i det korta mötet och reflektera över etiska dilemman i den utsatta situation som patient och närstående befinner sig i. Studenten ska också reflektera över sjuksköterskans roll i omvårdnadsarbetet. I katastrofmedicin belyses såväl den medicinska som den omvårdnadsinriktade handlingsberedskapen inför olika slags katastrofer. Principer för samhällets katastroforganisation ur ett nationellt och internationellt perspektiv belyses. Principerför skadediagnostik och prioritering av skadade exemplifieras liksom sjukhusens beredskap inför katastroflarm.
Delkursens lärandemål
Efter avslutad delkurs ska studenten kunna
1. redogöra för betydelsen av fria luftvägar, observation av vitala tecken och prioriteringar
2. utföra omvårdnad under handledning utifrån ett patientsäkert och etiskt perspektiv samt skapa en professionell patientrelation med fokus på det korta mötet, och
3. redogöra för katastrofmedicinska principer för allvarlig händelse.
Delkursens arbetsformer
I delkursen ingår VFU på specialistavdelningar inom området akutsjukvård, föreläsningar samt introduktioner förlagda på campus och i den kliniska verksamheten. Samtliga moment i delkursen är obligatoriska och ger stöd för att uppnå lärandemålen 1-3.
Delkursens bedömningsformer
I delkursen examineras lärandemål 1-3 vid två seminarier; ett med fokus på intensivvård och ett med fokus på akutsjukvård där studenternas prestationer bedöms individuellt. Lärandemål 2 examineras genom individuell bedömning av studentens prestationer i VFU inom akutsjukvård där färdigheter och etiskt förhållningssätt bedöms utifrån Bedömningsunderlag – verksamhetsförlagd utbildning inom akutsjukvård. Betyg sätts utifrån fastställda kriterier (se studiehandledning).
3. Hemsjukvård inklusive palliativ vård, 4.5 hp
Delkursens innehåll
I delkursen ges undervisning i palliativ vård med fokus på smärtlindring utifrån ett personcentrerat perspektiv med beaktan av fysiska, psykiska, sociala och existentiella behov. Patientinflytande och närståendes samverkan betonas. Teoretisk introduktion till omvårdnad inom hemsjukvård ges där undervisningen handlar om samverkan mellan hälso- och sjukvård, socialtjänst, närstående/anhörigvårdare samt betydelsen av kontinuiteten i patientens vårdkedja. I delkursen ingår 64 timmars VFU inom hemsjukvård fördelade på 2 veckor (för studenter antagna till Ystad 96 timmar fördelade på 3 veckor). I VFU ska studenten tillsammans med handledande sjuksköterska, utföra omvårdnad samt ordinerad medicinsk behandling i patientens hem utifrån sin kompetens. Identifiering av risker för patienten diskuteras, delegeringsförfarandet och samordnad vårdplanering tillämpas. Studenten reflekterar över betydelsen av sjuksköterskans förhållningssätt och att omvårdnaden utförs i patientens eget boende.
Delkursens lärandemål
Efter avslutad delkurs ska studenten kunna
1. redogöra för hur kommunen och landsting samverkar, avseende socialtjänst och hälso- och sjukvård,
2.utföra omvårdnad under handledning utifrån ett patientsäkert och etiskt perspektiv samt medicinsk behandling i patientens hem, och
3. kritiskt granska det egna förhållningssättet i en professionell patientrelation, och hur detta påverkas av vårdgivarens särart.
Delkursens arbetsformer
I delkursen ingår VFU hemsjukvård, föreläsningar och introduktion till VFU Samtliga moment i delkursen är obligatoriska och ger stöd för att uppnå lärandemålen 1-3.
Delkursens bedömningsformer
I delkursen examineras lärandemålen 1 och 3 genom skriftlig individuell inlämningsuppgift. Lärandemål 2 examineras genom individuell bedömning av studentens prestationer i VFU inom hemsjukvård där färdigheter och etiskt förhållningssätt bedöms utifrån Bedömningsunderlag – verksamhetsförlagd utbildning inom hemsjukvård. Betyget sätts utifrån fastställda kriterier (se studiehandledning).
4. Omvårdnadshandledning, 1 hp
Delkursens innehåll
I delkursen ingår tillämpning av handledningsmetodik för omvårdnadshandledning och integration av yrkesrelaterad omvårdnadskunskap samt för huvudområdet relevant forskning.
Delkursens lärandemål
Efter avslutad delkurs ska studenten kunna
1. kritiskt värdera och relatera till teoretisk och tillämpad kunskap inom omvårdnad i relation till sjuksköterskans profession samt studentens egna kunskaps- och kompetensutveckling.
Delkursens arbetsformer
I delkursen ingår fortsatt utveckling av sjuksköterskans profession genom omvårdnadshandledning som ger stöd för att uppnå lärandemålet i delkursen.
Delkursens bedömningsformer
I delkurs 4 examineras lärandemålet genom aktivt deltagande där varje student presenterar och reflekterar kring upplevda omvårdnadssituationer samt individuell skriftlig examination.
5. Läkemedelsberäkning, 1 hp
Delkursens innehåll
Delkursen omfattar teoretiska övningar gällande beräkningar, iordningställande samt administrering av läkemedelsordinationer.
Delkursens lärandemål
Efter avslutad delkurs ska studenten kunna
1. tillämpa läkemedelsberäkning gällande: enhetsomvandling, relationsberäkning gällande verksam substans, spädningsberäkningar, infusionshastighet, procent, medicinska gaser och iordningställande av infusion med koncentrattillsatser.
Delkursens arbetsformer
I delkurs 5 ingår föreläsningar och övningar i läkemedelsberäkning som ger stöd för att uppnå lärandemålet i delkursen.
Delkursens bedömningsformer
I delkursen examineras lärandemålet genom skriftlig individuell tentamen och 100 procents rätt krävs för att studenten ska vara godkänd.
6. Nationell klinisk slutexamination, 2 hp
Delkursens innehåll
Examination och uppföljning av teoretiskt och praktiskt prov.
Delkursens lärandemål
Efter avslutad delkurs ska studenten kunna
1. integrera utbildningens teoretiska och praktiska moment samt relatera dessa till yrkesfunktionen.
Delkursens arbetsformer
Delkursens bedömningsformer
I delkursen examineras de kunskaper och färdigheter som ingår i yrkesfunktionen som sjuksköterska genom Nationell klinisk slutexamination. Examinationen är utformad i två delar; ett individuellt skriftligt prov som utgörs av två patientfall som speglar realistiska vårdsituationer och ett individuellt praktiskt prov. Det skriftliga provet består av frågor relaterade till patientfallen (0,5 hp) samt frågor relaterade till läkemedelsberäkning (0,5 hp). Den praktiska examinationen (1 hp) genomförs i klinisk verksamhet när alla övriga moment och examinationer i sjuksköterskeprogrammet är godkända. Betyget sätts utifrån fastställda kriterier baserade på examinationsmålen för sjuksköterskeexamen (se studiehandledning).
Kurslitteratur och övriga läromedel
1. Verksamhetsförlagd utbildning inom somatisk vård, 16 hp
*Almås H, (red.) (2011). Klinisk omvårdnad del 1 och 2 Stockholm: Liber. 1167 s. alt.
Hinkle JL & Cheever KH, (2013). Brunner & Suddarth’s Textbook of Medical-Surgical Nursing. (13th edition). Lippincott Williams &Wilkins. 2288 s.
* Bjuväng A, Kjellberg M, Rehle H, Åkesson U, (2006) Klinisk kemi och klinisk fysiologi. Lund: Studentlitteratur. 232 s.
*Ehnfors M, Ehrenberg A, Thorell-Ekstrand I, (2013) Nya VIPS-boken Välbefinnande, integritet, prevention, säkerhet. Lund: Studentlitteratur. 235 s.
*Ericson E, Ericson T, (2009) Klinisk mikrobiologi. Stockholm: Liber. 399 s.
*Ericson E, Ericson T, (2012) Medicinska sjukdomar-specifik omvårdnad-Medicinsk behandling-Patofysiologi. Lund: Studentlitteratur. 747 s.
*)FASS 2014. Band I A-L och Band II M-Z. Läkemedel i Sverige. Stockholm: Läkemedelsindustriföreningens Service. 5207 s.
*ICN etisk kod för sjuksköterskor. http://www.icn.ch/icncodeswedish.pdf //
*Järhult J, Offenbartl K, (2013) Kirurgiboken. Stockholm: Liber. 608 s.
*Klang Söderkvist, B (red.) (2013) Patientundervisning. Lund: Studentlitteratur. 224 s.
*Raadu G, (red) (senaste upplagan) Författningshandbok för personal inom hälso- och sjukvård. Stockholm: Liber AB. 896 s.
*Socialstyrelsen (2005). Kompetensbeskrivning för legitimerad sjuksköterska. Artikelnummer 2005-105-1. 17 s.
* Vårdhandboken http:www.vardhandboken.se < (2014-03-20)
Ödegård S, (red) (2013) Patientsäkerhet teori och praktik. Stockholm: Liber. 347s.
* Ingår även i delkurs 2 och 3.
*) Ingår även i delkurs 2, 3 och 5.
Vetenskapliga artiklar omfattande omkring 50 sidor tillkommer som anges i studiehandledningen.
2. Akutsjukvård inklusive katastrofmedicin, 5.5 hp
Almerud Österberg, S & Nordgren, L. (2012) Akut vård ur ett patientperspektiv. Lund: Studentlitteratur.
MacKway-Jones, K (2014) MIMMS - på svenska: Praktisk ledning av sjukvård vid en större skadehändelse.Lund: Studentlitteratur, 189 s.
Vetenskapliga artiklar omfattande omkring 50 sidor tillkommer som anges i studiehandledningen.
3. Hemsjukvård inklusive palliativ vård, 4.5 hp
Drevenhorn E. (2010) Hemsjukvård. Lund: Studentlitteratur.
Ytterligare litteratur samt vetenskapliga artiklar som fritt kan väljas i samarbete med kursansvarig lärare tillkommer.
4. Omvårdnadshandledning, 1 hp
Lilja-Andersson, P (2012) Vården inifrån – när sjuksköterskan blir patient. Stockholm: Natur och Kultur.
Lindell. L (2003) Omvårdnadshandledning – en möjlig väg till reflekterat erfarenhetsbaserat vetande. Rapport. Malmö högskola
5. Läkemedelsberäkning, 1 hp
Björkman A-M. (2009). Läkemedelsberäkning och läkemedelshantering. Lund: Studentlitteratur. 117 s.
Kursvärdering
Kursansvarig lärare/examinator ansvarar för att två kursvärderingar genomförs. En formativ kursvärdering (s.k. temperaturtagning) görs efter fem veckor. Denna sammanställs och återkopplas till studenterna snarast möjligt. Återkopplingen görs skriftligt på kursens hemsida och muntligt vid kursforum. En summativ kursvärdering genomförs i anslutning till kursens slutförande. Resultatet återkopplas till studenterna på kursens hemsida. En skriftlig och muntlig kursvärdering på hela programmet genomförs sista veckan på kursen. Minnesanteckningar från återkopplingen upprättas och görs tillgänglig för studenterna samt återkopplas till de studenter som påbörjar kursen vid nästkommande kurstillfälle.
Övergångsbestämmelser
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.