Kursplan våren 2015
Kursplan våren 2015
Benämning
Omvårdnad - examensarbete
Engelsk benämning
Nursing Science Degree project
Kurskod
OM153A
Omfattning
15 hp
Betygsskala
UV / Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG)
Undervisningsspråk
Svenska, inslag av engelska kan förekomma.
Beslutande instans
Fakulteten för hälsa och samhälle
Fastställandedatum
2014-10-15
Gäller från
2015-01-19
Behörighetskrav
För tillträde till termin 5 krävs att alla kurser från studieår 1 (OM111A, OM112A,OM113A, OM121A) är godkända samt att OM131A är godkänd.
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde
Omvårdnad
Fördjupningsnivå
G2E
Fördjupningsnivå i förhållande till examensfordringarna
Kursen ingår i sjuksköterskeprogrammet och är en kurs inom huvudområdet på nivå 61-90 hp, som även kan ingå i examensfordringarna för kandidatexamen i omvårdnad.
Syfte
Kursen syftar till att fördjupa vetenskapliga kunskaper och metoder för att systematiskt insamla och kritiskt värdera forskning inom huvudområdet omvårdnad. Ämnet omvårdnad är indelat utifrån kunskapsområden omvårdnad och etik, generell omvårdnad, hälsofrämjande omvårdnad samt omvårdnad och pedagogik. Dessa områden genomsyras av de sex kärnkompetenserna; personcentrerad vård, samverkan i team, evidensbaserad vård, förbättringskunskap för kvalitetsutveckling, säker vård och informatik.
Innehåll
Kursen är indelad i två moment. I kursen utformas ett examensarbete med fokus på allmänsjuksköterskans kompetensområde. Forskningsprocessen innefattande problemformulering, datainsamlings- och databearbetningsmetoder samt forskningsetiska principer fördjupas. Vidare tränas att självständigt analysera problem inom omvårdnad, tolka, analysera forskningsresultat och sammanställa en skriftlig rapport. Omvårdnadshandledning ingår i kursen. I kursen ingår även ”Utbildning i samverkan”, vilket är en dag för samverkansträning med studenter från Medicinska fakulteten, Lunds universitet och Malmö Högskola.
Moment 1. Halvtidsseminarium 7,5 hp
Momentet innefattar en presentation av syfte, frågeställningar, metod, hur datainsamlingen har gått till, tidsdisponering, preliminär titel och slutförande av examensarbetet. Momentet examineras i seminarium..
Moment 2. Examensarbetets slutförande 7,5 hp
Momentet innefattar slutförandet av examensarbetet. Däri ingår att försvara det färdigställda examensarbetet. Vidare ingår att kritiskt granska och opponera på annat examensarbete inom omvårdnad..
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
1. tillämpa tidigare inhämtade kunskaper om forskningsprocessen,
2. tillämpa relevanta vetenskapliga metoder i relation till huvudområdet omvårdnad,
3. självständigt planera, genomföra, dokumentera, och i en akademiskt skriven text, presentera ett examensarbete inom huvudområdet omvårdnad,
4. identifiera eget behov av kunskap och i examensarbetet ge förslag på kunskapsutveckling och eventuellt förbättringsarbete,
5. försvara ett vetenskapligt arbete relaterat till sjuksköterskans kompetensområde omvårdnad, och
6. kritiskt granska andra examensarbeten samt opponera på ett examensarbete.
Arbetsformer
Undervisningen bygger på studentaktiva arbetsformer vilket innefattar att arbeta i par, seminarier (lärandemål 1-2), omvårdnadshandledning och utbildningsdag i samverkan med Lunds Universitet. I kursen ingår även presentation och försvar av ett vetenskapligt arbete samt opponering på annan students examensarbete liksom aktivt deltagande vid fem andra seminarier (Lärandemål 2-6). Handledning i samband med examensarbetet genomförs.
Bedömningsformer
Lärandemål 1-2 examineras individuellt skriftligt och muntligt vid ett seminarium. Lärandemål 2 till 6 examineras vid ett ytterligare seminarium. Bedömning sker utifrån fastställda kriterier för bedömning av examensarbete samt kriterier för bedömning av opponentskap (se studiehandledning).
För godkänt betyg krävs aktivt deltagande vid fem seminarier utöver den egna responderingen och opponeringen. Dessutom krävs närvaro vid handledning, halvtidsseminarium, omvårdnadshandledning och "Utbildning i samverkan.
Rätt till omtentamen
Student som underkänts i tentamen för viss teoretisk kurs eller del av kurs, ges möjlighet till två omtentamina på samma kursinnehåll och med samma krav. Studenten har därutöver rätt att tentera på samma kurs vid efterföljande kurstillfällen enligt samma regel. Om en kurs upphört eller genomgått större förändringar har studenten, inom ett år efter det att förändringen skett, rätt till två omtentamina baserade på den kursplan som gällde vid registreringen på kursen. Tentamen och omtentamen sker enligt i studiehandledningen fastställda tider.
Kurslitteratur och övriga läromedel
Backman J (2008) Rapporter och uppsatser. Sverige: Studentlitteratur 223 s.
Ejlertsson, G (2003) Statistik för hälsovetenskaperna. Lund: Studentlitteratur. 120 av 275 s.
Granskär, M & Höglund-Nielsen, B (2008) Tillämpad kvalitativ forskning inom hälso- och sjukvård. Lund: Studentlitteratur. 210 s
* Olsson H, Sörensen S (2011) Forskningsprocessen – kvantitativa och kvalitativa perspektiv. Tredje upplagan. Stockholm: Liber. 186 s.
* Polit, D & Beck C (2006) Essentials of Nursing research. Methods, appraisal and utilization. Philadelphia: Lippincott. ca 200 s av 554
Den obligatoriska kurslitteraturen kompletteras med tidigare använd kurslitteratur och nationella och internationella vetenskapliga artiklar i samband med fördjupningsstudier i anslutning till utformandet av examensarbetet.
Kursvärdering
Kursansvarig lärare/examinator ansvarar för att en summativ kursvärdering genomförs efter kursens slutförande och återkopplar resultatet till studenterna på schemalagd tid. Minnesanteckningar från återkopplingen med ändringsförslag upprättas och görs tillgängliga på kursens hemsida samt återkopplas till de studenter som påbörjar kursen vid nästkommande kurstillfälle.