Kursplan våren 2021
Kursplan våren 2021
Benämning
Medicinsk vetenskap III
Engelsk benämning
Biomedical science III
Kurskod
OM152B
Omfattning
10 hp
Betygsskala
UV / Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG)
Undervisningsspråk
Svenska, inslag av engelska kan förekomma.
Beslutande instans
Fakulteten för hälsa och samhälle
Fastställandedatum
2020-10-27
Gäller från
2021-01-18
Behörighetskrav
För tillträde till termin 5 krävs att alla kurser från studieår 1 samt kurs OM131B i termin tre är genomförda med minst godkänt betyg.
Utbildningsnivå
Grundnivå
Inget huvudområde.
Fördjupningsnivå
G1F
Fördjupningsnivå i förhållande till examensfordringarna
Kursen ingår i sjuksköterskeprogrammet termin 5.
Syfte
Kursen syftar till att studenten ska tillägna sig kunskap om sjukdomars förekomst i samhället, dess orsaker och utveckling samt patienters reaktioner och symtom vid sjukdom och ohälsa, behandlingsprinciper, diagnosticering samt förekommande differentialdiagnoser och preventionens betydelse för att begränsa sjukdomsutveckling och komplikationer utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet. Studenten ska under tillämpningsövningar utveckla sin förmåga att integrera sina kunskaper inom medicin och omvårdnad för att identifiera vårdbehov samt samarbeta och kommunicera professionellt med patienter och samverka i ett interprofessionellt team med syfte att planera en hållbar och säker vård
Innehåll
Innehållet i kursen baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet och behandlar hur allvarliga och komplexa medicinska och kirurgiska sjukdomstillstånd uppstår, deras förekomst i samhället, vilka symptom patienter utvecklar vid sjukdom och ohälsa samt hur sjukdomstillstånd kan diagnostiseras och behandlas. Innehållet utgörs även av preventionens betydelse för att dels begränsa sjukdomsutveckling samt komplikationer. Kursen innefattar även tillämpningsövningar med fokus på ett säkert och hållbart omhändertagande, där framförallt samarbete och kommunikation med patienten och vårdteamet tränas. Vidare utförs och tränas hjärt-lung-räddning för sjukvårdspersonal och handhavande av central venkateter.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
1. redogöra för förekommande allvarliga och komplexa medicinska och kirurgiska sjukdomars epidemiologi etiologi och patofysiologi,
2. relatera patofysiologiska processer till patienters reaktioner, symtom och omvårdnad samt redogöra för relevanta behandlingar och undersökningar som utförs i samband med diagnostisering och prevention,
3. tillämpa sina kunskaper för en hållbar och säker vård i en simulerad patientsituation, vid handhavande av centrala venkatetrar samt vid utförande av Hjärt-Lung-Räddning för Sjukvårdspersonal, och
4. tillämpa sina färdigheter att samarbeta och kommunicera interprofessionellt samt med patienter.
Arbetsformer
Undervisningen genomförs både i form av föreläsningar och egna studier samt genom bearbetning och uppföljning av patientfall. Tillämpningsövningar genomförs under kursen. Helpdesk används för att med stöd av kursens lärare bearbeta kursinnehållet (lärandemål 1-4). För att uppnå lärandemålen 1-2 behöver studenten inhämta och omsätta innehållet som ges i samband med de olika undervisningsformerna. För att uppnå lärandemålen 3-4 behöver studenten inhämta innehållet i de olika undervisningsformerna, omsätta samt tillämpa kunskapen i tillämpningsövningarna. Obligatoriska moment i kursen utgörs av webbaserade arbetsuppgifter, föreläsning om diagnostisk radiologi samt tillämpningsövningarna. Om de webbaserade arbetsuppgifterna ej har genomförts under perioden för kursens genomförande sker genomförandet vid nästa kurstillfälle. Frånvaro från tillämpningsövning kompenseras i första hand genom att studenten medverkar, om så är möjligt, vid annat tillämpningsövningstillfälle under kurstiden. Annars sker kompensering vid nästa kurstillfälle. Frånvaro från obligatorisk föreläsning kompenseras genom skriftlig individuell kompletteringsuppgift enligt beslut av examinatorn.
Bedömningsformer
Lärandemålen 1-2 examineras genom två skriftliga individuella tentamina (Moment 1 resp. moment 2) om vardera 4 hp. Fokus i bedömningen ligger på studentens förmåga att redogöra för patofysiologiska processer i relation till patienters reaktioner, symtom och omvårdnad samt samt relevanta behandlingar och undersökningar tillsammans med preventionens betydelse för att begränsa sjukdomsutveckling och komplikationer vid allvarliga och komplexa medicinska och kirurgiska sjukdomstillstånd. Den första individuella skriftliga tentamen på 4 hp (Moment 1) utgör en spärr för tillträde till termin 6. Lärandemål 3-4 examineras i samband med simulerad patientsituation. Examinationen har fokus på studentens förmåga att under simuleringen skapa en säker vård genom att samarbeta inom vårdteamet och tillämpa sina kunskaper inom patofysiologi och omvårdnad, 2 hp (Moment 3). Bedömningen görs utifrån fastställda kriterier som återfinns i studiehandledningen.
För hela kursen ges betygen Underkänd, Godkänd eller Väl godkänd. För att få Godkänt betyg på hela kursen krävs att betyget Godkänt erhållits på samtliga individuella skriftliga examinationer och simulering samt att samtliga obligatoriska arbetsformer utförts. För att erhålla betyget Väl Godkänt på hela kursen krävs utöver vad som angetts för Godkänt betyg även att Väl godkänt betyg erhållits på de individuella skriftliga tentamina.
Rätt till omtentamen
Student som underkänts i tentamen för viss teoretisk kurs eller del av kurs ges möjlighet till två omtentamina på samma kursinnehåll och med samma krav. Studenten har därutöver rätt att tentera på samma kurs vid efterföljande kurstillfällen enligt samma regel. Tentamen och omtentamen genomförs på de tider som anges i schemat.
Kurslitteratur och övriga läromedel
Bjuväng A, Kjellberg M, Rehle H, Åkesson U, (2014) Klinisk kemi och klinisk fysiologi. Analyser och undersökningar. Lund, Studentlitteratur. 232 s.
Ekwall A, Jansson AM, (red) (2016) Omvårdnad & medicin. Lund, Studentlitteratur. 640 s.
Farmaceutiska specialiteter i Sverige (FASS). HTML (20190513)
Heise Löwgren, C (red). (senaste upplagen) Författningshandbok för personal inom hälso- och sjukvård. Stockholm: Liber AB. Ca 200 s.
Kumlien C, Rystedt (red), (2016) Omvårdnad & kirurgi. Lund, Studentlitteratur. 536 s.
Simonsen T, Hasselström J, (2012) Illustrerad Farmakologi 2. Sjukdomar och behandling (3:e uppl.). Stockholm, Natur & kultur. Ca 130 s.
Svenska rådet för hjärt- lungräddning S-HLR för sjukvårdspersonal.
Vårdhandboken.
World Cancer Research Fund (2018) The cancer process. PDF (2019-05-13).
Vetenskapliga artiklar, webbsidor och litteratur som kompletterar kurslitteraturen tillkommer och omfattar ca. 200 s.
Kursvärdering
Kursansvarig lärare ansvarar för att en summativ kursvärdering genomförs efter kursens slutförande. Kursansvarig lärare återkopplar resultatet till studenterna på schemalagd tid. Minnesanteckningar från återkopplingen med ändringsförslag upprättas och görs tillgängliga på kursens hemsida samt återkopplas muntligt till studenterna som påbörjar kursen vid nästföljande kurstillfälle.
Övergångsbestämmelser
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.