Kursplan hösten 2014
Kursplan hösten 2014
Benämning
Omvårdnad med VFU inom kvinno- och barnhälsovård/sjukvård, psykiatri, primärvård samt hälsopedagogik
Engelsk benämning
Nursing Science and Clinical Practice: Women/Childrens Health/Unhealth, Psychiatry, Community Care and Health Pedagogy
Kurskod
OM141A
Omfattning
30 hp
Betygsskala
UV / Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG)
Undervisningsspråk
Svenska, inslag av engelska kan förekomma.
Beslutande instans
Fakulteten för hälsa och samhälle
Fastställandedatum
2014-05-05
Gäller från
2014-09-01
Behörighetskrav
För tillträde till termin 4 skall kurserna OM111A, OM112A, OM113A samt kurs OM121A vara godkända.
Utbildningsnivå
Grundnivå
Huvudområde
Omvårdnad
Fördjupningsnivå
G2F
Fördjupningsnivå i förhållande till examensfordringarna
Kursen utgör den fjärde terminen i sjuksköterskeprogrammet och är en fördjupning inom huvudområdet omvårdnad på nivå 31-60 högskolepoäng.
Syfte
Kursen ska leda till fördjupade kunskaper, färdigheter och förhållningssätt avseende sjuksköterskans bedömning och behandling av individens totala livssituation och dess påverkan på fysisk och psykisk hälsa under livets olika åldrar, faser och sjukdomstillstånd.
Innehåll
Undervisningen utgår från studenternas tidigare kunskaper och baseras på aktivt kunskapssökande där reflektion ingår som metod för att även utveckla empatiskt och etiskt förhållningssätt. Av terminens 20 veckor är 12 veckor förlagda i klinisk verksamhet där utbildning under kvällar, nätter och helger ingår. Kärnkompetenserna; personcentrerad vård, samverkan i team, evidensbaserad vård, säker vård och informatik diskuteras kritiskt i förhållande till omvårdnadsprocessen och sjuksköterskans roll. Omvårdnaden utgår från en humanistisk människosyn där människan anses som aktiv och skapande samt som en del i ett sammanhang.
Bedömningsformer för hela kursen
För hela kursen och i delkurs 1-5 ges betygen Underkänd, Godkänd eller Väl godkänd. I delkurs 6 och 7 ges betygen Underkänd och Godkänd. Betygen i delkurserna sätts utifrån fastställda kriterier (se studiehandledning). För att erhålla betyget Väl godkänd på hela kursen krävs betyget Väl godkänd i delkurs 4 och 5 samt i två av delkurserna 1-3. För godkänd kurs krävs att obligatoriska moment är genomförda och att lärandemålen är uppfyllda vilket innebär godkänt resultat på samtliga examinationer som ingår i respektive delkurs. Återtagande av frånvaro i obligatoriska moment handläggs i samråd med examinator. För att få tentera en delkurs måste studenten ha genomgått aktuell VFU samt haft teoretisk genomgång av delkursen.
Rätt till omtentamen
Student som underkänts i tentamen för viss teoretisk kurs eller del av kurs ges möjlighet till två omtentamen på samma kursinnehåll och med samma krav. Studenten har därutöver rätt att tentera på samma kurs vid efterföljande kurstillfällen enligt samma regel. Om en kurs upphört eller genomgått större förändringar har studenten, inom ett år efter att förändringen skett, rätt till två omtentamina baserat på den kursplan som gällde vid registrering på kursen. Tentamen och omtentamen genomförs på de tider som anges i schemat.
Ingen ledighet beviljas under VFU. Vid frånvaro under VFU ska klinisk adjunkt som är ansvarig för bedömningen, handledare och student komma överens om hur återtagning ska ske. Student som blivit underkänd i VFU erbjuds en ny utbildningsperiod som till sin längd och innehåll motsvarar den underkända perioden när utbildningsplats, klinisk adjunkt och handledare finns att tillgå. Om studenten själv avbryter sin VFU betraktas detta som en underkänd placering. Om studenten visat sådan oskicklighet under VFU att patienter eller vårdtagare riskerar att skadas, kan examinator i samråd med handledare och prefekt besluta att underkänna och avlägsna studenten från VFU placeringen i förtid.
Delkurser
1. Kvinnors reproduktiva hälsa och ohälsa, 5 hp
Delkursens innehåll
I delkursen belyses vetenskapliga och erfarenhetsbaserade kunskaper inom omvårdnadsämnet som integreras med medicinsk vetenskap. Kursen innehåller anatomi, fysiologi, patologi och omvårdnad relaterat till fertil ålder, graviditet, förlossning, barnsängstid, klimakterium, sexuellt överförbara sjukdomar samt gynekologiska sjukdomar. Psykisk ohälsa under graviditet och våld mot kvinnor behandlas. Vidare diskuteras etiska frågeställningar, konventioner och författningar. I delkursen ingår 64 timmars Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) fördelade på 2 veckor inom obstetrisk vård. Professionellt förhållningssätt, kommunikation och bemötande tränas i mötet med kvinnor i olika åldrar och deras närstående.
Delkursens lärandemål
Efter avslutad delkurs ska studenten kunna
1. beskriva och förklara gynekologiska/obstetriska hälsoproblem samt förebyggande och hälsofrämjande åtgärder avseende kvinnors reproduktiva fysiska och psykiska hälsa i olika åldrar,
2. tillämpa omvårdnad under handledning avseende graviditet, förlossning och barnsängstid, och
3. kritiskt bearbeta omvårdnadsprocessen, och dokumentera omvårdnadsbehovet ur ett patientsäkert perspektiv med fokus på sexualitet och reproduktion med hänsyn tagen till fysiska, psykiska, sociala, etiska och kulturella aspekter.
Delkursens arbetsformer
Arbetsformerna i kursen syftar till att integrera teoretisk och klinisk kunskap samt förtydliga omvårdnadsprocessen och bygger på studentaktivitet samt egna studier. All VFUär obligatorisk. I delkursen ingår föreläsningar, obligatoriskt reflektionsseminarium och VFU. Samtliga moment i delkursen ger stöd för att uppnå lärandemålen 1-3 och ska vara genomförd innan examination.
Delkursens bedömningsformer
I delkursen examineras lärandemål 1 och 3 genom individuell skriftlig salstentamen. Lärandemål 2 examineras genom bedömning av studentens prestationer i VFU. Färdigheter och etiskt förhållningssätt bedöms utifrån fasställt Bedömningsunderlag – verksamhetsförlagd utbildning inom obstetrisk vård.
2. Barn och ungdomars hälsa och ohälsa, 5 hp
Delkursens innehåll
I delkursen belyses vetenskapliga och erfarenhetsbaserade kunskaper inom omvårdnadsämnet som integreras med medicinsk vetenskap. Kursen innehåller hälsofrämjande och förebyggande åtgärder och omvårdnad vid akuta ohälsoproblem och barnolycksfall samt långvarig ohälsa hos barn och ungdomar. Barn och ungdomars fysiska, psykiska och sociala utveckling behandlas. Vidare diskuteras etiska frågeställningar, konventioner och författningar. I delkursen ingår 64 timmar VFU fördelade på två veckor inom barnhälsovård och/eller barnsjukvård. Professionellt förhållningssätt, kommunikation och bemötande tränas i mötet med barn, ungdomar och deras föräldrar.
Delkursens lärandemål
Efter avslutad delkurs ska studenten kunna
1. beskriva och förklara symtom och reaktioner samt förebyggande och hälsofrämjande åtgärder för barn och ungdomar med akut eller långvarig ohälsa,
2. tillämpa omvårdnad under handledning avseende barns och ungdomars hälsa/ohälsa, och
3. kritiskt bearbeta omvårdnadsprocessen och dokumentera omvårdnadsbehovet ur ett patientsäkert perspektiv med fokus på barn och ungdomars hälsa/ohälsa med hänsyn tagen till fysiska, psykiska, sociala, etiska och kulturella aspekter.
Delkursens arbetsformer
I delkursen ingår föreläsningar, obligatorisk verksamhetsanpassad introduktion, obligatoriskt reflektionsseminarium och VFU.
Samtliga moment i delkursen ger stöd för att uppnå lärandemålen 1-3 och ska vara genomförd innan examination.
Delkursens bedömningsformer
I delkursen examineras lärandemål 1 och 3 genom individuell skriftlig salstentamen. Lärandemål 2 examineras genom bedömning av studentens prestationer i VFU. Färdigheter och etiskt förhållningssätt bedöms utifrån fastställt Bedömningsunderlag – verksamhetsförlagd utbildning inom barnhälsovård och sjukvård.
3. Hälsopedagogik, 3 hp
Delkursens innehåll
Teorier och modeller i hälsopedagogiskt arbete presenteras. Betydelsefulla begrepp för hälsoarbete såsom attityder, värderingar, empowerment och coping behandlas. Vidare presenteras betydelsen av synen på hälsa och sjukdom i hälsoarbete. Etiska frågeställningar i hälsofrämjande arbete lyfts fram, värderas och diskuteras. Strategier för planering, genomförande och utvärdering av hälsoundervisning redovisas.
Delkursens lärandemål
Efter avslutad delkurs ska studenten kunna:
1. beskriva lärande relaterat till attityder, värderingar, empowerment och copingstrategier, och
2. planera, ge exempel på genomförande och utvärdering av undervisning utifrån identifierade individuella resurser, lärandebehov och lärstilar.
Delkursens arbetsformer
I delkursen ingår föreläsningar och obligatoriska grupparbete med uppföljande seminarium som stöd för att uppnå lärandemålen 1 och 2.
Delkursens bedömningsformer
I delkursen examineras lärandemål 1 och 2 genom att studenterna i grupp utarbetar en hälsopedagogisk plan som examineras skriftlig och muntlig. Studenterna bedöms individuellt och betygen sätts utifrån fastställda kriterier (se studiehandledning).
4. Psykisk hälsa och ohälsa, 8 hp
Delkursens innehåll
I delkursen belyses vetenskapliga och erfarenhetsbaserade kunskaper inom omvårdnadsämnet som integreras med medicinsk vetenskap. I kursen diskuteras befolkningens psykiska hälsa och hälsofrämjande och förebyggande åtgärder avseende psykisk hälsa och ohälsa. Omvårdanden vid psykos, affektiv sjukdom, ångest, ångesttillstånd, alkohol – och kemiskt beroende, kris och krisförlopp samt självmord och självmordsförsök behandlas. Medicinska, psykologiska och pedagogiska behandlingsmetoder samt psykiska läkemedel belyses. Vidare diskuteras författningar och närståendes situation vid psykiatriska sjukdomstillstånd som exemplifieras. I delkursen ingår 128 timmars VFU fördelade på fyra veckor inom sluten psykisk vård alternativt öppen psykiatrisk vård. Professionellt förhållningssätt, kommunikation och bemötande tränas i mötet med patienter och deras närstående.
Delkursens lärandemål
Efter avslutad delkurs ska studenten kunna
1. beskriva och förklara psykiatriska sjukdomstillstånd samt förebyggande och hälsofrämjande åtgärder avseende psykisk ohälsa,
2. beskriva och förklara behandling och rehabilitering vid psykiatriska sjukdomstillstånd och psykisk ohälsa,
3. tillämpa och dokumentera omvårdnad under handledning avseende psykiatriska sjukdomstillstånd och psykisk ohälsa ur ett patientsäkert perspektiv, samt samverka såväl med vårdteamet och med andra personalgrupper, och
4. utifrån omvårdnadsprocessen identifiera, beskriva och kritiskt bearbeta omvårdnadsbehovet med fokus på psykisk ohälsa med hänsyn tagen till fysiska, psykiska, sociala, etiska och kulturella aspekter.
Delkursens arbetsformer
I delkursen ingår föreläsningar samt VFU och övningar med patientfall i virtuell miljö som är obligatoriska. Den virtuella patienten är ett interaktivt pedagogiskt verktyg där studenten möter patienter i ett webbaserat simulerings-program, den virtuella patienten. Med patientfallen övar studenten kommunikation med patienter med olika psykiatriska sjukdomstillstånd. Samtliga moment i delkursen ger stöd för att uppnå lärandemålen 1-4.
Delkursens bedömningsformer
I delkursen examineras lärandemål 1-4 genom bedömning av studentens prestationer i VFU. Kunskaper, färdigheter och etiskt förhållningssätt bedöms utifrån Assessment of Clinical Education (AssCE) formulärets fastställda kriterier. Lärandemål 1, 2 och 4 examineras även med webbaserat simulerings-program, den virtuella patienten, i datorsal på Malmö högskola.
5. Primärvård, 7 hp
Delkursens innehåll
I delkursen belyses såväl vetenskapliga som erfarenhetsbaserade kunskaper inom omvårdnadsämnet som integreras med medicinsk vetenskap. I kursen diskuteras hälsofrämjande och förebyggande åtgärder avseende folkhälsoproblem och folksjukdomar utifrån människors olika livsvillkor och förutsättningar. Friskfaktorer/skyddsfaktorer behandlas särskilt gällande tobaksprevention, fysisk aktivitet, kostvanor, stress, osteoporos och sömn. Teorier och modeller vid förändring av levnadsvanor behandlas också. Vidare diskuteras etiska frågeställningar och kulturella skillnaders inverkan på vård och författningar. I delkursen ingår 128 timmars VFU fördelade på fyra veckor inom öppen hälso- och sjukvård. Professionellt förhållningssätt, kommunikation och bemötande tränas i mötet med patienter och deras närstående.
Delkursens lärandemål
Efter avslutad delkurs skall studenten kunna
1. beskriva och förklara förebyggande och hälsofrämjande åtgärder och etiska frågeställningar avseende vuxna individers fysiska och psykiska hälsa,
2. kommunicera, planera och samverka med patient och närstående samt andra personalgrupper i vårdteamet och i vårdkedjan,
3. tillämpa och dokumentera under handledning omvårdnad ur ett patientsäkert perspektiv avseende preventivt arbete relaterat till livsstilsförändringar, och
4. identifiera, beskriva och kritiskt bearbeta omvårdnadsprocessen, utifrån personens omvårdnadsbehov med fokus på livsstil och med hänsyn tagen till fysiska, psykiska, sociala, etiska och kulturella aspekter.
Delkursens arbetsformer
I delkursen ingår föreläsningar, obligatoriskt reflektionsseminarium och VFU.
Samtliga moment i delkursen ger stöd för att uppnå lärandemålen 1-4.
Delkursens bedömningsformer
I delkursen examineras lärandemål 1-4 genom bedömning av studentens prestationer i VFU. Kunskaper, färdigheter och etiskt förhållningssätt bedöms utifrån AssCE formulärets fastställda kriterier. Lärandemål 1 och 2 examineras även genom muntlig examination utifrån en bedömningsmatris.
6. Läkemedelberäkning, 1 hp
Delkursens innehåll
Delkursen omfattar teoretiska övningar gällande beräkningar, iordningställande samt administrering av läkemedelsordinationer.
Delkursens lärandemål
Efter avslutad delkurs skall studenten kunna
1. tillämpa läkemedelsberäkning gällande: enhetsomvandling, relationsberäkning gällande verksam substans, spädningsberäkningar, infusionshastighet, procent, och medicinska gaser
Delkursens arbetsformer
I delkursen ingår föreläsningar och övningar i läkemedelsberäkning som ger stöd för att uppnå lärandemålet i delkursen.
Delkursens bedömningsformer
I delkursen examineras lärandemålet genom skriftlig individuell tentamen och 100 procents rätt krävs för att studenten ska vara godkänd.
7. Omvårdnadshandledning, 1 hp
Delkursens innehåll
I delkursen ingår tillämpning av handledningsmetodik för omvårdnadshandledning och integration av yrkesrelaterad omvårdnadskunskap samt för kunskapsområdet relevant forskning.
Delkursens lärandemål
Efter avslutad delkurs ska studenten kunna
1. kritiskt bearbeta och relatera till teoretisk och tillämpad kunskap inom omvårdnad i relation till sjuksköterskans yrkesfunktion.
Delkursens arbetsformer
I delkursen ingår fortsatt utveckling av sjuksköterskans profession genom omvårdnadshandledning som ger stöd för att uppnå lärandemålet i delkursen.
Delkursens bedömningsformer
I delkursen examineras lärandemålet genom studentaktivt deltagande där varje student presenterar och reflekterar kring upplevda omvårdnadssituationer. Examination sker också genom skriftlig examinationsuppgift.
Lärandemål
Kursen består av 7 delkurser:
1. Kvinnors reproduktiva hälsa och ohälsa, 5 hp
Efter avslutad delkurs ska studenten kunna
1. beskriva och förklara gynekologiska/obstetriska hälsoproblem samt förebyggande och hälsofrämjande åtgärder avseende kvinnors reproduktiva fysiska och psykiska hälsa i olika åldrar,
2. tillämpa omvårdnad under handledning avseende graviditet, förlossning och barnsängstid, och
3. kritiskt bearbeta omvårdnadsprocessen, och dokumentera omvårdnadsbehovet ur ett patientsäkert perspektiv med fokus på sexualitet och reproduktion med hänsyn tagen till fysiska, psykiska, sociala, etiska och kulturella aspekter.
2. Barn och ungdomars hälsa och ohälsa, 5 hp
Efter avslutad delkurs ska studenten kunna
1. beskriva och förklara symtom och reaktioner samt förebyggande och hälsofrämjande åtgärder för barn och ungdomar med akut eller långvarig ohälsa,
2. tillämpa omvårdnad under handledning avseende barns och ungdomars hälsa/ohälsa, och
3. kritiskt bearbeta omvårdnadsprocessen och dokumentera omvårdnadsbehovet ur ett patientsäkert perspektiv med fokus på barn och ungdomars hälsa/ohälsa med hänsyn tagen till fysiska, psykiska, sociala, etiska och kulturella aspekter.
3. Hälsopedagogik, 3 hp
Efter avslutad delkurs ska studenten kunna:
1. beskriva lärande relaterat till attityder, värderingar, empowerment och copingstrategier, och
2. planera, ge exempel på genomförande och utvärdering av undervisning utifrån identifierade individuella resurser, lärandebehov och lärstilar.
4. Psykisk hälsa och ohälsa, 8 hp
Efter avslutad delkurs ska studenten kunna
1. beskriva och förklara psykiatriska sjukdomstillstånd samt förebyggande och hälsofrämjande åtgärder avseende psykisk ohälsa,
2. beskriva och förklara behandling och rehabilitering vid psykiatriska sjukdomstillstånd och psykisk ohälsa,
3. tillämpa och dokumentera omvårdnad under handledning avseende psykiatriska sjukdomstillstånd och psykisk ohälsa ur ett patientsäkert perspektiv, samt samverka såväl med vårdteamet och med andra personalgrupper, och
4. utifrån omvårdnadsprocessen identifiera, beskriva och kritiskt bearbeta omvårdnadsbehovet med fokus på psykisk ohälsa med hänsyn tagen till fysiska, psykiska, sociala, etiska och kulturella aspekter.
5. Primärvård, 7 hp
Efter avslutad delkurs skall studenten kunna
1. beskriva och förklara förebyggande och hälsofrämjande åtgärder och etiska frågeställningar avseende vuxna individers fysiska och psykiska hälsa,
2. kommunicera, planera och samverka med patient och närstående samt andra personalgrupper i vårdteamet och i vårdkedjan,
3. tillämpa och dokumentera under handledning omvårdnad ur ett patientsäkert perspektiv avseende preventivt arbete relaterat till livsstilsförändringar, och
4. identifiera, beskriva och kritiskt bearbeta omvårdnadsprocessen, utifrån personens omvårdnadsbehov med fokus på livsstil och med hänsyn tagen till fysiska, psykiska, sociala, etiska och kulturella aspekter.
6. Läkemedelsberäkning, 1 hp
Efter avslutad delkurs skall studenten kunna
1. tillämpa läkemedelsberäkning gällande: enhetsomvandling, relationsberäkning gällande verksam substans, spädningsberäkningar, infusionshastighet, procent, och medicinska gaser
7. Omvårdnadshandledning, 1 hp
Efter avslutad delkurs ska studenten kunna
1. kritiskt bearbeta och relatera till teoretisk och tillämpad kunskap inom omvårdnad i relation till sjuksköterskans yrkesfunktion.
Arbetsformer
Arbetsformerna i kursen syftar till att integrera teoretisk och klinisk kunskap samt förtydliga omvårdnadsprocessen och bygger på studentaktivitet samt egna studier. All verksamhetsförlagd utbildning (VFU) är obligatorisk.
1. Kvinnors reproduktiva hälsa och ohälsa, 5 hp
I delkurs 1 ingår föreläsningar, obligatoriskt reflektionsseminarium och VFU.
Samtliga moment i delkursen ger stöd för att uppnå lärandemålen 1-3.
2. Barn och ungdomars hälsa och ohälsa, 5 hp
I delkurs 2 ingår föreläsningar, obligatorisk verksamhetsanpassad introduktion, obligatoriskt reflektionsseminarium och VFU.
Samtliga moment i delkursen ger stöd för att uppnå lärandemålen 1-3.
3. Hälsopedagogik, 3 hp
I delkurs 3 ingår föreläsningar och obligatoriska grupparbete med uppföljande seminarium som stöd för att uppnå lärandemålen 1 och 2.
4. Psykisk hälsa och ohälsa, 8 hp
I delkurs 4 ingår föreläsningar samt VFU och övningar med patientfall i virtuell miljö som är obligatoriska. Den virtuella patienten är ett interaktivt pedagogiskt verktyg där studenten möter patienter i ett webbaserat simulerings-program. Med patientfallen övar studenten kommunikation med patienter med olika psykiatriska sjukdomstillstånd. Samtliga moment i delkursen ger stöd för att uppnå lärandemålen 1-4.
5. Primärvård,7 hp
I delkurs 5 ingår föreläsningar, obligatoriskt reflektionsseminarium och VFU.
Samtliga moment i delkursen ger stöd för att uppnå lärandemålen 1-4.
6. Läkemedelsberäkning, 1 hp
I delkurs 6 ingår föreläsningar och övningar i läkemedelsberäkning som ger stöd för att uppnå lärandemålet i delkursen.
7. Omvårdnadshandledning, 1 hp
I delkurs 7 ingår fortsatt utveckling av sjuksköterskans profession genom omvårdnadshandledning som ger stöd för att uppnå lärandemålet i delkursen.
Bedömningsformer
För hela kursen och i delkurs 1-5 ges betygen Underkänd, Godkänd eller Väl godkänd. I delkurs 6 och 7 ges betygen Underkänd och Godkänd. För att erhålla betyget Väl godkänd på hela kursen krävs betyget Väl godkänd i delkurs 4 och 5 samt i två av kurserna 1-3. Betygen i delkurserna sätts utifrån fastställda kriterier (se studiehandledning). För godkänd kurs krävs att obligatoriska moment är genomförda och att lärandemålen är uppfyllda vilket innebär godkänt resultat på samtliga examinationer som ingår i respektive delkurs. Återtagande av frånvaro i obligatoriska moment handläggs i samråd med examinator. För att få tentera en delkurs måste studenten ha genomgått aktuell VFU samt haft teoretisk genomgång av delkursen.
1. Kvinnors reproduktiva hälsa och ohälsa, 5 hp
I delkurs 1 examineras lärandemål 1 och 3 genom individuell skriftlig salstentamen. Lärandemål 2 examineras genom bedömning av studentens prestationer i VFU. Färdigheter och etiskt förhållningssätt bedöms utifrån fasställt Bedömningsunderlag – verksamhetsförlagd utbildning inom obstetrisk vård.
2. Barn och ungdomars hälsa och ohälsa, 5 hp
I delkurs 2 examineras lärandemål 1 och 3 genom individuell skriftlig salstentamen. Lärandemål 2 examineras genom bedömning av studentens prestationer i VFU. Färdigheter och etiskt förhållningssätt bedöms utifrån fastställt Bedömningsunderlag – verksamhetsförlagd utbildning inom barnhälsovård och sjukvård.
3. Hälsopedagogik, 3 hp
I delkurs 3 examineras lärandemål 1 och 2 genom att studenterna i grupp utarbetar en hälsopedagogisk plan som examineras skriftlig och muntlig. Studenterna bedöms individuellt och betygen sätts utifrån fastställda kriterier (se studiehandledning).
4. Psykisk hälsa och ohälsa, 8 hp
I delkurs 4 examineras lärandemål 1-4 genom bedömning av studentens prestationer i VFU. Kunskaper, färdigheter och etiskt förhållningssätt bedöms utifrån Assessment of Clinical Education (AssCE) formulärets fastställda kriterier. Lärandemål 1, 2 och 4 examineras även med ett interaktivt webbaserat datorprogram, den virtuella patienten, i datorsal på Malmö högskola.
5. Primärvård, 7 hp
I delkurs 5 examineras lärandemål 1-4 genom bedömning av studentens prestationer i VFU. Kunskaper, färdigheter och etiskt förhållningssätt bedöms utifrån AssCE formulärets fastställda kriterier. Lärandemål 1 och 2 examineras även genom muntlig examination utifrån en bedömningsmatris.
6. Läkemedelsberäkning, 1 hp
I delkurs 6 examineras lärandemålet genom skriftlig individuell tentamen och 100 procents rätt krävs för att studenten ska vara godkänd.
7. Omvårdnadshandledning, 1 hp
I delkurs 7 examineras lärandemålet genom studentaktivt deltagande där varje student presenterar och reflekterar kring upplevda omvårdnadssituationer. Examination sker också genom skriftlig examinationsuppgift.
Rätt till omtentamen
Student som underkänts i tentamen för viss teoretisk kurs eller del av kurs ges möjlighet till två omtentamen på samma kursinnehåll och med samma krav. Studenten har därutöver rätt att tentera på samma kurs vid efterföljande kurstillfällen enligt samma regel. Om en kurs upphört eller genomgått större förändringar har studenten, inom ett år efter att förändringen skett, rätt till två omtentamina baserat på den kursplan som gällde vid registrering på kursen. Tentamen och omtentamen genomförs på de tider som anges i schemat.
Ingen ledighet beviljas under VFU. Vid frånvaro under VFU ska klinisk adjunkt som är ansvarig för bedömningen, handledare och student komma överens om hur återtagning ska ske. Student som blivit underkänd i VFU erbjuds en ny utbildningsperiod som till sin längd och innehåll motsvarar den underkända perioden när utbildningsplats, klinisk adjunkt och handledare finns att tillgå. Om studenten själv avbryter sin VFU betraktas detta som en underkänd placering. Om studenten visat sådan oskicklighet under VFU att patienter eller vårdtagare riskerar att skadas, kan examinator i samråd med handledare och prefekt besluta att underkänna och avlägsna studenten från VFU placeringen i förtid.
Kurslitteratur och övriga läromedel
*Ehnfors M, Ehrenberg A, Thorell-Ekstrand I, (2013) Nya VIPS-boken Välbefinnande, integritet, prevention, säkerhet. Lund: Studentlitteratur.
*FASS, www.FASS.se (ingår även i delkurs 6)
*Raadu G (red), (senaste uppl) Författningshandbok för personal inom hälso- och sjukvård. Stockholm: Liber AB. Utkommer varje år. Ca 50 s av 727 s
*Socialstyrelsen, (2005) Kompetensbeskrivning för legitimerade sjuksköterskor. 17 s
*Vårdhandboken, www.vardhandboken.se.
* Ingår i delkurs 1-5. Vetenskapliga artiklar och rapporter tillkommer i delkurs 1-5
1. Kvinnors reproduktiva hälsa och ohälsa, 5 hp
Borgfeldt C, Åberg A, Anderberg E, Andersson U-B, (2010) Obstetrik och gynekologi - Klinik och vård. Lund: Studentlitteratur (s 15-239, 247-249, 303-319, 341-373).
Mykleburst Sörensson E, (2011) Omvårdnad vid bröstcancer. I: Almås H, Stubberud D-G, Grönstedt R, (Red.) Klinisk omvårdnad del 2. Stockholm: Liber, s 439-443.
Socialdepartementet, Regeringskansliet faktablad (1999) Kvinnofrid, en sammanfattning av regeringens proposition 1997/98. >http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/25122< 2014-01-30.
2. Barn och ungdomars hälsa och ohälsa, 5 hp
Bischofberger E, Dahlquist G, Edwinson Månsson M, Tingberg B, Ygge B-M, (2004) Barn i vården. Stockholm: Liber,160 s.
Månsson E:son M, Enskär K, (2008) Pediatrisk vård och specifik omvårdnad. Lund: Student-litteratur, ca 300 s.
Rikshandboken barnhälsovården > http:www.rikshandboken-bhv.se/< 2014-01-30.
Utrikesdepartementets informationsskrift. Mänskliga rättigheter. Konventionen om barns rättigheter (2006) > http:www.regeringen.se/sb/d/108/a/40998< 2014-01-30.
3. Hälsopedagogik, 3 hp
Holm Ivarsson B, (2009) MI, motiverande samtal: praktisk handbok för hälso- och sjukvården: fysisk aktivitet, kost & övervikt, riskbruk av alkohol, tobaksbruk. Stockholm: Gothia, 63 s.
Klang Söderkvist B, (Red) (2013) Patientundervisning. Lund: Studentlitteratur, 224 s
4. Psykisk hälsa och ohälsa, 8 hp
Lökensgard I, (2001) Psykiatrisk vård och specifik omvårdnad. Lund: Studentlitteratur, 271 s.
Olsson H, Ottosson J O, (2010) Psykiatri boken. Stockholm: Liber, 240 s.
Salander- Renberg E, Sunnqvist C, Westrin Å, Wærn M, Jokinen J, Runeson B, (2013) Suicidnära patienter: kliniska riktlinjer för utredning och vård. Stockholm: Svenska Psykiatriska Föreningen och Gothia Fortbildning, 91 s. > http://www.svenskpsykiatri.se/kliniska_riktlinjer.html< 2014-01-14.
Simonsen T, Aarbakke J, Hasselström J, (2012) Illustrerad farmakologi del 2. Stockholm: Natur och Kultur, 22 s.
Skärsäter I, (2010) Omvårdnad vid psykisk ohälsa – på grundläggande nivå. Lund: Studentlitteratur, 300 s.
5. Primärvård, 7 hp
Arnetz B, Ekman R, (2013) Stress: gen, individ, samhälle. Stockholm: Liber, 343 s.
Ewles L, Simnett I, (2005) Hälsoarbete. Lund: Studentlitteratur, ca 100 s.
Holm Ivarsson B, (Red) (2012) Stödja patienter att sluta röka och snusa. Lund: Studentlitteratur, 304 s.
Ståhle, A (red) (2008) FYSS 2008 Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling. >fyss.se/wp-content/uploads/2011/02/FYSS-2008-hela-boken.pdf< 2014-01-30.
Tiedman, M (Red) (2010) Hälsa & livsstil: Forskning & praktiska tillämpningar. Lund: Studentlitteratur, ca 200 s.
Åkerstedt T, (2002) Sömnens betydelse för hälsa och arbete. Järvsö: Bauer Bok , 118 s.
6. Läkemedelberäkning, 1 hp
Björkman A-M, (2009) Läkemedelsberäkning och läkemedelshantering. Lund: Studentlitteratur, 117 s.
7. Omvårdnadshandledning, 1 hp
Carper B A, (1978) Fundamental Patterns of Knowing in Nursing. Science, 1, 13-24.
Lilja P, Hommel A, (2012) Vården inifrån – när sjuksköterskan blir patient. Stockholm: Natur och Kultur, 177 s.
Lindell L, (2003) Omvårdnadshandledning – en möjlig väg till reflekterat erfarenhetsbaserat vetande. Rapport. Malmö högskola.
Kursvärdering
Kursansvarig lärare/examinator ansvarar för att kursvärdering genomförs. Två summativa kursvärderingar genomförs under kursen, en efter halva kursen och den andra i slutet av kursen. Kursansvarig lärare återkopplar resultatet till studenterna på schemalagd tid. Minnesanteckningar från återkopplingen med ändringsförslag upprättas, och görs tillgängliga på kursens hemsida samt återkopplas muntligt till studenterna som påbörjar kursen vid nästkommande kurstillfälle.
Övergångsbestämmelser
När kursen inte längre ges eller kursinnehållet väsentligen ändrats har studenten rätt att en gång per termin under en tvåterminsperiod examineras enligt den kursplan som gällde vid registreringen.