Kursplan våren 2019
Kursplan våren 2019
Benämning
Miljöundersökningar
Engelsk benämning
Environmental Surveying
Kurskod
MV133B
Omfattning
15 hp
Betygsskala
UV / Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG)
Undervisningsspråk
Svenska, inslag av engelska kan förekomma.
Beslutande instans
Fakulteten för kultur och samhälle
Fastställandedatum
2015-02-10
Gäller från
2016-01-18
Behörighetskrav
Sammanlagt minst 15 hp godkända kursmoment från MV102A Miljövetenskap I alternativt MV102B Miljövetenskap: Grundkurs.
Utbildningsnivå
Grundnivå
Inget huvudområde.
Fördjupningsnivå
G1F
Fördjupningsnivå i förhållande till examensfordringarna
Kursen ingår i Miljövetarprogrammet årkurs 1.
Syfte
Kursens syfte är att studenten ska utveckla en beställar- och bedömningskompetens i naturvetenskapliga miljöfrågor genom dels grundläggande kunskap om hur miljömätningar planeras, utförs, utvärderas och tolkas, dels kunskap och färdighet gällande praktiska metoder och verktyg för att planera, mäta, kartlägga och analysera miljötillstånd.
Kursen är till övervägande del naturvetenskapligt inriktad, men relaterar även till samhällsvetenskapliga, humanistiska och tekniska kunskapsområden.
Innehåll
Kursen innehåller:
- planering med stöd i systemanalytiska- och statistiska verktyg i kombination med praktisk mät-, kemi- och art- samt ekologikunskap
- genomförande i kombination med praktisk mät-, kemi- och art- samt ekologikunskap i form av laboratorie- och fältarbete
- utvärdering av eget och andras material med hjälp av statistik och mjukvara för beräkning och datapresentation
- rapportskrivning och -presentation
Lärandemål
Kunskap och förståelse
Efter genomgången utbildning förväntas den studerande kunna redogöra för:
1. grunderna inom miljömätning, miljökemi- och art- samt ekologikunskap. Detta inbegriper de viktigaste fysikaliska och kemiska processer som kan fungera som förklaringsgrund för naturmiljöproblem, speciellt i och kring urban miljö
2. grunderna inom planering av miljömätning med stöd i systemanalys och statistisk analys.
3. det praktiska genomförandet av laboratorie- och fältarbete
4. utvärderandet av egna- och andras laboratorie- och fältarbete med hjälp av statistik för beräkning, analys och datapresentation
5. rapportering och presentation av egna- och andras laboratorie- och fältarbete med hjälp av statistik för datapresentation
6. gällande säkerhetsföreskrifter och arbetsmiljöregler för laboratorie- och fältarbete
Färdighet och förmåga
Efter genomgången utbildning förväntas den studerande kunna:
7. planera en miljömätning med stöd i systemanalys och statistisk analys
8. utföra praktiskt laboratorie- och fältarbete inom miljömätområdet
9. utvärdera egna- och andras laboratorie- och fältarbete med hjälp av statistik för beräkning, analys och datapresentation
10. rapportera och presentera egna- och andras laboratorie- och fältarbete med hjälp av statistik för datapresentation. Detta inkluderar källkritik.
11. uppvisa färdighet att iaktta gällande säkerhetsföreskrifter och arbetsmiljöregler för laboratorie- och fältstudiearbete
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter genomgången utbildning förväntas den studerande kunna:
12. värdera och förmedla innehållet i miljömätrapporter till såväl lekmän som till experter
Arbetsformer
Kursen bygger på studentaktivt- och problemorienterat lärande. Undervisningen utförs delvis i studentstyrda handledningsgrupper. Utöver den schemalagda undervisningstiden förväntas studenterna att arbeta självständigt individuellt och i grupp med planering, informationssökning, kunskapsinhämtning, utvärdering och rapportering kring de fortlöpande uppgifterna.
Arbetsformerna omfattar: föreläsningar, övningar, projektarbete i grupp, handledning, obligatoriska laborationer (ca 20 tim), obligatoriska exkursioner (ca 20 tim), obligatoriska seminarier (ca 20 tim) samt självstudietid.
Bedömningsformer
Krav för godkänd:
- Individuell skriftlig tentamen (5 hp) (UV) (lärandemål 1, 2, 5, 6)
- Rapporter (4 – 5 st) från laborationer, exkursioner och övningar (5 hp) (UV) (lärandemål 1, 3, 5, 6, 8 – 12 )
- Projektarbete i grupp (5 hp) (UV) (lärandemål 2 – 5, 7 – 12 )
För slutbetyget väl godkänd på hela kursen (15 hp) krävs dessutom betyget väl godkänd på minst 10 hp av hela kursens delmoment. Obligatoriska moment i form av laborationer, exkursioner, seminarier och projektarbete har, då dessa är resursintensiva, ett begränsat antal examinationstillfällen till två tillfällen per kurstillfälle (ett ordinarie och ett omexaminationstillfälle).
Kurslitteratur och övriga läromedel
- Bydén, S., Larsson, A. & Olsson, M. (2003). Mäta vatten. Undersökningar av sött och salt vatten. Göteborgs universitet, Göteborg. (3:e upplagan).
- Byström, J. & Byström, J. (2011). Grundkurs i statistik. Natur och Kultur, Stockholm.
- Miljövetenskap, Urbana studier, Malmö högskola. Laboratoriesäkerhetsföreskrifter. Senaste upplagan.
- Wright, R.T. & Boorse, D. F. (2010). Environmental Science: Toward a Sustainable Future, Pearson Education (11: e upplagan eller senare upplaga).
- Vetenskapliga artiklar och rapporter som tillhandahålles av kursansvarig i form av länkar, filer eller delas ut som papperskopia (150 s).
Kursvärdering
Högskolan ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av högskolan. Högskolan sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).
Övergångsbestämmelser
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.