Kursplan hösten 2023
Kursplan hösten 2023
Benämning
Strategisk kommunikation utifrån ett barnrättsperspektiv
Engelsk benämning
Strategic communication from a child rights’ perspective
Kurskod
KK112A
Omfattning
7.5 hp
Betygsskala
UG / Underkänd (U) eller Godkänd (G)
Undervisningsspråk
Svenska, inslag av engelska kan förekomma.
Beslutande instans
Fakulteten för kultur och samhälle
Inrättandedatum
2021-09-07
Fastställandedatum
2022-03-30
Gäller från
2022-08-29
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Utbildningsnivå
Grundnivå
Inget huvudområde.
Syfte
Kursens syfte är att möta behovet av ny kompetens som behövs i verksamheter som riktar sig till barn. FN:s Barnkonvention är sedan 2020 svensk lag och därmed ställs nya krav på exempelvis myndigheter och företag att kommunicera utifrån ett barnrättsperspektiv. Kursen vänder sig till alla som är intresserade av att utveckla sin kompetens att kommunicera strategiskt ur ett barnrättsperspektiv. Du kan således vara redan verksam i exempelvis en myndighet, ideell organisation eller ett företag som kommunicerar med barn, eller så vill du stärka din kompetens inom detta område för en framtida anställning/för att förbättra dina möjligheter på arbetsmarknaden.
Innehåll
Kursen diskuterar barnrättslagens konsekvenser för olika verksamheters strategiska kommunikation; från målgruppsanalys till uppföljning/utvärdering. Denna diskussion placeras under kursen gång i ett större samhälleligt sammanhang med fokus på dagens digitala mediemiljö samt barn och ungas medieanvändning. Denna samhälleliga kunskap är central för att utveckla strategisk kommunikation riktad till barn. Kursen utgår från kursdeltagarnas verksamheter och dess specifika behov utifrån ett barnrättsperspektiv. Utifrån en nulägesanalys av verksamheten definieras ett utvecklingsprojekt som deltagarna arbetar med.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
1) Visa kunskap om barns digitala mediemiljö
2) Visa kunskap om och problematisera barnrättslagens konsekvenser för aktuell verksamhets strategiska kommunikation
3) Visa färdighet att identifiera och skriva fram ett utvecklingsprojekt utifrån barnrättsperspektiv
4) Visa färdigheter att presentera och diskutera avgränsat utvecklingsprojekt som riktar sig till en utvald målgrupp (barn 0-18 år)
Arbetsformer
Föreläsningar och seminarier
Bedömningsformer
En enskild skriftlig inlämning i form av ett utvecklingsprojekt 5 hp (UG) (lärandemål 1,2,3).
Presentation med poster 2,5 hp (UG) (lärandemål 4)
Kurslitteratur
- Barnkonventionen. Tillgänglig på: https://unicef.se/rapporter-och-publikationer/barnkonventionen
- FN (2021). General comment on children’s rights in relation to the digital environment. Tillgänglig på: https://www.ohchr.org/EN/HRBodies/CRC/Pages/GCChildrensRightsRelationDigitalEnvironment.aspx
- Hart, R.A.(1992) "Children's Participation: From tokenism to citizenship," Papers inness92/6, Innocenti Essay. (s 1-23, 31-37)
- Larsson, L. (2014). Tillämpad kommunikationsvetenskap (4:e uppl.) Lund: Studentlitteratur.
- Lundin Karphammar, M. (2019). Implementering av barnkonventionen: med hjärta och hjärna. Lund: Studentlitteratur
- Sjöberg, U. (2018). It is Not About Facts –It is About Framing. The App Generation’s Information-Seeking Tactics: Proactive Online Crisis Communication. Journal of Contingencies and Crisis Management, 26(1), 127–137. https://doi.org/10.1111/1468-5973.12145
Kursvärdering
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).
Övergångsbestämmelser
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.
Övrigt
Kursen ges på distans, kvällstid, halvfart