Kursplan hösten 2016
Kursplan hösten 2016
Benämning
Alkohol och narkotika
Engelsk benämning
Alcohol and Narcotics
Kurskod
KG154B
Omfattning
7.5 hp
Betygsskala
UV / Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG)
Undervisningsspråk
Svenska, inslag av engelska kan förekomma.
Beslutande instans
Fakulteten för hälsa och samhälle
Fastställandedatum
2014-01-21
Gäller från
2016-12-12
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs godkänd kurs KG131B.
Utbildningsnivå
Grundnivå
Inget huvudområde.
Fördjupningsnivå
G2F
Fördjupningsnivå i förhållande till examensfordringarna
Kursen ingår i termin 5 på kriminologiprogrammet
Syfte
Syftet med kursen är att studenten ska utveckla grundläggande kunskaper om alkohol- och narkotikakonsumtion samt om prevention och behandling av missbruk.
Innehåll
I kursen behandlas teori och forskning om alkohol- och narkotikakonsumtion, prevention och behandling. Vidare diskuteras epidemiologi och etiologi avseende alkohol och narkotika samt sambandet mellan alkohol – och narkotikakonsumtion och kriminalitet. Beroendeskapande preparat och metoder för evidensbaserad behandling samt prevention av alkohol – och narkotikamissbruk diskuteras. Teoretiska perspektiv på användande, missbruk och beroende av alkohol och narkotika samt alkohol och narkotikapolitiska åtgärder diskuteras. Under kursen behandlas även missbruks- och beroendevårdens utveckling och framtida utformning.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
1. redogöra för epidemiologi och etiologi rörande bruk och missbruk av alkohol och narkotika samt diskutera förhållandet mellan användning av alkohol, narkotika och kriminalitet,
2. redogöra för effekten av beroendeskapande preparat samt för evidensbaserad behandling och prevention av alkohol – och narkotikamissbruk,
3. diskutera teoretiska perspektiv på användande, missbruk och beroende av alkohol och narkotika samt alkohol- och narkotikapolitiska åtgärder, och
4. diskutera missbruks- och beroendevårdens utveckling samt ge förslag på framtida utformning.
Arbetsformer
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, enskilda studier och nätbaserade seminarier. Lärandemålen stöds genom föreläsningar där litteraturens innehåll diskuteras. Lärandemål 3 och 4 stöds även genom nätbaserade seminarier där olika perspektiv på missbruk, beroende och beroendevårdens och narkotikapolitikens utveckling diskuteras.
Bedömningsformer
Lärandemål 1-4 examineras genom en enskild skriftlig hemtentamen och en muntlig tentamen. Lärandemål 3 och 4 examineras även genom aktivt deltagande i nätbaserade seminarier. Studentens aktivitet bedöms genom att varje student skriftligt svarar på och kommenterar andra studenters inlägg i diskussionen.
Av de schemalagda momenten är seminarier obligatoriska och utgör, tillsammans med enskild skriftlig och muntlig tentamen, underlag för kursens examination.
Student som inte närvarar vid obligatoriska moment ska komplettera i samråd med examinator.
För att bli godkänd på kursen krävs minst betyget godkänt på varje prov. För att
erhålla betyget Väl godkänd på hel kurs krävs betyget Väl godkänd på enskild skriftlig och muntlig tentamen.
Rätt till omtentamen
Student, som underkänts i tentamen, ges möjlighet till två omtentamina på samma kursinnehåll och med samma krav. Studenten har därutöver rätt att tentera på samma kurs vid efterföljande kurstillfällen enligt samma regel. Om en kurs upphört eller genomgått större förändringar har studenten, inom ett år efter det att förändringen skett, rätt till två omtentamina baserade på den kursplan som gällde vid registreringen på kursen. Tentamen och omtentamen genomförs på de tider som anges i schemat.
Kurslitteratur och övriga läromedel
Billinger K, Hübner L, (2009) Alkohol och droger: samhällsvetenskapliga perspektiv. Malmö: Gleerups, 259 s.
Courtwright D T, (2001) Forces of Habit. Drugs and the making of the modern world. Cambridge (MA, USA) London (Eng): Harward University Press.
Hammersley R, (2008) Drugs & Crime. Malden (MA, USA), Cambridge (Eng): Polity Press.
Missbruksutredningen, SOU 2011:35.
Nylander I, Franck J, (2011) Beroendemedicin. Lund: Studentlitteratur.
Svensson B, (2012) Narkotikapolitik och narkotikadebatt. Lund: Studentlitteratur.
Ytterligare vetenskaplig litteratur tillkommer.
Kursvärdering
Kursansvarig lärare/examinator ansvarar för att en kursvärdering genomförs i kursen. En summativ kursvärdering genomförs i anslutning till kursens slutförande. Kursansvarig lärare återkopplar resultatet till studenterna på schemalagd tid. Minnesanteckningar från återkopplingen med ändringsförslag upprättas och görs tillgängligt på kursens hemsida samt återkopplas till de studenter som påbörjar kursen vid nästkommande kurstillfälle.
Övergångsbestämmelser
Om en kurs har upphört eller genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.