Kursplan våren 2021
Kursplan våren 2021
Benämning
Handledarutbildning
Engelsk benämning
Preceptorship in Clinical Placement
Kurskod
HS164C
Omfattning
7.5 hp
Betygsskala
UV / Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG)
Undervisningsspråk
Svenska, inslag av engelska kan förekomma.
Beslutande instans
Fakulteten för hälsa och samhälle
Fastställandedatum
2020-09-30
Gäller från
2021-01-18
Behörighetskrav
Högskoleutbildning inom området hälsa, vård och omsorg om minst 120 hp.
Utbildningsnivå
Grundnivå
Inget huvudområde.
Fördjupningsnivå
G2F
Fördjupningsnivå i förhållande till examensfordringarna
Fristående kurs.
Syfte
Kursen syftar till att deltagarna ska utveckla sin kompetens att handleda studenter under verksamhetsförlagd utbildning inom området hälsa, vård och omsorg.
Innehåll
Kursen är en introduktion till pedagogik där begrepp som didaktik, kompetens, lärande, bedömning och kunskap diskuteras och anknyts till forskning. Dessutom lyfts reflektion och kritiskt tänkande fram som pedagogiska verktyg. Vidare diskuteras olika handledningsmodeller utifrån handledarrollen för att främja studentens lärande under verksamhetsförlagd utbildning. I kursen behandlas även frågor om kommunikationens betydelse och bedömning av studenter.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
1. förklara principer och förutsättningar för det reflektiva lärandet i mötet med den handledde inom hälsa, vård och omsorg.
2. beskriva didaktiska tekniker och grundläggande begrepp av relevans för handledning, samt anknyta dessa till forskning,
3. redogöra för olika handledningsmodeller samt handledningsprocessens olika faser, och
4. beskriva modeller för kommunikation.
Arbetsformer
Kunskapsinhämtning sker genom individuella litteraturstudier och deltagande i den undervisning som erbjuds i form av föreläsningar, gruppövningar, case-seminarier och workshops (lärandemål 1-4). Deltagande i workshops är obligatoriskt. Eventuell frånvaro från obligatoriska moment kompenseras i samråd med examinator genom individuell skriftlig kompletteringsuppgift om inte arbetsformen kan organiseras under terminstid.
Bedömningsformer
Lärandemål 1-4 examineras genom en gruppaktivitet där studenter sammanställer ett skriftligt arbete som presenteras muntligt i tvärgrupper. Varje students skriftliga och muntliga prestationer bedöms individuellt. Den muntliga bedömningen baseras på studentens förmåga att försvara arbetet, samt granska och kommentera en annan grupps arbete. Fokus i bedömningen för både det skriftliga arbetet och den muntliga presentationen är studentens beredskap att handleda studenter under verksamhetsförlagd utbildning. Detaljerade bedömningskriterier återfinns i studiehandledning. För att uppnå betyget godkänd krävs godkänt på obligatoriska kursmoment samt examinationsuppgift, för betyget väl godkänt krävs godkänt betyg på obligatoriska kursmoment samt väl godkänt på examinationsuppgiften.
Rätt till omtentamen
Student som underkänts i tentamen ges möjlighet till två omtentamina på samma kursinnehåll och med samma krav. Studenten har därutöver rätt att tentera på samma kurs vid efterföljande kurstillfällen enligt samma regel. Tentamen och omtentamen genomförs på de tider som anges i schemat.
Kurslitteratur och övriga läromedel
Carlson E, (2010) Sjuksköterskan som handledare: innehåll i och förutsättningar för sjuksköterskors handledande funktion i verksamhetsförlagd utbildning - en etnografisk studie. Malmö: Fakulteten för hälsa och samhälle, Malmö högskola. 86 s.
Mogensen E, Thorell-Ekstrand I, Löfmark A, (2010) Klinisk utbildning i högskolan – perspektiv och utveckling. Lund: Studentlitteratur. 157 s
Nilsson B, Waldemarson A-K, (2016) Kommunikation. Samspel mellan människor. Studentlitteratur. 165 s.
Sandberg H, (2017) Pedagogik för sjuksköterskor. Lund: Studentlitteratur. 221 s.
Vetenskapliga artiklar tillkommer. Ca 100 s.
Kursvärdering
Kursansvarig lärare ansvarar för att en kursvärdering genomförs efter slutförande och återkopplas av kursansvarig på schemalagd tid. Protokoll med ändringsförslag upprättas och görs tillgängligt på kursens hemsida under rubriken kursvärdering samt återkopplas till de studenter som påbörjar kursen vid nästkommande kurstillfälle.
Övergångsbestämmelser
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.