Kursplan hösten 2023
Kursplan hösten 2023
Benämning
Praktik
Engelsk benämning
Internship
Kurskod
GP412S
Omfattning
30 hp
Betygsskala
UG / Underkänd (U) eller Godkänd (G)
Undervisningsspråk
Svenska, inslag av engelska kan förekomma.
Beslutande instans
Fakulteten för kultur och samhälle
Fastställandedatum
2020-11-04
Gäller från
2021-08-30
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs minst 60 godkända högskolepoäng från kandidatprogrammen Mångfaldsstudier eller Statsvetenskap: Politik, organisation och ledning.
Utbildningsnivå
Grundnivå
Inget huvudområde.
Fördjupningsnivå
G2F
Syfte
Syftet med praktiken är att ge studenten möjlighet att tillämpa kunskaperna inom sitt huvudområde på en praktisk nivå och att ge studenten erfarenheter från praktiskt arbete med ämnet på olika nivåer i samhället, såsom informationsspridning, utbildning, planering och rapportering.
Kursen riktar sig till studenter som är antagna till ett av följande kandidatprogram: Mångfaldsstudier eller Statsvetenskap: Politik, organisation och ledning.
Innehåll
Praktiken omfattar en termin (minst 18 och max 20 veckor) och fullgörs under ordinarie terminstid. Studenten ska själv söka och finna en lämplig praktikplats, exempelvis inom internationella eller nationella företag, ideella organisationer, religiösa samfund, kulturinstitutioner, statliga eller kommunala myndigheter etc. Det är viktigt att arbetsuppgifterna är av relevant och avancerad karaktär, varför praktikplatsen och praktikplanen upprättad mellan företrädare för praktikplatsen och studenten måste godkännas av praktikkoordinator innan praktikperioden kan påbörjas.
Praktiken skall vara oavlönad och får inte förläggas i länder som Utrikesdepartementet (UD) avråder från inresa till.
Lärandemål
Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna:
- Delta aktivt i kvalificerade områden som är relevanta för huvudområdet.
- Kritiskt och systematiskt integrera praktisk erfarenhet och teoretisk och metodologisk kunskap inom huvudområdet.
- Kritiskt reflektera över praktisk erfarenhet i förhållande till eget behov av ytterligare kunskap inom huvudområdet.
- Diskutera områdets angelägenhet och relevans med avseende på sociala och etiska aspekter av ett framtida yrke inom sitt huvudämne.
- Självständigt sammanställa en skriftlig rapport.
Arbetsformer
Praktiskt arbete med frågor relaterade till aktuellt huvudämne inom programstudierna.
Bedömningsformer
Kursen examineras genom en skriftlig praktikrapport som analyserar praktiken och dess förhållande till utbildningen.
Kurslitteratur och övriga läromedel
Kursen har ingen obligatorisk litteratur.
Kursvärdering
Universitetet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en mo¨jlighet att framfo¨ra sina erfarenheter av och synpunkter pa° kursen genom en kursva¨rdering som anordnas av universitetet. Universitetet sammansta¨ller kursva¨rderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om a°tga¨rder som fo¨ranleds av kursva¨rderingarna. Resultaten ska ha°llas tillga¨ngliga fo¨r studenterna. (HF 1:14).
Övergångsbestämmelser
När kursen inte längre ges har studenten rätt att, under ett år efter det att förändringen skett, examineras vid två olika tillfällen enligt den kursplan som gällde vid registreringen
Övrigt
Utöver ovanstående behörighetskrav krävs ett praktikavtal upprättat mellan företrädare för praktikplatsen och studenten genom Malmö högskola.