Grundnivå
FF250A Fastighetsvetenskap: Fastighetsföretagande 7,5 hp
JU107A Grundläggande juridik 7,5 hp
Kursen ingår i huvudområdet Fastighetsvetenskap på nivå 1-60hp och ingår i examensfordringarna för kandidatexamen i Fastighetsvetenskap med inriktning mot fastighetsföretagande
Kursen syftar till att ge fördjupande juridiska kunskaper inom det fastighetsrättsliga området med ett hållbart förhållningssätt för undvikande av rättsförluster.
Kursen innehåller:
Allmän fastighetsrätt
Fastigheten och dess tillbehör, inskrivning och stämpelskatt.
Överlåtelse av fast egendom.
Kontraktsbrott, felansvar och ansvarsfördelning mellan köpare och säljare vid överlåtelse av fast egendom. Panträtt och exekutiv försäljning.
Nyttjanderätt
Allmänna nyttjanderätter och andra upplåtelseformer. Hyra, Arrende och Bostadsrätt.
Tomträtt och servitut.
Kontraktsgranskning och kontraktsskrivning med användning av avtalsmallar. Hyres- och arrenderättslig tvistlösning.
Speciell fastighetsrätt
Fastighetsbildning och fastighetsbildningsåtgärder. Tredimensionella fastigheter och ägarlägenhetsfastigheter. Samfällighetsföreningar och gemensamhetsanläggningar. Planfrågor, exploatering och byggrätt.
Fastighetsanknuten miljörätt. Expropriation och ledningsrätt.
Kunskap och förståelse
Efter avslutad kurs ska studenten ha kunskap och förståelse att
1. på ett förståeligt sätt kunna förklara rättsreglerna inom det fastighetsrättsliga området, även för personer som saknar specialkunskaper i ämnet, inom Allmän fastighetsrätt, Nyttjanderätt och Speciell fastighetsrätt,
2. ha fördjupad och detaljerad kunskap inom Nyttjanderätt gällande främst Bostadshyra, Lokalhyra och Arrende.
Färdighet och förmåga
Efter avslutad kurs ska studenten ha färdighet och förmåga att
3. använda juridisk metod vid fastighetsrättslig problemlösning och veta var och hur man inhämtar information om gällande rätt,
4. söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant information i rättsfrågor inom det fastighetsrättsliga området och bedöma olika rättskällors inbördes betydelse,
5. identifiera och formulera en juridisk problemställning, tolka lagtext med hjälp av rättskällor och analysera prejudikat,
6. självständigt tillämpa fastighetsrättsliga regler och argumentera för en juridisk lösning av praktikfall samt
7. granska och upprätta hållbara och relevanta kontrakt för nyttjanderätter samt självständigt kunna bedöma de juridiska konsekvenserna av kontraktet.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
8. bedöma hur de fastighetsrättsliga reglerna förhåller sig till andra rättsområden samt rättsprocessens betydelse i fastighetsrättsliga frågor,
9. identifiera sitt behov av ytterligare juridiska kunskaper och att kunna utveckla sin kompetens i fastighetsrättsliga frågor utifrån ett metodiskt och
hållbart förhållningssätt.
Pedagogiken utgår från blandade former för lärande där studenten på egen hand tar del i olika sorters kursmaterial både inför, under och efter schemalagda läraktiviteter samt arbetar med olika former av uppgifter både självständigt och i grupp.
Examination sker genom
- Skriftlig individuell examination (9 hp) (UV) (Lärandemål: 1, 2, 6, 8)
- Rättsutredning. Grupparbete med skriftlig inlämning och muntlig redovisning samt individuell respons och reflektion från övriga studenter. (3 hp) (UG) (Lärandemål: 1, 3, 4, 5, 9)
- Seminarier och inlämningsuppgifter. Aktivt deltagande och individuell inlämning. (3 hp) (UG) (Lärandemål: 2, 3, 5, 6, 7, 8)
Krav för godkänd: godkända seminarier och inlämningsuppgifter samt godkänt resultat på skriftlig individuell examination.
Krav för väl godkänd: godkända seminarier och inlämningsuppgifter samt väl godkänt resultat på skriftlig individuell examination.
- Grauers, P.H. & Orlov, A. (senaste upplagan). Övningar i fastighetsrätt. Studentlitteratur, Lund.
- Gunnarsson Å. & Svensson E-M. (senaste upplagan). Rättsdogmatik – som rättsvetenskapligt perspektiv och metod. Studentlitteratur, Lund.
- Holmqvist L., Thomsson R. & Ahlinder E. (digital version /JUNO). Hyreslagen En kommentar. Norstedts Juridik, Stockholm.
- Julstad B. (senaste upplagan). Fastighetsindelning och markanvändning. Norstedts Juridik, Stockholm.
- Larsson N. & Synnergren S. (senaste upplagan). Kommersiella hyres- och arrendeavtal i praktiken . Norstedts Juridik, Stockholm.
- Victorin A. & Hager R. (senaste upplagan). Allmän fastighetsrätt . Iustus förlag, Uppsala.
Övrigt
Utöver ovanstående litteratur ingår gällande lagtext för de områden som kursen omfattar samt material som görs tillgängligt elektroniskt eller hänvisas till (vid föreläsningar och övningar eller i kursinstruktioner).
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.