Kursplan hösten 2024
Kursplan hösten 2024
Benämning
Ekonomisk styrning, redovisning och analys
Engelsk benämning
Management and Financial Control
Kurskod
EK130A
Omfattning
15 hp
Betygsskala
UV / Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG)
Undervisningsspråk
Svenska, inslag av engelska kan förekomma.
Beslutande instans
Fakulteten för kultur och samhälle
Inrättandedatum
2014-04-16
Fastställandedatum
2022-05-09
Gäller från
2022-08-29
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet + Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c
Utbildningsnivå
Grundnivå
Inget huvudområde.
Fördjupningsnivå
G1N
Fördjupningsnivå i förhållande till examensfordringarna
Kursen ingår i programmet It och ekonomi
Syfte
Kursens syfte är att studenten ska utveckla grundläggande förståelse av hur ett företag eller annan verksamhet fungerar samt kan styras och utvecklas i relation till ekonomisk hållbarhet. Studenten ska utveckla förtrogenhet med grundläggande begrepp, modeller, teorier och problemområden inom ekonomistyrning, extern redovisning och räkenskapsanalys. Studenten ska utveckla förmåga att använda olika grundläggande begrepp, modeller och teorier inom ekonomistyrning, extern redovisning och räkenskapsanalys i relation till informationsteknik samt ekonomisk hållbarhet.
Innehåll
Kursens innehåll baseras på tre företagsekonomiska begrepp som är väsentliga för intern och extern styrning och redovisning av företag och/eller annan verksamhet: ekonomistyrning, extern redovisning och räkenskapsanalys i relation till ekonomisk hållbarhet. Kursen behandlar extern redovisning och räkenskapsanalys och ekonomistyrning och deras användning av informationsteknik för extern rapportering och analys. Grupp-projektet omfattar en integrering av momenten ekonomistyrning och extern redovisning samt räkenskapsanalys och genomförs som ett självständigt arbete i grupp. I det självständiga arbetet utvecklar studenten ytterligare kunskap och kompetens gällande informationsteknik för ekonomisk hållbarhet i relation till ekonomistyrning, extern redovisning och räkenskapsanalys samt analys och problemlösning. Kursen inkluderar grundläggande kunskap inom akademiskt skrivande.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- identifiera, beskriva vad ekonomisk hållbarhet är och hur det kopplas till ekonomistyrning och extern redovisning samt organisatoriska system.
- identifiera, beskriva och jämföra hur informationssystem kan användas för att stödja organisationer i att identifiera och uppnå sina mål och skapa handlingsberedskap för förändring och utveckling.
- identifiera, beskriva, jämföra samt redogöra för utvecklingen av grundläggande begrepp, modeller och teorier inom ekonomistyrning, extern redovisning och räkenskapsanalys centralt för ekonomisk hållbarhet och säkerställande av information genom informationssystem.
- identifiera, beskriva, jämföra och använda grundläggande metoder för att mäta ekonomiskt resultat, lönsamhet, finansiering, soliditet, likviditet och kassaflöden samt för att fatta ekonomiskt hållbara beslut.
- identifiera, beskriva, jämföra och använda grundläggande metoder för en ekonomiskt hållbar extern redovisning och för att ger en rättvisande bild av verksamheten till relevanta intressenter.
- visa kunskap och förståelse av grundläggande aktuella forskningsfrågor inom ekonomistyrning, extern redovisning och räkenskapsanalys i förhållande till ekonomisk hållbarhet och säkerställande av information genom informationssystem.
- tolka och analysera verksamheters ekonomi utifrån ett ekonomiskt perspektiv samt dra relevanta slutsatser om verksamheters förutsättningar, möjligheter att existera, fungera och utvecklas.
- visa förmåga att muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera information, problem och lösningar.
- aktivt delta i självständigt arbete i grupp
- visa grundläggande värderingsförmåga och förhållningssätt genom att stimulera till förståelse för samspelet mellan tekniska och ekonomiska system och processer och hur dessa utgör en förutsättning för hållbar verksamhetsutveckling.
- visa förmåga att identifiera och reflektera över sitt eget lärande för att förstå behov av ytterligare kunskap och kompetens inom ekonomistyrning, extern redovisning och räkenskapsanalys centralt för ekonomisk hållbarhet och informatik.
- visa grundläggande förmåga att göra bedömningar med hänsyn till relevanta samhälleliga och etiska aspekter.
Arbetsformer
Kursen omfattar:
- föreläsningar (varav ca 6 obligatoriska)
- inlämningsuppgifter individuellt och i grupp
- case-studier och grupp-projekt, inkluderande datorbaserade uppgifter med hjälp av datorbaserade redovisningsprogram och Excel samt skriftlig rapportering och muntlig presentation/redovisning vid obligatoriska seminarier (ca 6-8 timmar)
- självstudier
Bedömningsformer
Kursen omfattar följande examinationsmoment:
- Individuell skriftlig tentamen - Ekonomistyrning, 4,5 hp (UV) (Lärandemål: 1, 3, 4)
- Individuell skriftlig tentamen - Extern redovisning och räkenskapsanalys, 4,5 hp (UV) (Lärandemål: 1, 3, 4, 5)
- Individuell uppgift Räkenskapsanalys – 1,5 hp (UG) (Lärandemål: 2, 4, 10, 11)
- Skriftlig datorbaserad redovisningsppgift i grupp – Extern redovisning och räkenskapsanalys, 1,5 hp (UG) (Lärandemål: 5, 7, 8, 9)
- Grupp-projekt inkluderande aktivt individuellt deltagande i projektredovisning – Ekonomisk hållbarhet, 3 hp (UG) (Lärandemål: 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12)
För betyget godkänd på hela kursen krävs att samtliga examinationer är godkända.
För betyget väl godkänd på hela kursen krävs dessutom betyget väl godkänd på 9 hp av kursens 15 hp.
Kurslitteratur
Kurslitteratur fokuserad på extern redovisning och räkenskapsanalys
- Marton, J., Sandell, N., Stockenstrand, A-K. (senaste upplagan). Redovisning. Från bokföring till analys. Faktabok med digitala verktyg. Studentlitteratur, Lund.
- Marton, J., Sandell, N., Stockenstrand, A-K. (senaste upplagan). Redovisning. Från bokföring till analys. Övningsbok med digitala verktyg. Studentlitteratur, Lund.
Kurslitteratur fokuserad på ekonomistyrning
- Ax, C., Johansson, C. & Kullvén, H. (senaste upplagan). Den nya Ekonomistyrningen, bok med e-labb. Liber, Stockholm.
- Ax, C. & Kullvén, H. (senaste upplagan). Den nya Ekonomistyrningen - Övningsbok med lösningar. Liber, Stockholm.
Kurslitteratur för hela kursen
- Björklund, M. & Paulsson, U. (senaste upplagan). Seminarieboken – att skriva, presentera och opponera. Studentlitteratur, Lund
- Borglund, T. m. fl. (senaste upplagan). CSR och hållbart företagande. Sanoma Utbildning, Stockholm.
- Mattsson, P. & Örtenblad, A. (senaste upplagan). Smått och gott: om vetenskapliga rapporter och referensteknik. Studentlitteratur AB, Lund.
Övriga läromedel
- Kompletterande vetenskapliga artiklar med inriktning informatik (tillgängliga elektroniskt)
- Kompletterande vetenskapliga artiklar med inriktning hållbarhet – CSR (tillgängliga elektroniskt)
- Kurskompendium och seminariematerial i form av artiklar och instruktioner för bland annat affärssystem riktade mot ekonomistyrning och extern redovisning t.ex. Visma
- Kompletterande litteratur för det självständiga arbetet tillkommer.
Kursvärdering
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).
Övergångsbestämmelser
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.
Övrigt
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.