Grundnivå
KS111F Pedagogiskt drama I, Drama och kommunikation (godkänd) eller KS281F Dramapedagogik I (godkänd) eller KS301F Dramapedagogik I Ledarskap, gruppdynamik och improvisation (godkänd)
Inget huvudområde
G1F / Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
.
Kursen syftar till att studenten ska utveckla sin förmåga att genom drama kunna didaktisera och estetiskt bearbeta samhällsangelägna frågor. Vidare syftar kursen till att studenten ska utveckla sitt ledarskap med särskilt fokus på demokrati, samhällsrelevans och normkritik vilket relateras till aktuell forskning inom dramapedagogik.
Med utgångspunkt i dramapedagogisk värdegrund bearbetas frågor om människosyn, samhällssyn och möjlighet att iscensätta alternativ till vad en kan vara eller vilket samhälle en kan leva i. Utifrån olika praktiker, såsom forumspel och performance, tränas ledarskap genom kritiskt tänkande och i relation till ämnesdidaktiska perspektiv. Vidare behandlas fiktion, improvisation, dramapedagogiska läromedel och metoder utifrån ett normkritiskt förhållningssätt. I kursen analyseras och diskuteras olika kvaliteter i dramapedagogik i relation till aktuell dramapedagogisk forskning.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna…
- utforma och leda reflekterande samtal i relation till olika dramapedagogiska praktiker, med utgångspunkt i ämnesdidaktiska perspektiv och kritiskt tänkande
- analysera och reflektera över dramapedagogiskt ledarskap i relation till normkritiska perspektiv
- leda och iscensätta ett samtidsangeläget innehåll med ämnesdidaktisk relevans
- relatera den egna iscensättningen till aktuell dramapedagogisk forskning
Kursen innehåller varierade arbetsformer såsom seminarier och workshops. Studenten initierar egna aktiviteter tillsammans med kurskamrater.
Prov 1. Leda reflekterande samtal (Facilitate Reflective Dialogue), 7,5 hp. I detta prov examineras lärandemål 1 och 2.
Prov 2. Leda och iscensätta en gestaltning (Facilitate and Stage a Performance), 7,5 hp. I detta prov examineras lärandemål 3 och 4.
För betyget Väl godkänd på hel kurs krävs betyget Väl godkänd på båda proven.
Gällande betygskriterier meddelas av kursledaren vid kursstart.
För samtliga bedömningar ska underlaget vara sådant att individuella prestationer kan särskiljas.
Biesta, Gert (2021). Konst som undervisning. Konstundervisning "efter" Joseph Beuys. Arkeater. (137 s.)
Björkman, Lotta & Bromseth, Janne (red.) (2019). Normkritisk pedagogik: perspektiv, utmaningar och möjligheter. Studentlitteratur. (358 s.)
Boal, Augusto (1995). The rainbow of desire: the Boal method of theatre and therapy. Routledge. (188 s.)
Byréus, Katrin (2020). Lagom ovanligt: handledning med kreativa metoder. Studentlitteratur. (156 s.)
Aktuella artiklar tillkommer.
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.