Kursplan våren 2024
Kursplan våren 2024
Benämning
Verksamhetsförlagd utbildning/praktik inom ramen för Aspirantutbildningen
Engelsk benämning
Vocational work
Kurskod
AK504S
Omfattning
30 hp
Betygsskala
UG / Underkänd (U) eller Godkänd (G)
Undervisningsspråk
Svenska, inslag av engelska kan förekomma.
Beslutande instans
Fakulteten för lärande och samhälle
Fastställandedatum
2019-12-20
Gäller från
2019-12-20
Behörighetskrav
Antagning till Aspirantutbildningen.
Utbildningsnivå
Grundnivå
Inget huvudområde.
Fördjupningsnivå
G1N
Syfte
Syftet är att studenten efter kursen skall kunna planera sin professionella karriär på ett effektivt sätt, med hänsyn till tidigare erfarenheter, studier och individuella förutsättningar, till förhållanden och förändringar på arbetsmarknaden samt till den kompetensutveckling studenten haft under sin verksamhetsförlagda utbildningstid.
Innehåll
Kursen skall ses som en utveckling och tillämpning av utbildningsprogrammets karriärplanering och en progression av denna.
Kursen utgörs av praktik på en arbetsplats inom studentens fortsatta verksamhetsområde. Praktiken organiseras och planeras i samråd mellan student och kursledning. Innehållet varierar beroende på studentens önskemål och behov men är i huvudsak uppbyggt kring följande huvudområden:
- kompetensutveckling i praktisk verksamhet,
- ökade insikter om individuell och potentiell arbetsmarknad,
- nya och reviderade strategier för kommunikation med den individuella arbetsmarknad och
- fortsatt egen kompetensanalys med hänsyn till arbetsmarknadens behov.
Lärandemål
Kunskap och förståelse
Efter avslutad kurs ska studenten:
- kunna tillämpa olika metoder för ett aktivt utforskande av relevant information om arbetsliv och arbetsmarkand samt ha förmåga att värdera denna information och
- genom erfarenheter från den verksamhetsförlagda utbildningen kunna identifiera eventuellt fortsatt behov av kompetensutveckling.
Färdigheter och förmågor
Efter avslutad kurs ska studenten:
- ha förmåga att kunna reflektera över förhållanden, villkor, processer och arbetsformer vid den arbetsplats man haft sin verksamhetsförlagda utbildning på och dess betydelse för den egna karriärplaneringen,
- ytterligare ha utvecklat sin förmåga att uttrycka sig skriftligt och muntligt om sin egen kompetens med hänsyn tagen till den specifika situationen och det specifika sammanhanget och
- ytterligare ha utvecklat färdigheter att identifiera och bevaka sin individuella och potentiella arbetsmarknad med utgångspunkt i karriärprofilen.
Värderingar och förhållningssätt
Efter avslutad kurs ska studenten:
- ytterligare ha utvecklat förmåga att värdera och tillämpa sina kunskaper och erfarenheter i nya sammanhang och situationer och
- kunna förhålla sig till sin kunskap om Malmö högskolas perspektivområden i frågeställningar som rör förhållanden i arbetslivet.
Arbetsformer
Arbetsformerna är varierande och studenten skall i så stor utsträckning som möjligt följa arbetsplatsens dagliga arbetsformer
Studenten blir tilldelad en handledare på arbetsplatsen, som tillsammans med studenten och kursledningen planerar och följer upp studentens kompetensutveckling på arbetsplatsen.
Bedömningsformer
Examination sker genom ett skriftligt arbete i form av en från kursen i karriärplanering omarbetad karriärplan. Denna skall presenteras muntligt vid ett slutseminarium.
Det ges minst två omtentamenstillfällen för studenter som inte slutfört tentamen med godkänt resultat vid ordinarie tentamensperiod. Omtentamen ges i samma examinationsform som vid det ordinarie examinationstillfället. Omtentamen av grupparbete för enskild student ges som enskild redovisningsuppgift muntligt eller skriftligt.
Kurslitteratur och övriga läromedel
Individuell referenslitteratur och annat material som behövs för praktikens genomförande.
Övrigt
Aspirantutbildningen ges i enlighet med förordningen om en särskild teoretisk och praktisk utbildning SFS 1995:889 med ändringar SFS 2005:1120.