Grundnivå
Tillträde till kursen kräver minimum 60 hp med viss progression inom Europastudier, Mänskliga rättigheter, Internationell migration och etniska relationer, Internationella relationer, Freds- och konfliktvetenskap eller liknande.
Inget huvudområde
Kursen ingår inte i något huvudområde och kan i normalfallet ingå i en generell examen på grundnivå.
Syftet med kursen är att ge självständig kunskap om och fördjupad förståelse av rätten till liv och moderna livsuppfattningar. Den syftar till att diskutera begrepp om livet inom ramen för rätten till liv som en mänsklig rättighet. Att livet är en grund för rättigheter är mer komplext än det kan tyckas först, d.v.s. när vi tar hänsyn till förändringar i livsuppfattningen från antiken till modern tid samt förändringar av det inom det moderna samhället. Livet är ett centralt begrepp i debatter om frågor som hälsa, kartläggningen av människokroppen och möjligheterna att förändra människolivet samt när det gäller frågor som rör befolkningens sociala och kulturella sammansättning och möjligheterna att öka produktiviteten i befolkningen. Det är exempel där livsbegreppet har direkt betydelse för vad det innebär att vara människa i ett modernt samhälle och därmed också för vad rätten till liv innebär.
Kursen omfattar självständiga och teoretiskt inriktade studier av litteratur inom området rätten till liv och livsuppfattningar. Kursen är baserad på forskning och den har en teoretisk inriktning. Centrala verk om rätten till liv och livsuppfattningar läses, diskuteras och reflekteras över, både muntligt och skriftligt.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
• visa kunskap om och förståelse av politiska, juridiska och filosofiska livsuppfattningar och deras omvandling från antiken till modern tid samt förändringar av livsuppfattningar inom det moderna samhället;
• visa kunskap om och förståelse av problem som rör rätten till liv, såsom hälsa, kartläggning av människokroppen och möjligheterna att omforma människors liv, samt även frågor som rör befolkningens sammansättning;
• identifiera, formulera och lösa problem och frågeställningar med avseende på kursens innehåll;
• kritiskt och i dialog med andra reflektera över mänskliga rättigheter i relation till rätten till liv som forskningsfält.
Undervisning sker huvudsakligen i form av föreläsningar och seminarier. En betydande del av kursens lärandeaktiviteter uppsats av självständiga studier, individuellt eller i grupp. Eleverna förutsätts ta egna initiativ för att skapa läs- och diskussionsgrupper.
Kursens innehåll och lärandemål bedöms genom följande:
• Muntliga presentationer av texter vid två seminarier
• Skriftliga presentationer av texter vid två seminarier
• Skriftlig uppgift (memo), 2500 ord
- Agamben, Giorgio (1998) Homo Sacer: Sovereign Power and Bare Life. Stanford: Stanford University Press. ISBN: 978-0804732185 (ca. 150 pages).
- Arendt, Hannah (1958) The Human Condition. Chicago: University of Chicago Press. ISBN: 978-0226025988 (ca. 200 pages).
- Foucault, Michel (2003) Society Must Be Defended: Lectures at the College de France, 1975-76. New York: Picador. ISBN: 978-0312422660 (or other editions) (ca. 150 pages).
- Rose, Nikolas (2006) The Politics of Life Itself. Biomedicine, Power, and Subjectivity in the Twenty-First Century. Princeton: Princeton University Press. ISBN: 978-0691121918 (ca. 200 pages).
Högskolan ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av högskolan. Högskolan sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.