Grundnivå
Kursen har följande högskolekurser som förkunskapskrav: SY130G Vägledningens grunder (genomgången) eller SY140G Den föränderliga människan (genomgången)
Inget huvudområde
G2F / Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Studie- och yrkesvägledarutbildningen
Kursen syftar till att studenterna ska tillämpa kunskaper om teorier och modeller för karriärutveckling och vägledning. Kursens syfte är också att studenterna ska utveckla kunskap om olika perspektiv på individens lärande såväl teoretiskt som didaktiskt.
Kursen tar sin utgångspunkt i vägledningens praktik, i dess grundläggande antaganden och i centrala begrepp inom vägledning såsom val, väljande och karriärutveckling. I kursen ingår en bred beskrivning av specialpedagogik och pedagogik, där särskild vikt läggs vid relationen till olika individers och gruppers bakgrund och erfarenheter. Studenterna genomför vägledningssamtal, enskilt och i grupp, utifrån olika vägledningsmodeller och analyserar och diskuterar vägledarens och den/de vägledningssökandes roll i samtalssituationen Undervisnings- och informationsprocessen och dess didaktik behandlas översiktligt. En del av kursen är verksamhetsförlagd.
Efter avslutad kurs ska studenten
Identifiera behov, planera och genomföra vägledningsinsatser utifrån individers och gruppers behov Demonstrera sin förmåga att agera i informations- och undervisningssituationer
Utveckla och analysera sin förmåga att agera i vägledningssituationer
Visa förmåga att identifiera och beskriva sitt lärande och sitt behov av ytterligare kunskap för att utveckla sin professionella kompetens inom kursens kunskapsområde
Kursen innehåller varierande arbetsformer som föreläsningar, seminarier och övningar, enskilt och i grupp.
Studenten genomför vägledningsinsatser både enskilt och inom ramen för ett grupparbete som examineras både muntligt och skriftligt. Studenten ska även genomföra en undervisningsinsats under VFU:n. Detta examineras vid muntligt seminarium. Enskilda samtal och gruppvägldedningsinsatser ska genomföras. Dessa examineras muntligt och skriftligt. Studenten reflekterar över sitt lärande i kursen i en skriftlig uppgift.
Betygskriterier delges av kursledaren vid kursstart.
Bolstad, August (1998) Handbok i lärande. Studentlitteratur, ISBN 9144007531, 248 s
Boström, Lena & Svantesson, Ingemar (2007) Så arbetar du med lärstilar. Brain Books, ISBN 9185327270, 150 s
Egan, Gerard och Robert Reese (2021). The Skilled Helper. A Client-Centred Approach. Cengage Learning EMEA.
Birgisdottir Björg, Jónsdottir Sigridur Hulda & Siguradottir Anna (2015) Watch – en handbook I gruppvägledning. Bokus förlag. ISBN 9789198187823
Olsson Jers, Cecilia (2012) Klassrummet som muntlig arena. Liber förlag ISBN 978-91-47-10061-3
Patton, Wendy & McMahon, Mary (2006) Career Development and Systems Theory. Sense Publishers, ISBN 9077874135, valda delar.
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om
resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.