Avslutat 120 hp från kurser inom termin 1-4 på programmet Medie- och kommunikationsvetenskap: Medieaktivsm, strategi och entreprenörskap (HGMKV)
Kursen ingår i huvudområdet Medie- och kommunikationsvetenskap och kan ingå i examensfordringarna för en kandidatexamen i Medie- och kommunikationsvetenskap.
Kursen syftar till att stärka studentens förmåga att självständigt identifiera och formulera sig kring ett relevant och avgränsat forskningsfält inom ämnet för medie- och kommunikationsvetenskap.
Kursen syftar därmed även till att studenten ska utveckla förståelse för tidigare forskning, inbegripet förmågan att problematisera och peka ut kunskapsluckor inom ett avgränsat forskningsfält.
Kursen syftar också till att studenten ska genomföra en forskningsöversikt och utveckla kunskap om hur argument byggs utifrån andra forskares arbeten i en egen forskningsprocess.
Kursen syftar även till att fördjupa studentens färdigheter i akademiskt skrivande i relation till det medie- och kommunikationsvetenskapliga forskningsfältet.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- Kritiskt granska vetenskapliga texter utifrån teoretiska, metodologiska, forskningsetiska och samhälleliga perspektiv.
- Självständigt söka, värdera och identifiera relevanta vetenskapliga texter inom ett av studenten avgränsat område inom fältet för medie- och kommunikationsvetenskap.
- Problematisera och syntetisera huvuddragen inom valt forskningsområde i en forskningsöversikt som beskriver nuvarande kunskapsläge och identifierar forskningsluckor på området.
- Formulera en egen problemställning med tillhörande syfte och frågeställningar, samt argumentera för hur denna kan bidra till ny kunskap inom det avgränsade forskningsområdet.
Kursen baseras på föreläsningar, litteraturstudier, seminarier, konstruktiv granskning/peer-reviews, portfoliodokumentation som sker både i grupp och enskilt.Undervisning bedrivs genom föreläsningar, seminarier,
enskild läsning av kurslitteratur samt enskilt arbete med handledning
Kursen examineras genom en portfolio, motsvarande 7,5hp, som består av skriftliga och muntliga uppgifter och som sammantaget examinerar samtliga lärandemål.
Studenten förväntas att på egen hand söka, värdera och använda relevant litteratur med fokus på artiklar i vetenskapliga tidskrifter.
- Lindstedt, I. (2019). Forskningens hantverk. (Upplaga 2). Lund: Studentlitteratur
- Linton, M. (2019). Text & stil. Om konsten att berätta med vetenskap. Stockholm: Natur & kultur,
- Utöver de artiklar som själv väljs ut av studenten kan också ytterligare artiklar, texter och annat undervisningsmaterial tillkomma (omfattande max 100 sidor).
Högskolan ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av högskolan. Högskolan sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).
Om en kurs inte längre ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.