Grundnivå
För tillträde till kursen skall studenten ha genomgått programmets kurser i termin 1 och 2 med godkända resultat omfattande minst 45 högskolepoäng.
Inget huvudområde
G1F / Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Nivå 31-60. Kursen ingår i programmets fjärde termin
Syftet med kursen är att studenten ska utveckla teoretiska och praktiska kunskaper i analytiska och preparativa metoder av biomolekyler. Vidare ska studenten utveckla kunskap om joniserande strålning och få kännedom om lagar och författningar inom hälso- och sjukvårdens område.
Kursen består av 4 delkurser:
Delkurser
Delkurs 1. Bioanalys, 8 hp
Delkursens innehåll
I delkursen behandlas teorier som belyser extraktion, kromatografi, spektroskopi och elektrofores av biomolekyler i relation till deras kemiska och fysikaliska egenskaper. Vidare diskuteras kvalitativ och kvantitativ analys relaterat till genomgångna metodiker.
Delkurs 2. Laborationskurs, 2 hp
Delkursens innehåll
I delkursen ingår laborationsmetodiker som belyser extraktion, kromatografi och elektrofores av biomolekyler.
Delkurs 3. Joniserande strålning, 3.5 hp
Delkursens innehåll
I delkursen behandlas kärnfysikaliska grunder samt strålningsfysik och strålskydd. Arbetsmiljö och hälsoeffekter inom det strålningsfysikaliska området belyses och diskuteras.
Delkurs 4. Hälso- och sjukvårdslagar, 1.5 hp
Delkursens innehåll
Under delkursen behandlas sekretesslagen och tystnadsplikt, hälso- och sjukvårdslagen, lagen om patientsäkerhet samt avvikelsehantering, Lex Maria och disciplinpåföljdsprocessen.
Delkurs 1. Bioanalys, 8 hp
Delkursens lärandemål
Efter avslutad delkurs skall studenten kunna
- beskriva olika tekniker för preparering, identifiering och kvantifiering av biomolekyler samt känna till metodernas användningsområden och begränsningar,
- redogöra för principerna kring provupparbetning med anrikning och derivatisering samt kromatografiska, spektroskopiska och elektrokemiska metoder och,
- visa förmåga att identifiera och beskriva faktorer som påverkar mätkvalitet för genomgångna metoder.
Delkurs 2. Laborationskurs, 2 hp
Efter avslutad delkurs skall studenten kunna
- planera och självständigt genomföra kvalitativa och kvantitativa analyser som inbegriper provupparbetning med anrikning och derivatisering, kromatografi, spektroskopi och elektrofores av biomolekyler,
- bearbeta, kritiskt granska analysresultaten och jämföra data med förväntade resultat och
- dokumentera och redovisa resultat på ett vetenskapligt sätt.
Delkurs 3. Joniserande strålning, 3.5 hp
Efter avslutad delkurs skall studenten kunna
- redogöra för olika typer av joniserande strålning och deras hälsoeffekter,
- beskriva funktionen hos olika detektorer som används inom strålskyddsområdet,
- kunna redogöra för den lagstiftning som berör området, och
- ge exempel på medicinska tillämpningar av joniserande strålning.
Delkurs 4. Hälso- och sjukvårdslagar, 1.5 hp
Efter avslutad kurs ska studenten:
- känna till och förstå sekretesslagen, hälso- och sjukvårdslagen samt lagen om patientsäkerhet.
Delkurs 1. Bioanalys, 8 hp
Delkursens arbetsformer
För att uppnå lärandemål 1-3 presenteras kursinnehållet vid föreläsningar varefter studenten fördjupar sig med enskilda studier.
Delkurs 2. Laborationskurs, 2 hp
Delkursens arbetsformer
Arbetsformerna består av förberedande föreläsning, laborationer och reflektion i grupp. För att nå lärandemål 1-2, hålls förberedande föreläsning samt genomförs laborationer i grupper om 2-3 personer, vilket ska främja diskussion mellan studenterna. Lärandemål 2 nås dessutom, tillsammans med lärandemål 3, via den skriftliga presentationen av resultaten i en laborationsrapport. Laborationerna är obligatoriska. Vid frånvaro vid obligatoriska praktiska moment ska studenten genomföra laborationen vid ett senare tillfälle enligt beslut av examinator.
Delkurs 3. Joniserande strålning, 3.5 hp
Delkursens arbetsformer
För att uppnå lärandemål 1-4 presenteras kursinnehållet vid föreläsningar varefter studenten fördjupar sig med enskilda studier.
Delkurs 4. Hälso- och sjukvårdslagar, 1.5 hp
Delkursens arbetsformer
För att nå lärandemålen i delkursen utgörs undervisningen av föreläsningar, enskilda litteraturstudier och seminarier med gruppdiskussioner. Föreläsningarna och seminarier i denna delkurs är obligatoriska.
Delkurs 1. Bioanalys, 8 hp
Delkursens bedömningsformer
Betygen U, G och VG används på delkursen. Skriftlig individuell salstentamen utgör underlag för bedömning om lärandemål 1-3 i delkurs 1 är uppfyllda. Fokus vid bedömning av lärandemål 1-3 ligger i förmågan att förstå funktioner, förlopp och samband för analytiska och preparativa metoder av biomolekyler.För att erhålla betyget G respektive VG krävs att den skriftliga individuella salstentamen är godkänd respektive väl godkänd enligt kriterier i studiehandledningen. Delkurs 4 examineras genom obligatoriska seminarium och aktivt deltagande i gruppdiskussioner
Delkurs 2. Laborationskurs, 2 hp
Delkursens bedömningsformer
Betygen U och G används på delkursen. Lärandemål 1 bedöms utifrån studentens laborativa prestationer och via individuellt skriftligt inlämnade resultat. Lärandemål 2-3 bedöms utifrån den individuella skriftliga presentationen av resultaten i laborationsrapporten. Fokus vid bedömningen av lärandemål 1-2 ligger på studentens förmåga att förstå och tillämpa de i kursen ingående laborationsmetodikerna, medan fokus vid bedömningen av lärandemål 3 ligger på studentens förmåga att presentera resultaten på ett tydligt, vetenskapligt sätt enligt gällande skrivanvisningar i laborationsrapporten. För att erhålla betyget G krävs att den laborativa färdigheten bedöms som god och att den skriftliga presentationen är godkänd.
Delkurs 3. Joniserande strålning, 3.5 hp
Delkursens bedömningsformer
Betygen U, G och VG används på delkursen. Skriftlig individuell salstentamen utgör underlag för bedömning om lärandemål 1-4 i delkurs 3 är uppfyllda. Fokus vid bedömning av lärandemål 1-4 ligger i studentens förmåga att förstå funktioner, förlopp och samband för kärnfysikaliska grunder samt strålningsfysik och strålskydd.För att erhålla betyget G respektive VG krävs att den skriftliga individuella salstentamen är godkänd respektive väl godkänd enligt kriterier i studiehandledningen.
Delkurs 4. Hälso- och sjukvårdslagar, 1.5 hp
Delkursens bedömningsformer
Betygen U och G används på delkursen. För att erhålla betyget G krävs närvaro på föreläsningarna eller godkänd skriftlig ersättningsuppgift, för att ta del av Hälso- och sjukvårdslagars kontext som utgör förutsättning för genomförandet av seminariet. Därtillutgörstudentens individuella presentation av ett disciplinärende samt deltagande i gruppdiskussionen vid det obligatoriska seminariet underlag för bedömning av om lärandemålet är uppfyllt. Fokus vid bedömningen av lärandemål 1 ligger i förmågan att förstå genomgångna lagars tillämpning inom hälso- och sjukvård samt tandvård. Vid frånvaro i samband med obligatoriska moment ska en skriftlig ersättningsuppgift göras, enligt beslut av examinator.
För att få G på hela kursen krävs godkänt betyg på alla delkurser. För att få VG på hela kursen krävs VG på delkurs 1 samt godkänt betyg på delkurs 2-4.
Rätt till omprov
Student som underkänts i prov ges möjlighet till två omprov på samma kursinnehåll och med samma krav. Studenten har därutöver rätt att tentera på samma kurs vid efterföljande kurstillfällen enligt samma regel. Prov och omprov genomförs på de tider som anges i schemat.
Delkurs 1. Bioanalys, 8 hp
Wilson K, Walker J, (2010) Principles and Techniques of Biochemistry and Molecular Biology. 7:e upplagan. New York, Cambridge University Press. 250 s.
Delkurs 2. Laborationskurs, 2 hp
Laborationskompendium. 20 s.
Delkurs 3. Joniserande strålning, 3.5 hp
Isaksson, M.(2010) Grundläggande strålningsfysik. Studentlitteratur, Lund, 300 s.
Delkurs 4. Hälso- och sjukvårdslagar, 1.5 hp
Hälso- och sjukvårdslagen, 2017:30.
Patientsäkerhetslagen, 2010:659.
Region Skåne, (2014) Tystnadsplikt och sekretess i vården. https
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14)
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringarna har skett, erbjudas två tillfällen för omtentamen baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.