Grundnivå
För tillträde till kursen krävs godkända resultat i kurserna under termin 1-4 , 120 hp inom biomedicinska analytikerprogrammet.
HSBLA / Biomedicinsk laboratorievetenskap
G2F / Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Kursen ingår i Biomedicinska analytikerprogrammet och är en kurs inom huvudområdet biomedicinsk laboratorievetenskap på nivå 61-90 hp som även kan ingå i en kandidatexamen i biomedicinsk laboratorievetenskap.
Kursens syfte är att studenten fördjupar sina kunskaper i metodiker och undersökningar som genomförs vid olika laboratorier inom det biomedicinska området. Vidare syftar kursen till att studenten utvecklar ett professionellt och etiskt förhållningssätt gentemot prov, undersökning, patienter och deras närstående.
I kursen behandlas laboratorieanalyser och undersökningar med beaktande av etik, genus och kulturellt perspektiv. Vidare behandlas olika laboratoriemetodiker och analyser specifika för veksamhetsområdet. Provhantering och undersökningar diskuteras utifrån ett etiskt förhållningssätt. Värnandet om patienten och provet inom det laboratoriemetodiska arbetet diskuteras. Vidare belyses laboratoriets organisation och kvalitetssystem samt de lagar och författningar som gäller inom hälso- och sjukvården.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- redogöra för olika laboratorieundersökningars tillämpningsområden,
- tillämpa biomedicinska laboratoriemetodiker inom klinisk diagnostik,
- självständigt utföra provtagning/undersökning och förstå olika laboratorieundersökningars tillämpningsområde,
- kritiskt granska och bedöma diagnostiska analyser och undersökningar,
- förklara principerna för kvalitetsarbete och deras tillämpningar inom området,
- tillämpa ett professionellt och etiskt förhållningssätt gentemot patient och patientprov,
- identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och fortlöpande utveckla sin kompetens, och
- redogöra för biomedicinska analytikerns ansvarsområden och yrkesroll.
Undervisningen bedrivs i form av laboratoriearbete under handledning. Aktivt och självständigt utföra provtagning/undersökning. Vidare ingår litteraturstudier, dokumentation i form av arbetsbok samt seminarier med muntlig och skriftlig redovisning. Närvaron är obligatorisk i den verksamhetsförlagda utbildningen samt vid redovisningar och seminarier.
Lärandemålen examineras och bedöms enligt ett speciellt bedömningsformulär som särskilt utformats för verksamhetsförlagd utbildning. Lärandemål 1-7 , de metoder som tillämpas och genomförs av studenten vid laboratoriet, redovisas i en arbetsbok. Även lärandemål 8-9 redovisas i arbetsboken. Arbetsbokens examination genomförs skriftligt och muntligt i seminarieform.
Rätt till omprov
Student som underkänts i prov ges möjlighet till två omprov på samma kursinnehåll och med samma krav. Studenten har därutöver rätt att tentera på samma kurs vid efterföljande kurstillfällen enligt samma regel. Prov och omprov genomförs på de tider som anges i schemat.
Persson, B. Wilhelmsson, M. (2008) Biomedicinsk analytiker – en profession att vara stolt över. Lund: Studentlitteratur. 119 s
Relevant litteratur för de olika veksamhetsområdena inom biomedicinsk laboratorievetenskap.
Laboratoriernas metodböcker.
Laborationshandledningar och vetenskapliga artiklar tillkommer.
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.