Avancerad nivå
Kandidatexamen om minst 180 hp samt Engelska 6 enligt svensk gymnasieskola
A1F / Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav
Kursen ingår i huvudområdet Ledarskap och organisation på avancerad nivå (90-120 hp).
Syftet med kursen är att utveckla en konstruktiv och kritisk förståelse för hållbar utveckling utifrån de tre nivåerna- individ, organisation och interorganisation. För att kunna utforska interaktionerna mellan de olika nivåerna i relation till hållbar utveckling appliceras systemteoretiska perspektiv. Studenterna lär sig göra strategiska bedömningar i relation diverse utmaningar samt att utveckla logiska argument som kan tillämpas för hållbar utveckling.
Kursen tar sin utgångspunkt i tre perspektiv som behandlas från mikro- till mesonivå. Det första perspektivet fokuserar på hållbarhet på individ- /gruppnivå. Det andra perspektivet adresserar hållbar utveckling på organisationsnivå med fokus på organisatoriskt lärande. Det tredje perspektivet fokuserar på interorganisatoriskt samarbete. Syftet är att utveckla en kritisk och integrerad förståelse för de tre perspektiven i relation till hållbarhet och hållbar utveckling.
**Kunskap och förståelse
**Efter avslutad kurs kommer studenten att kunna:
1- identifiera och beskriva de huvudsakliga modellerna och angreppssätten utifrån de tre nivåerna relaterade till hållbar utveckling: individ/gruppdynamik, lärande i organisationer och interorganisatoriskt samarbete.
2- klassificera, syntetisera och tolka den aktuella forskningen om hållbar utveckling i relation till de tre nivåerna: individ, organisation och interorganisation.
**Färdighet och förmåga
**Efter avslutad kurs kommer studenten att kunna:
3- granska, undersöka och kontrastera de tre perspektiven: individ, organisation och interorganisation.
4- analysera och utvärdera hur de tre perspektiven, dvs individ, organisation och interorganisation interagerar i relation till hållbarhet och hållbar utveckling.
5- kritiskt utvärdera ett projekt som fokuserar på hållbar utveckling samt att utveckla alternativa tillvägagångssätt med hjälp av de tre perspektiven.
Värderingsförmåga
Efter avslutad kurs kommer studenten att kunna:
6- kritiskt reflektera över samtida litteratur och forskning inom individ- / gruppdynamik, lärande i organisationer och interorganisatoriskt samarbete.
7- problematisera ledarskap och organisation utifrån ett perspektiv på hållbar utveckling via de tre perspektiven
8- utifrån de tre perspektiven, kritiskt reflektera över hållbar utveckling i relation till organisation, organisering och ledarskap
9- kritiskt reflektera över rollerna ledare, chef och projektledare i relation till hållbar utveckling samt reflektera över det egna ledarskapet inom sitt kompetensområde.
Kursen består av tre olika moduler där varje modul fokuserar på ett av de tre perspektiven: individ, organisation och interorganisation.
Varje modul innefattar följande lärandeaktiviteter: föreläsningar, grupparbeten, obligatoriska seminarium och presentationer (studentledd undervisning).
En central del av kursen är att möjliggöra för studenterna att tillämpa kunskap till ett specifikt case. Studenterna kommer att redovisa sina kunskaper genom individuell skriftlig teoretisk syntes samt genom en gruppövning där ett case simuleras.
Studenternas prestationer bedöms genom tre examinationsuppgifter:
Teoriseminarier utgör totalt 3 hp (1 hp för varje seminarium). Teoriseminarierna bedöms dels utifrån förberedelserna inför seminariet samt aktivt deltagande vid seminariet (presentation och diskussion). Studenterna ska uppvisa kunskaper relaterade till lärandemål 1, 2, 3, 4, 6, 7 och 8 (betygsskala U/G).
Individuell skriftlig rapport där de tre olika perspektiven integreras (individ, organisation, interorganisation) och där det uppvisas en förståelse för systemteori i relation till hållbar utveckling; 3 hp. Denna del baseras på följande lärandemål 1, 2, 3, 6, 7 och 8 (betygsskala utmärkt (A), mycket bra (B), bra (C), tillfredsställande (D), godkänd (E) eller underkänd (U)).
Deltagande vid seminarium med fokus på case simulering, 1.5 hp. Case simuleringen ska innehålla konstruktiv kritik av innehållet caset. Utöver detta ska studenterna samarbeta och ta fram en gemensam lösning på caset samt presentera det på ett tillfredsställande sätt. Arbetet genomförs i grupp och studenterna ska uppvisa kunskaper i relation till lärandemål 4, 5, 7, 8 och 9 (betygsskala U/G)
Vid kursstart ges en litteraturlista på ytterligare litteratur som behövs för kursen (utöver böckerna nedan). Studenterna kommer eventuellt också att behöva köpa ett case via Harvard Business School Publishing.
- Eweje, G. & Bathurst, R.J. (Eds.). (2017). CSR, Sustainability and Leadership. New York, NY: Routledge.
- Senge, P. (2006). The Fifth Discipline: The Art & Practice of the Learning Organization., UK: Cornerstone.
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.