Grundnivå
För tillträde till kursen krävs att kurserna BA111F, BA112F och BA121F är godkända.
Inget huvudområde
G1F / Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Kursen utgör ett av två alternativa obligatoriska kurser som ingår i programmets tredje termin.
Kursen syftar till att studenterna ska förvärva kunskaper om hur läkemedel och liknande produkter tas fram, hur de omsätts i människokroppen, hur de påverkar sjukdomsprocesser samt grundläggande metodiker som används inom området. Dessutom syftar kursen till att studenten utvecklar kunskaper inom olika statistiska metoder användbara inom biomedicinsk vetenskap.
Kursen består av två delkurser.
Delkurser
Delkurs 1. Farmakologi, 7.5 hp
Delkursens innehåll
Delkursen ger en introduktion till läkemedelsutveckling, farmakokinetiska, farmakodynamiska och toxikologiska grundprinciper samt läkemedelsanvändning hos patienter. Grundläggande forskningsmetodik samt farmakologiska principer för hur läkemedel verkar, samt principerna för administration, absorption, distribution, metabolism och elimination av läkemedel behandlas. Begreppet EBM (evidensbaserad medicin) introduceras liksom principerna för läkemedelsval och rekommendationer. I delkursen integreras studentens kunskaper inom fysiologi, cellbiologi, immunologi och kemi med patobiologi och farmakologi.
Delkurs 2. Biostatistik, 5 hp
Delkursens innehåll
Delkursen innehåller moment för att skapa kunskap och förståelse för tillämpning av grundläggande statistiska metoder (normalfördelning, parametriska och icke-parametriska fördelningar samt hypotesprövning) användbara vid bearbetning av försöksdata samt grunderna för ett vetenskapligt arbetssätt inom området. Vidare behandlas konfidensintervall, korrelation och regression, noggrannhet samt mätfel.
Delkurs 1. Farmakologi, 7.5 hp
Delkursens lärandemål
Efter avslutad delkurs ska studenten kunna:
- redogöra för patologiska, farmakodynamiska, farmakokinetiska, toxikologiska och könsrelaterade grundprinciper vid utveckling och användning av läkemedel samt utföra enklare beräkningar inom dessa områden,
- redogöra för olika principer för att studera effekter vid utveckling och användning av läkemedel ur ett samhälls- och hållbarhetsperspektiv,
- redogöra för lämpliga källor för att identifiera olika typer av information om läkemedel, och
- bedöma och utvärdera några farmakologiska behandlingar, för- och nackdelar, och koppla detta till verkningssätt
Delkurs 2. Biostatistik, 5 hp
Delkursens lärandemål
Efter avslutad delkurs ska studenten kunna:
- redogöra för de metoder och teorier som används vid insamling, bearbetning, presentation och analys av insamlade data,
- tillämpa och tolka beskrivande statistik samt förklara och identifiera statistiska tillämpningsområden, och
- använda dataprogram för inmatning, beskrivning och analys av statistiska data samt ge exempel på statistiskt behandlade epidemiologiska undersökningar.
Delkurs 1. Farmakologi, 7.5 hp
Delkursens arbetsformer
Samtliga arbetsformer syftar till studentens aktiva deltagande och reflektion.
För att uppnå lärandemål 1-3 genomförs föreläsningar, litteraturstudier och gruppövningar. För att uppnå lärandemål 4 genomförs dessutom seminarier. Nätbaserade moment förekommer. Närvaro är obligatorisk vid gruppövningar och seminarier.
Delkurs 2. Biostatistik, 5 hp
Delkursens arbetsformer
Samtliga arbetsformer syftar till studentens aktiva deltagande och reflektion. För att uppnå lärandemål 1-3 består undervisningen av föreläsningar, litteraturstudier, datorövningar och muntlig redovisning av uppgifter i samband med datorövningar. Närvaro är obligatorisk vid datorövningar.
Delkurs 1. Farmakologi, 7.5 hp
Delkursens bedömningsformer
Lärandemål 1-4 examineras genom individuell skriftlig examination samt bedömning av muntlig redovisning vid seminarier. Fokus vid bedömning av studenternas samtliga prestationer ligger på förmågan att redogöra för patologiska, farmakodynamiska, farmakokinetiska och toxikologiska grundprinciper för studier av effekter vid utveckling och användning av läkemedel. Vidare ligger fokus på studentens förmåga att bedöma och värdera farmakologiska behandlingar. Eventuell frånvaro vid obligatoriska moment kompletteras enligt beslut av examinator och sker genom en skriftlig uppgift om inte ett nytt tillfälle för gruppövning kan erbjudas under terminstid. För att erhålla betyget G på delkursen ska obligatoriska moment vara genomförda och den individuella skriftliga examinationen vara godkänd. För betyget väl godkänd krävs dessutom att den individuella skriftliga examinationen är väl godkänd. Kriterier för bedömning finns i studiehandledningen.
Delkurs 2. Biostatistik, 5 hp
Delkursens bedömningsformer
Examination av lärandemål 1-3 görs genom bedömning av en individuell skriftlig examination. Lärandemål 3 examineras också individuellt genom muntlig redovisning av uppgifter i samband med datorövningar. Fokus vid bedömningen av lärandemål 1 och 2 ligger på studentens förmåga att redogöra för, tillämpa och tolka statistiska metoder. Fokus vid bedömningen av lärandemål 3 ligger på studentens förmåga att använda dataprogram för analys av statistiska data. Särskild vikt läggs på val av lämplig statistisk metod och argument för detta val. Eventuell frånvaro vid obligatoriska moment kompletteras enligt beslut av examinator och sker genom en skriftlig uppgift om inte ett nytt tillfälle för gruppövning kan erbjudas under terminstid.
För betyget godkänd på delkursen krävs att obligatoriska moment är genomförda och att individuell skriftlig examination är godkänd. För betyget väl godkänd på delkursen krävs dessutom att studenten har betyget väl godkänt på individuell skriftlig examination. Kriterier för bedömning finns i studiehandledningen.
För att erhålla betyget G på hela kursen krävs att båda delkurserna är godkända. För att bli väl godkänd på hela kursen krävs betyget VG på båda delkurserna.
Rätt till omprov
Student som underkänts i prov ges möjlighet till två omprov på samma kursinnehåll och med samma krav. Studenten har därutöver rätt att tentera på samma kurs vid efterföljande kurstillfällen enligt samma regel. Prov och omprov genomförs på de tider som anges i schemat.
Delkurs 1. Farmakologi, 7.5 hp
Ericson T, Lind M, (2020) Medicinska sjukdomar. Lund: Studentlitteratur AB. Ca 100 av 789s.
Eriksson T, Midlöv P, (2023) Farmakologi och farmakoterapi. Studentlitteratur Lund. 140 av 616.FASS.
Läkemedelsindustriföreningen. www.fass.se
Kompendier utdelas under kursens gång ca 50 s.
Delkurs 2. Biostatistik, 5 hp
Bring J, Taube A, (2006) Introduktion till medicinsk statistik. Lund: Studentlitteratur. 233 s.
Sundström J, Lind L, (2015) Handbok i biomedicinsk forskning. Stockholm:Liber. Kapitel 5. 74 s.
Vetenskapliga artiklar omfattande cirka 10s.
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.