Grundnivå
För tillträde till kursen krävs godkända resultat i kurserna under termin 1-4 i programmet eller kunskaper som av Malmö högskola bedöms som likvärdiga.
HSBLA / Biomedicinsk laboratorievetenskap
G2E / Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för ka
Nivå 61- 90 hp. Kursen ingår i programmets sjätte termin.
Kursens syfte är att studenten fördjupar sina kunskaper i vetenskapligt förhållningssätt genom att självständigt genomföra en studie inom huvudområdet biomedicinsk laboratorievetenskap. Vidare är syftet att studenten utvecklar förståelse för tillämpning av etiskt förhållningssätt inom biomedicinsk laboratorievetenskap.
I kursen fördjupar studenten sina kunskaper inom biomedicinsk laboratorievetenskap och ämnesspecifika kunskaper i valt fördjupningsarbete samt kunskaper om det vetenskapliga arbetet. Under kursen skriver studenten en uppsats utifrån utarbetad projektplan. Examensarbetet ska vara ett självständigt arbete inom huvudområdet biomedicinsk laboratorievetenskap.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- tillämpa ett vetenskapligt förhållningssätt,
- kritiskt analysera och diskutera vetenskaplig litteratur,
- planera och självständigt genomföra en studie inom biomedicinsk laboratorievetenskap,
- presentera och försvara ett eget arbete samt opponera på annan students arbete, och
- tillämpa ett etiskt förhållningssätt inom biomedicinsk laboratorievetenskap.
Arbetsformerna för att uppnå lärandemål 1-4 består av handledning, laboratoriearbete, seminarier och föreläsningar. Tillsammans med lärare och handledare väljer, planerar och genomför studenten ett fördjupningsarbete inom ämnet biomedicinsk laboratorievetenskap. Vidare uppnås lärandemål 1-4 genom att det skriftliga examensarbetet redovisas i form av en vetenskaplig uppsats som presenteras och försvaras muntligt vid seminarier med respondent- och opponentskap. Undervisningen är projektinriktad. Lärandemål 5 uppnås genom seminarium.
Lärandemål 1-5 examineras individuellt genom bedömning av det skriftliga examensarbetet. Lärandemål 2 och 5 examineras individuellt genom gruppdiskussioner i seminarier. Bedömning av lärandemål 4 görs vid individuell muntlig presentation i seminarium. Fokus vid bedömningen av lärandemål 1-2 ligger på studentens förmåga att förstå och kritiskt analysera vetenskaplig litteratur. Fokus vid bedömningen av lärandemål 3-5 ligger på studentens förmåga att självständigt planera, genomföra, dokumentera och på ett vetenskapligt sätt rapportera en studie inom biomedicinsk laboratorievetenskap, samt förmågan att kritiskt granska andra arbeten.
För godkänt betyg krävs godkänt examensarbete samt godkänt opponentskap, enligt de bedömningskriterier som finns att tillgå i studiehandledningen, av annan students examensarbete liksom deltagande vid tre andra seminarier. För väl godkänt betyg krävs väl godkänt examensarbete samt väl godkänt opponentskap för majoriteten av de bedömningskriterier som finns att tillgå i studiehandledningen.
Rätt till omprov
Student som underkänts i prov ges möjlighet till två omprov på samma kursinnehåll och med samma krav. Studenten har därutöver rätt att tentera på samma kurs vid efterföljande kurstillfällen enligt samma regel. Prov och omprov genomförs på de tider som anges i schemat.
Backman J, (2008) Rapporter och uppsatser. Lund: Studentlitteratur. 223 s
Gudmundsson P (2018) Skrivanvisningar för studenter vid Fakulteten för Hälsa och samhälle. Malmö: Malmö universitet. 17 s.
Hartman J, (2004) Vetenskapligt tänkande. Från kunskapsteori till metodteori. Lund: Studentlitteratur. 307 s
Sundström J, Lind L, (2015) Handbok i biomedicinsk forskning. Stockholm: Liber.
Vetenskapliga artiklar tillkommer, ca 200 s
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar skastudenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.