Grundnivå
Grundläggande behörighet + Engelska 6
Termin 1: Internationella relationer I
Den första terminen är uppdelad i tre kärnområden: den teoretiska grunden för internationella relationer; utforskning av empiriska frågor och trender inom global politik; och en introduktion till akademiskt skrivande och forskningsmetoder.
Termin 2: Konflikter och utveckling i global politik
Den andra terminen hjälper studenterna att självständigt utveckla en fördjupad förståelse och kunskap om och förmåga att studera komplexiteten i global politik. Denna kurs fokuserar på teorier om global politik med särskilt fokus på strukturer och aktörer inom global politisk ekonomi samt globala och regionala konflikter. Terminen avslutas med studentprojektarbete fokuserat på en specifik global politisk samtidsdebatt eller dispyt.
Termin 3: Internationella relationer II
Den tredje terminen fokuserar på specifika processer och strukturer som är centrala för den samtida formen av det globala och internationella systemet, samt att ge studenterna en djupare metodutbildning som är avsedd att förbereda dem för uppsatsskrivande.
Termin 4: Valfritt
Denna termin gör det möjligt för studenter att göra en godkänd praktik, studera utomlands eller anmäla sig till valbara kurser. Vi rekommenderar studenter att planera i förväg för att säkerställa tillgängligheten av platser och vara ambitiösa.
Termin 5: Fördjupade studier i global politik
Denna kurs syftar till att ge studenterna en fördjupad förståelse av olika empiriska frågor inom global politik. Särskild uppmärksamhet ägnas åt säkerhetsfrågor, utrikespolitiska strategier, och utvecklingspolitik. Studenterna måste engagera sig i primära material och hjälps åt att utveckla fördjupade kunskaper och intressen inom områden som kan tas vidare i deras examensarbete följande termin.
Termin 6: Internationella relationer III
Den sista terminen är inriktad på kandidatuppsatsen. Utöver uppsatsarbetet fokuserar terminen på akademisk skrivförmåga och forskningsmetoder som sista förberedelse inför uppsatsskrivandet. Handledning ges för att stödja studenter i deras forskningsprocess, men uppsatsen är ett självständigt arbete och i grunden studentens ansvar.
Efter avslutat program kommer studenterna att kunna
- Identifiera och beskriva, jämföra och analysera, samt kritiskt bedöma och utvärdera de teoretiska perspektiv, forskningsproblem och studieområden som är relevanta för det akademiska området International Relations (IR).
- Genom tillämpning av vetenskapliga metoder självständigt söka, identifiera, samla in och kritiskt sammanställa och tolka material och information som är relevant för ämnet.
- Muntligt och skriftligt delta i en dialog med olika respondenter inom akademin och samhället gällande politiska problem, argument och lösningar.
- Inom utsatta tidsramar formulera och genomföra oberoende analyser av forskningsproblem inom internationella relationer, individuellt såväl som i grupp.
- Utvärdera relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter av sina egna och andras forskningsprodukter.
- Självständigt utforma, genomföra och presentera ett forskningsprojekt.
För att uppnå behörighet till en Kandidatexamen med huvudområde Internationella relationer krävs 180 högskolepoäng, varav 90 inom huvudområdet internationella relationer och inkludera en kandidatuppsats.
I respektive kursplan framgår de förkunskapskrav som krävs för uppflyttning i programmet.
Beslut om avveckling av ett utbildningsprogram medför att utbildningsplanen upphör att gälla, dock först efter att studenter haft möjlighet att slutföra utbildningen inom nominell studietid (beräknat på sista antagningen till programmets första termin) samt därefter, som lägst, följande två terminer, kallad avvecklingsperiod.