Avancerad nivå
Kandidatexamen.
Inget huvudområde
A1N / Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Fristående kurs.
Syftet med kursen är att studenterna skaffar sig kunskap om hur empatins fenomenologi kan användas i professionellt bemötande inom vård och omsorg samt i kvalitativa forskningsintervjuer inom en fenomenologisk psykologi. Kursen har ett fokus på några av de viktigaste teman inom en social tillämpad fenomenologi såsom empati, social kontext, vardaglig livsvärld och inställning. Innebörden av företeelser som omsorg, levd kropp och empati undersöks där fenomenologin artikuleras som en metod i hur man kan närma sig interpersonell förståelse och kvalitativ kunskap. Kursen är också erfarenhetsbaserad där många seminarier inkluderar kommunikativa och reflekterande övningar. Kursen har i huvudsak fokus på empatins fenomenologi i dess relevans för professionellt bemötande och kvalitativ forskningsintervju samt fenomenologisk psykologisk forskningsmetodologi.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- analysera och kritiskt reflektera över några av de viktigaste teman inom empatins fenomenologi,
- kritiskt reflektera hur empatins fenomenologi relaterar till arbetet med människor i återhämtningssituationer,
- analysera kommunikationsövningar och kvalitativa intervjuer med hjälp av en tillämpad fenomenologi, och
- jämföra och kontrastera empirisk vetenskapsteori med fenomenologisk vetenskapsteori.
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och seminarier som en pedagogisk arbetsprocess vilken leder fram till en individuell skriftlig examination. För att uppnå lärandemål 1–4 presenteras först kursinnehållet vid föreläsningar för att bidra med en överblick av varje specifikt moment i kursen och där studenten tillägnar sig kunskaper i relation till de fyra lärandemålen. Föreläsningarna följs sedan av seminarier där varje lärandemål i relation till förberedande läsning bearbetas muntligt.
Lärandemål 1- 4 examineras genom en individuell skriftlig tentamen. Fokus i bedömningen ligger på studentens förmåga att analysera och kritiskt reflektera kring hur empatins fenomenologi kan användas i professionellt bemötande och i kvalitativ forskningsintervju. Vidare bedöms studenternas förmåga att jämföra en fenomenologisk vetenskapsteori med en empirisk vetenskapsteori.
För att bli godkänd i kursen krävs betyget E på den individuella skriftliga tentamen. För betyget A i kursen krävs betyget A på den individuella skriftliga tentamen. Specifika kriterier för samtliga bokstavsbetyg specificeras i studiehandledningen.
Rätt till omprov
Student som underkänts i prov ges möjlighet till två omprov på samma kursinnehåll och med samma krav. Studenten har därutöver rätt att tentera på samma kurs vid efterföljande kurstillfällen enligt samma regel. Prov och omprov genomförs på de tider som anges i schemat
Churchill SD, (2022) Essentials of existential phenomenological research. American Psychological Association. 110 s.
Englander M, (2014) Empathy training from a phenomenological perspective. Journal of Phenomenological Psychology, 45(1), 5-26. 21 s.
Englander M, (2019) General knowledge claims in qualitative research. The Humanistic Psychologist, 47(1), 1-14. 14 s.
Englander M, (2019) Phenomenological psychological interviewing. The Humanistic Psychologist. http
Englander M, (2024) Interpersonal phenomenology: empathy training and qualitative interviews. The Humanistic Psychologist. Advance online publication. https
Giorgi A, (2019) Psychology as a human science. University Professors Press. 151 s.
Schutz A, (1945) On multiple realities. Philosophy and Phenomenological Research 5(4), 533-576. 43 s.
Throop CJ, (2018) Being open to the world. Journal of Ethnographic Theory, 8, 197-210. 13 s.
Zahavi D, (2010) Empathy, embodiment and interpersonal understanding: From Lipps to Schutz. Inquiry 53(3), 285-306. 21 s.
Zahavi D, (2019) Phenomenology: the basics. London: Routledge. 158 s.
Vetenskapliga artiklar tillkommer, ca 200 sidor.
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.