Grundnivå
Godkända kurser motsvarande minst 30 högskolepoäng från termin 1 och 2 i programmet.
HSSAA / Socialt arbete
G1F / Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Nivå 31-60. Kursen ingår i programmets fjärde termin.
Kursens övergripande syfte är att utveckla studenternas kunskaper om social utsatthet och socialt arbete utifrån specifika forsknings- och verksamhetsområden så som migration, barn, ungdom och familj, åldrande, funktionsnedsättningar/funktionshinder samt missbruk. I detta ingår att studenten utvecklar sin förmåga till att formulera problemställningar med relevans för socialt arbete, samt att relatera desamma till befintlig kunskapsproduktion. Kursen syftar därmed även till att underbygga och utveckla studenternas förmåga till självständig kunskapsutveckling. Som en del i denna kunskapsutveckling ingår att integrera det sociala arbetets praxis med teorier och dess vetenskapliga förankring inom de specifika och för kursen aktuella forsknings- och verksamhetsområden. I detta ingår även att praktiskt träna förmågan att hålla professionella samtal, samt att reflektera över den professionella rollens betydelse.
Kursen består av tre delkurser.
Delkurs 1. Perspektiv på verksamhetsområden, 12 hp
Delkursens innehåll
Första delkursen behandlar teorier om social utsatthet och den forskning som beskriver gruppers sociala situation och levnadsvillkor i förhållande till samhälleliga och andra strukturella förutsättningar, samt rättigheter. Kursen har ett fokus på socionomprofessionen specifikt områden som rör åldrande, funktionsnedsättning-ar/funktionshinder, missbruks- och beroendeproblematik samt barn, unga och familj, och de arbetssätt, metoder och samverkan som finns inom dessa områden. Kursen behandlar också ekonomisk utsatthet och ekonomiskt bistånd, samt migration och etnicitet. Utöver detta tas frågor om makt och våld upp, specifikt relaterat till våld i nära relationer.
Delkurs 2. Fördjupningsarbete, problemformulering och kunskapsläge, 10,5 hp
Delkursens innehåll
I delkursen behandlas problemformulering, syfte och frågeställningar samt val av metod och empiriskt material i vetenskapliga studier. Vidare innehåller kursen ett moment med litteratursökning, då fokus i kursen ligger på att relatera problem- och frågeställning till aktuellt kunskapsläge. Studenten genomför i grupp en vetenskaplig studie innehållande dessa moment. Fördjupningsarbetet presenteras muntligt vid ett avslutande seminarium. Vid seminariet verkar studenten, tillsammans med sin grupp, även som kommentator på annat fördjupningsarbete.
Delkurs 3. Det professionella samtalet, 7,5 hp
Delkursens innehåll
Delkurs 1. Perspektiv på verksamhetsområden, 12 hp
Delkursens lärandemål
Efter avslutad delkurs ska studenten kunna:
- redogöra för teorier om social utsatthet och dess strukturella förutsättningar,
- beskriva och diskutera socialt arbete inom områdena åldrande, funktionsnedsätt-ningar/funktionshinder, missbruk- och beroendeproblematik samt barn, unga, familj vad gäller arbetssätt, metoder och samverkan,
- analysera komplexitet i socialt arbete genom att relatera olika verksamhetsområden, arbetssätt och metoder till varandra.
- reflektera kring centrala aspekter av våld i nära relationer,
- beskriva och diskutera ekonomisk utsatthet och ekonomiskt bistånd, och
- reflektera kring migration och etnicitet i relation till socialt arbete.
Delkurs 2. Fördjupningsarbete, problemformulering och kunskapsläge, 10,5 hp
Delkursens lärandemål
Efter avslutad delkurs ska studenten kunna
- producera en problemformulering, syfte och frågeställningar med utgångspunkt i något av socialt arbetes verksamhetsområden,
- genomföra litteratursökning av forskning/kunskapsläge med relevans för det valda problemområdet,
- analysera det valda problemet med utgångspunkt i vald forskning/kunskapsläge
- genomföra en empirisk studie, vilken framställs som en sammanhängande akademisk text, präglad av vedertagna krav på formalia samt med språkligt godtagbar kvalitet, och
- muntligt presentera det egna arbetet samt kritiskt granska och framföra konstruktiva kommentarer till annat fördjupningsarbete.
Delkurs 3. Det professionella samtalet, 7,5 hp
Delkursens lärandemål
Efter avslutad delkurs ska studenten kunna:
- redogöra för begrepp och perspektiv av relevans för det professionella samtalet i socialt arbete,
- tillämpa professionellt förhållningssätt genom att planera och genomföra samtal,
- reflektera över olika samtalsformer i relation till perspektiv och förhållningssätt, och
- reflektera över sin egen personliga roll och förhållningssätt i ett professionellt sammanhang inom socialt arbete
Delkurs 1. Perspektiv på verksamhetsområden, 12 hp
Delkursens arbetsformer
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarium, workshop, studiebesök, grupparbete, muntliga presentationer och individuellt skrivande. Lärandemål 1 - 6 behandlas genom föreläsningar, workshop och seminarium utifrån forskning och verksamheter som är relevanta för att förstå gruppers sociala situation och levnadsvillkor, verksamhetsområden inom socialt arbete, strukturella förutsättningar, våld i nära relationer samt migration och etnicitet i relation till socialt arbete. Lärandemål 2 och 3 behandlas särskilt genom att studenten i grupp samlar in och bearbetar information om verksamheter och dess arbetssätt, metoder och samverkan. Lärandemål 4 och 6 stöds genom deltagande i workshop och seminarium där studenten aktivt bidrar med egna reflektioner.
Delkurs 2. Fördjupningsarbete, problemformulering och kunskapsläge, 10,5 hp
Delkursens arbetsformer
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar (lärandemål 1) workshop kring litte-ratursökning (lärandemål 2) samt handledning i grupp (lärandemål 1-4). Studenten förbereder även en muntlig presentation (lärandemål 5) i grupp. I kursen genomför studenten i grupp ett fördjupningsarbete innefattande en mindre empirisk undersökning. Fördjupningsarbetet tar sin utgångspunkt i något av socialt arbetes verksamhetsområden och empirin analyseras i relation till relevant forskning/kunskapsläge. Det skriftliga arbetet genomförs i grupper av två till högst tre studenter. Varje grupp tilldelas en handledare som även, i samråd med studenterna, bedömer när uppsatsen kan lämnas in för examination. Studenten gör en muntlig presentation av sitt arbete i grupp samt kommenterar på ett annat fördjupningsarbete vid obligatoriskt examinationsgrundade seminarium.
Handledningstiden är begränsad till den termin studenten först registrerades på kursen. Undantag kan göras av examinator om särskilda skäl föreligger. De inplanerade handledningstillfällena kan inte kompenseras vid annat tillfälle.
Handledningstiden är begränsad till den termin studenten först registrerades på kursen. Undantag kan göras av examinator om särskilda skäl föreligger. De inplanerade handledningstillfällena kan inte kompenseras vid annat tillfälle.
Delkurs 3. Det professionella samtalet, 7,5 hp
Delkursens arbetsformer
Delkurs 1. Perspektiv på verksamhetsområden, 12 hp
Delkursens bedömningsformer
Lärandemål 1, 2, 5 examineras genom en individuell skriftlig tentamen där fokus ligger på studentens förmåga att redogöra för teorier om social utsatthet och dess strukturella förutsättningar, beskriva och diskutera socialt arbete inom områdena åldrande, funktionsnedsättningar/funktionshinder, missbruk- och beroende-problematik samt barn, unga, familj vad gäller arbetssätt, metoder och samverkan ekonomisk utsatthet och ekonomiskt bistånd.
Lärandemål 2 och 3 examineras dessutom genom muntliga presentationer i grupp, avseende verksamheter och deras arbetssätt, metoder, och samverkan. Presentationerna görs i grupp men bedömningen sker individuellt genom bedömning av varje students förmåga att presentera och problematisera relevanta aspekter av arbetet inom verksamhetsområdet samt aktiva deltagande i den fördjupade diskussionen under seminariet.
Lärandemål 4 examineras genom en individuell skriftlig reflektion. Fokus på bedömningen ligger på studenternas förmåga att reflektera över våld i nära relationer som ett samhällsfenomen och dess koppling till socialt arbete. Lärandemål 6 examineras genom aktivt deltagande och individuell muntlig examination vid ett seminarium om migration och etnicitet. Fokus på bedömningen ligger på studenternas förmåga att reflektera kring migration och etnicitet i relation till social utsatthet.
Detaljerade bedömningskriterier återfinns i studiehandledning.
För att erhålla betyget Godkänt på delkursen krävs godkänt betyg på de muntliga presentationerna om migration, etnicitet och socialt arbete, på muntlig presentation av fältstudien, på individuell reflektionsuppgift om våld i nära relationer och på den individuella skriftliga tentamen. För att erhålla betyget Väl godkänt på delkursen krävs därutöver Väl godkänt på den individuella skriftliga tentamen.
Delkurs 2. Fördjupningsarbete, problemformulering och kunskapsläge, 10,5 hp
Delkursens bedömningsformer
Lärandemål 1-4 examineras genom bedömning av ett skriftligt fördjupningsarbete. I fördjupningsarbetet ska ingå ett avsnitt som särskilt fokuserar på lärandemål 3, genom att studenten dokumenterar sitt tillvägagångssätt vid litteratursökning. Studenten ger även en beskrivning av hur fördjupningsarbetet gått till som underlag för en individuell bedömning.
Fokus i bedömningen ligger på studentens förmåga att, med utgångspunkt i det till-delade verksamhetsområdet, genomföra en empirisk undersökning med språkligt godtagbar kvalitet, samt relatera till relevant forskning/kunskapsläge. Lärandemål 5 examineras genom att studenten gör en muntlig presentation av sitt arbete samt kommenterar på ett annat fördjupningsarbete vid obligatoriskt examinationsgrun-dade seminarium. I fokus för bedömningen står studentens förmåga att kritiskt och konstruktivt granska ett annat arbete. Eventuell frånvaro i obligatoriska moment ska kompletteras enligt beslut av examinator genom deltagande i nästkommande seminarium.
För Godkänt på delkursen krävs godkänt på fördjupningsarbetet samt på kommenta-torskap. För Väl godkänt på delkursen krävs väl godkänt på fördjupningsarbetet samt godkänt på kommentatorskap.
Delkurs 3. Det professionella samtalet, 7,5 hp
Delkursens bedömningsformer
Examination av lärandemål 1, 3 och 4 sker genom en individuell skriftlig inlämningsuppgift. Vid examination av lärandemål 1 och 3 bedöms särskilt förmågan att redogöra för relevanta begrepp och perspektiv på det professionella samtalet samt förmågan att reflektera över samtalsmetoder i förhållande till varandra. Vid examination av lärandemål 4 bedöms särskilt förmågan att reflektera över utvecklingen av sitt personliga och professionella förhållningssätt inom socialt arbete. Examination av lärandemål 2 sker vid samtalsträningen med tillhörande skrivuppgifter genom bedömning av förmågan att planera och genomföra samtal, med särskilt fokus på att studenten kan föra professionella resonemang om dessa.
För betyget Godkänd på delkursen krävs godkänt på samtliga examinationer. För betyget Väl godkänd krävs utöver godkänt på samtalsträning samt seminarier, väl godkänt på den individuella skriftliga inlämningsuppgiften.
För betyget Godkänd på hela kursen krävs godkänt på alla tre delkurser. För Väl godkänd på hela kursen krävs väl godkänt på delkurs 1 och på minst en av de andra delkurserna, varav den återstående delkursen måste vara godkänd.
Rätt till omprov
Student som underkänts i prov ges möjlighet till två omprov på samma kursinnehåll och med samma krav. Studenten har därutöver rätt att tentera på samma kurs vid efterföljande kurstillfällen enligt samma regel. Prov och omprov genomförs på de tider som anges i schemat.
Andersen Øyen S, Solheim B, (2015) Akademiskt skrivande. Malmö: Gleerups. 148 s.
Andersson G, Höjer I, Sallnäs M, Sjöblom Y, (Red.) (2019) När samhället träder in. Lund: Studentlitteratur. 50 s.
Balldin N, (2024) Prata så att jag begriper! Kognition, känsla och relation i professionella samtal. Lund: Studentlitteratur. 291 s.
Dahlkild-Öhman G, (2015) Utredningssamtal med våldsutsatta barn. Kapitel i: Eriksson M, Källström Å, Näsman E, (red) Barns röster om våld: Att lyssna, tolka och förstå. Malmö: Gleerups. 18 s. 79-96.
Dahlstedt M, Lalander P, (red.) (2018) Manifest: för ett socialt arbete i tiden. Lund: Studentlitteratur. 200 s.
Egard H, Runesson I, Svensson Chowdhury M, (red) (2024) Funktionsförmåga, funktionshinder och socialt arbete. Förhållningssätt, begrepp och teoretiska perspektiv. Malmö: Gleerups. 200 s.
Elmersjö M, Hultqvist S, Johansson S, (red.) (2023) Socialt arbete i äldreomsorg. Professionell handläggning i teori och praktik. Malmö: Gleerups utbildning. 182 s.
Herlofson J, (2014) MiniPsykiatri. Stockholm: Natur och Kultur. valda delar ca 50 s.
Hilte, M, (red.) (2022) Professionella möten och samtal i socialt arbete. Lund: Studentlitteratur. 255 sidor.
Iversen C, Flinkfeldt M, (red.) (2022) Samtal i socialt arbete - ett samtalsanalytiskt perspektiv. Malmö: Gleerups. 213 s.
Johnson B, Richert T, Svensson B, (2023) Alkohol- och narkotikaproblem. Lund: Studentlitteratur. 160 s.
Montesino N, Righard E, (red.) (2015) Socialt arbete och migration. Malmö: Gleerup. 132 s.
Runge I, (2023) ”Jag vill gärna ha hjälp, men ta inte mina barn”. Föräldraskap hos föräldrar med intellektuell funktionsnedsättning. Malmö: Malmö university press. 320 s.
Dessutom ingår vetenskapliga artiklar om cirka 400 s. Dessa görs tillgängliga för nedladdning.
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14)
Om en kurs upphört eller genomgått större förändringar har studenten, inom ett år efter det att förändringen skett, rätt till två omtentamina baserade på den kursplan som gällde vid registreringen på kursen.
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinatorn rätt att ge ett anpasssat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.