Avancerad nivå
Kursen har följande högskolekurs som förkunskapskrav: ML704C Matematik och lärande: Diskret matematik (genomgången)
Inga huvudområden
A1F / Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav
Kursen ingår i ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 och gymnasiet.
Kursen syftar till att studenten ska bredda och fördjupa sina kunskaper om statistiska begrepp och metoder. Ett annat syfte är att studenten ska utveckla färdigheter i att utföra och tolka en empirisk undersökning.
Kursen behandlar flera olika diskreta och kontinuerliga sannolikhetsfördelningar och de begrepp som är gemensamma för dessa, som väntevärde, varians och standardavvikelse. Särskild vikt läggs vid studier av normalfördelningen.
Vidare arbetar studenterna med stickprovsundersökningar och konfidensintervall och de slutsatser som kan dras av varierande statistiska metoder, dvs. statistisk inferens genom hypotestest. Speciell vikt läggs vid betydelsen av datanivå och reliabilitet i statistiska undersökningar. Under kursen bearbetar studenten datamaterial med såväl räknare som dator. Fokus läggs på statistiska beräkningar och statistisk slutledning.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- använda skeva och symmetriska sannolikhetsfördelningar för olika datanivåer.
- värdera och välja stickprovsmetoder, bearbeta data och formulera statistiska modeller på olika datanivåer
- göra statistiska slutledningar (inferens) på olika datanivåer och diskutera reliabilitet.
Kursen innehåller varierande arbetsformer, som kan utgöras av laborativt arbete, föreläsningar, arbete med digitala hjälpmedel och gruppuppgifter. Arbetsformerna utvecklas med utgångspunkt från kursens syfte och lärandemål i samverkan mellan studenter och lärarutbildare.
Mål 1 och del av mål 2 (värdera och välja stickprovsmetoder) examineras genom skriftlig salstentamen.
Mål 3 och del av mål 2 (bearbeta data och formulera statistiska modeller) examineras inom ramen för en gruppredovisning och ett paper.
För kursen gällande betygskriterier meddelas av kursledaren vid kursstart.
Petersson, Jöran. (2023). Stokastikdidaktik del 2: Statistik, sannolikhetslära och kombinatorik för grund- och ämneslärare. BoD Bokshop. (176 s).
Kompendium med uppgifter. Statistik och sannolikhetslära – 20 övningar
Vetenskapliga artiklar samt andra texter som hämtas t.ex. från NCM, matematiklyftets lärportal etc. (ca 50 s)
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.