Avancerad nivå
Kandidatexamen eller yrkesexamen om minst 180 hp samt Svenska 2B och Engelska 5.
Inget huvudområde
A1N / Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Kursen ingår i magisterprogrammet Hållbar stadsutveckling: Ledning och organisering och kan även ges som fristående kurs.
Kursen syftar till att utveckla studenternas förmåga att kritiskt och konstruktivt granska och utveckla urbana utvecklingsprojekt med hållbarhetsperspektiv.
Kursen behandlar följande teman:
- projektet som en dominerande form för att organisera urban utveckling
- projekt- och processledning och dess organisatoriska förutsättningar
- nätverk i design, genomförande och förvaltning
- projekt- och processorganisering ur hållbarhetsperspektiv
Kunskap och förståelse
Studenten ska vid kursens slut kunna uppvisa
1. förståelse av projekts betydelse vid urban utveckling samt kunskap om möjligheter och begränsningar när det gäller hur urbana utvecklingsprojekt kan bidra till hållbar stadsutveckling
2. kunskap om metoder och förhållningssätt inom planering, organisering och ledning av urbana utvecklingsprojekt och -processer
3. kunskap om hur organisering av design, genomförande och förvaltning påverkar projektets resultat och långsiktiga inverkan
Färdigheter och förmåga
Studenten ska vid kursens slut kunna uppvisa förmåga att
4. utveckla ett projektförslag gällande ett urbant utvecklingsarbete enligt etablerade metoder för projektplanering, med hänsyn till ett brett, kritiskt intresseperspektiv
5. kritisk reflektera över styrning och förvaltning av ett utvecklingsprojekt med utgångspunkt i förståelse av hållbar stadsutveckling.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Studenten ska efter avslutad kurs
6. självständigt och kritiskt kunna reflektera över urbana utvecklingsprojekt och dess inverkar på ekosystem och på människors välbefinnande
Kursen omfattar föreläsningar, workshops, gruppvis arbete, seminarier och presentationer för att skapa dynamiska inlärningssituationer. En central del i kursen är att studenten ska genomföra ett utvecklingsprojekt i interaktion med externa intressenter, t ex företag, offentliga organisationer eller organisationer i tredje sektorn. Studenten ska också bidra med konstruktiv kritik av andra studenters arbeten. Arbetet med utvecklingsprojektet genomförs i grupp.
Obligatoriska seminarier omfattar ca 10 timmar. Obligatorisk närvaro vid introduktion till projektarbete, presentationer och diskussion av utvecklingsprojekten omfattar ca 12 timmar.
Studenternas prestationer bedöms i två examinationer:
- Seminarier (5 hp) (betygsskalan UG) (lärandemål 1, 2 och 3). De examineras individuellt genom dels skriftliga underlag inför seminarierna, dels aktivt deltagande vid själva seminariet.
- Utveckling och presentation i grupper av ett förslag till ett urbant utvecklingsprojekt (10 hp) (betygsskalan UV) (lärandemål 4, 5 och 6). I examinationen ingår även att ge konstruktiv kritik på andra studenters arbete, samt en individuell reflektion. Betyg sätts utifrån en sammanvägning av arbetet i grupp och individuellt, där aktivt deltagande i gruppens arbete bidrar med 70% och den individuella reflektionen med 30%.
Samtliga lärandemål bedöms individuellt.
För betyget godkänd krävs att samtliga moment är godkända.
För betyget väl godkänd krävs dessutom väl godkänt på arbetet med utvecklingsprojektet.
Merparten av litteraturen i kursen utgörs av artiklar från vetenskapliga tidsskrifter, som är tillgängliga via Malmö universitets bibliotek och annat material, som görs tillgängligt av lärarna. Följande böcker ingår också:
- Cobb, A. T. (2012). Leading Project Teams. (2nd ed.). Sage Publications, Thousand Oaks.
- Thackara, J. (2017). How to thrive in the next economy. Thames & Hudson, London.
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.