Grundnivå
30 hp inom juridik, humaniora eller samhällsvetenskap
Inga huvudområden
G1F / Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Kursen ingår inte i något huvudområde men kan ingå i en generell examen
Kursens syfte är att ge grundläggande kunskap om de rättssystem som finns i Europa, samt hur dessa skapas och tillämpas. Kursen har ett fokus på att ge praktiska förmågor och färdigheter i att analysera rättsfall, samt att med juridisk metod identifiera rättsliga problem, tillämpa relevant lagstiftning och föreslå eller argumentera för lösning av rättsliga problemställningar inom ramen för dessa rättssystem.
Kursen Europarätt, introducerar två rättssystem: EU-rätt; och
det europeiska rättssystemet för mänskliga rättigheter (Europarådet).
Kursen består av två delkurser:
- EU-rätt (7,5 hp)
- Det europeiska rättssystemet för mänskliga rättigheter (7,5 hp)
Delkurs 1:
Efter genomgången delkurs ska studenten ha:
1. Kunskap om EU-rättens uppbyggnad och utveckling, samt dess förhållande till andra rättssystem;
2. Kunskap om EU:s regelverk och rättskällor, samt deras inbördes hierarki;
3. Förmåga att läsa och förstå rättsfall inom ramen för EU-rätt; och
4. Förmåga att identifiera EU-rättsliga frågeställningar och att tillämpa EU-rätt.
Delkurs 2:
Efter genomgången delkurs ska studenten ha:
1. Kunskap om uppbyggnaden av det europeiska rättssystemet för mänskliga rättigheter och hur detta utgör en del av folkrätten, samt hur det regionala MR-systemet förhåller sig till andra rättssystem;
2. Kunskap om rättigheter och skyldigheter i relevanta konventioner och andra rättskällor;
3. Förmåga att läsa och förstå rättsfall inom ramen för det europeiska systemet för mänskliga rättigheter; och
4. Förmåga att identifiera rättsliga frågeställningar inom det europeiska systemet för mänskliga rättigheter och att tillämpa relevanta rättskällor.
Kursen är utformad för heltidsstudier. Lärarledd tid består av föreläsningar, seminarier och workshops. Den största delen av studenternas arbetstid utgörs av individuella studier. Studenterna är ansvariga för att studera och att förbereda sig väl för gemensamma kursmoment i takt med kursens genomförande. Studenterna förväntas ta egna initiativ till bildandet av studiegrupper.
Delkurs 1: skriftlig tentamen (7,5 hp)
Delkurs 2: skriftlig tentamen (7,5 hp)
Modul 1:
- Foster, Nigel (2021) Foster on EU law (OUP)
Modul 2:
- Rainey, Bernadette (2020), Jacobs, White, and Ovey: The European Convention on Human Rights (OUP)
Annat material som t.ex rättsfall och andra rättsliga beslut kommer att läggas till. Dessa görs tillgängliga via studentportalen (Canvas).
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.