Grundnivå
52,5 hp inom huuvdområdet Produktdesign varav samtliga 30 hp från kursen Produktdesign: Designmetodik, eller
60 hp inom området design, eller
kurserna Visualiserings- och presentationstekniker och Designmetodik för produktutvecklare.
Inget huvudområde
G1F / Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Kursen ingår inte i något huvudområde
Kursen syftar till att ge en introduktion till några förhållningssätt och metoder inom tjänstedesign och hur de relaterar till produktdesign. Syftet är att ge studenterna en generell överblick av hur design av produkter och tjänster kan bidra till att skapa värdenför en organisation.
Kursen fokuserar på design som värdeskapande aktivitet för olika typer av organisationer och kontexter. Studenterna introduceras till produkttjänstsystem (Product-Service Systems)som begrepp och ett urval av existerande tjänstedesignmetoder samt hur produkter kan anpassas för att tillfredställa användarnas behov i ett sådant system. Under kursens gång analyseras möjligheter och risker kopplade till produkter som ingår i tjänstesystem.
I projektarbetet kommer studenterna att tillämpa relevanta tjänstedesignmetoder för att utveckla ett produkttjänstesystem samt att artikulera och reflektera över design som värdeskapare. Handledningar är centrala delar i detta delmoment.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- tillämpa utvalda tjänstedesignmetoder genom att utveckla ett produkt-tjänstesystem-koncept;
- kunna analysera möjligheter och utmaningar kopplade till produkter som ingår i tjänstesystem;
- visa på förståelsen på hur design kan skapa värde för en organisation och i olika kontext;
- reflektera över egna projekterfarenheter och argumentera för olika processbeslut i förhållande till utvalda dela av kurslitteraturen.
Kursen är organiserad kring föreläsningar, workshops, seminarier, projektarbete med handledning, presentationer och skriftliga och visuella inlämningar.
Projektarbetet examineras genom muntlig och visuell presentation (film) av tjänstekoncept i grupp samt individuell inlämning av reflektion kring det genomförda arbetet (lärandemål 1, 2, 3) (5 hp)
Individuell skriftlig och/ eller visuell inlämning (lärandemål 2, 3, 4) (2,5 hp).
En uppgift examineras maximalt 3 gånger i samband med att kursen ges. Vid omexamination följande år ska studenten lämna in en ny examinationsuppgift i enlighet med instruktionerna för det årets kurs. Det är studentens ansvar att ta kontakt med studieadministrationen före kursstart för att kunna delta i om-examination.
Kompletterande artiklar och litteratur kommer att lämnas ut under kursens gång.
- Morelli, N. (2002). Designing Product/Service Systems: A Methodological Exploration. https://www.mitpressjournals.org/doi
- Stickdorn, M. & Schneider, J. (Eds.) (2010). This is Service Design Thinking. Basics - Tools - Cases. Bis Publishers.
- Brown, T. & Katz, B. (2011). Change by Design. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/j.1540-5885.2011.00806.x
- Stickdorn, M., Hormess, E., Lawrence, A. & Schneider, J. (Eds.). (2018). This is Service Design Doing: Using Research and Customer Journey Maps to Create Successful Services
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14)
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.
Kursens undervisningsspråk är engelska.
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.