Grundnivå
Grundläggande behörighet
Inget huvudområde
G1N / Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Fristående kurs.
Kursen syftar till att ge kunskaper och färdigheter inom de offentligrättsliga områdena som har särskild betydelse för stöd och vård i det sociala arbetets teori och praktik.
Kursen består av två delkurser.
Delkurs 1. Grundläggande socialrätt med förvaltningsrätt, 7.5 hp
Delkursens innehåll
I delkurs 1 behandlas målen och intentionerna med sociallagstiftningen samt etiska dimensioner på dessa regelsystem. Med utgångspunkt i socialtjänstens vårdande och stödjande insatser studeras socialtjänstlagen och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade samt andra lagstiftningar. Barnperspektivet kommer att belysas i kursen. Dessutom studeras reglerna om myndighetsutövning med särskild tonvikt på mänskliga rättigheter och rättssäkerhet. Regeringsformen, tryckfrihetsförordningen, diskrimineringslagen, förvaltningslagen, förvaltningsprocesslagen, kommunallagen, föräldrabalken, socialförsäkringsbalken, offentlighets- och sekretesslagen samt regler om dokumentation av personuppgifter behandlas.
Delkurs 2. Socialrätt, fördjupning, 7.5 hp
Delkursens innehåll
I delkurs 2 behandlas målen och intentionerna med lagstiftning kring hälso- och sjukvård med inriktning på patientens rätt till vård och vårdgivarens skyldigheter att ge vård. Dessutom behandlas tvångsvårdslagstiftningen, såsom lagen om vård av unga samt lagen om vård av missbrukare i vissa fall med utgångspunkt från socialtjänstlagen samt lagar om psykiatrisk tvångsvård. Diskussionen om barnperspektiv i socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens arbete fördjupas med särskilt fokus på den sociala barnavården och våld i nära relationer. Socialförsäkringsrättens ersättningsformer vid sjukdom och rehabilitering studeras samt migrationsrätten och barn i migrationsprocess Kunskaperna om reglerna om myndighetsutövning med tonvikt på rättssäkerhet och mänskliga rättigheter fördjupas.
Delkurs 1. Grundläggande socialrätt med förvaltningsrätt, 7.5 hp
Delkursens lärandemål
Efter avslutad delkurs ska studenten kunna
- redogöra för rättssystemets uppbyggnad, innehåll och föränderlighet samt juridisk metod,
- redogöra för social- och förvaltningsrättens innehåll och roll i samhället, och
- tillämpa social- och förvaltningsrättsliga regler på de rättsområden som har särskild betydelse för socialt arbete.
Delkurs 2. Socialrätt, fördjupning, 7.5 hp
Delkursens lärandemål
Efter avslutade delkurs ska studenten kunna
- tillämpa social- och förvaltningsrättsliga regler på de rättsområden som har särskild betydelse för socialt arbete med fördjupad juridisk metod,
- kritiskt granska den juridiska normbildningen,
- relatera olika typer av åtgärder till de rättsregler och övergripande rättsliga och etiska principer som styr lagstiftningen inom det sociala området,
- reflektera kring rätten till stödjande och vårdande insatser och identifiera gränsdragnings- och bedömningsproblematik och,
- beskriva socialtjänstens juridiska ramverk och ansvar att utreda och erbjuda stöd och hjälp till de som utsätts för och utövar våld i nära relation.
Delkurs 1. Grundläggande socialrätt med förvaltningsrätt, 7.5 hp
Delkursens arbetsformer
Undervisningen bedrivs som IT baserad distansutbildning. Kunskaperna utvecklas individuellt genom i huvudsak föreläsningar, kurslitteratur, juridiska databaser och diskussionsforum. Samtliga lärandemål tränas dessutom genom att studenten individuellt och i grupp arbetar med instuderingsfrågor kopplade till föreläsningar, kurslitteratur, lagar, förordningar och konventioner.
Delkurs 2. Socialrätt, fördjupning, 7.5 hp
Delkursens arbetsformer
Undervisningen bedrivs som IT baserad distansutbildning. Kunskaperna utvecklas individuellt genom i huvudsak föreläsningar, kurslitteratur, juridiska databaser och diskussionsforum. Lärandemål 1, 3 och 5 tränas genom en obligatorisk skriftlig inlämningsuppgift. Lärandemål 2, 3 och 4 tränas i obligatorisk gruppdiskussion. Samtliga lärandemål tränas dessutom genom att studenten individuellt och i grupp arbetar med instuderingsfrågor kopplade till föreläsningar, kurslitteratur, lagar, förordningar och konventioner.
Delkurs 1. Grundläggande socialrätt med förvaltningsrätt, 7.5 hp
Delkursens bedömningsformer
Lärandemål 1–3 examineras individuellt i en övergripande individuell skriftlig tentamen. Lärandemål 1 examineras även genom ett quiz. Lärandemål 2-3 examineras dessutom genom en individuell skriftlig examinationsuppgift. Fokus i bedömningen av samtliga lärandemål ligger på förmågan att tydligt redogöra för och motivera gjorda val i utredningsarbetet samt att reflektera över dessa val och över rättsreglernas tillämpning och utredningsbeslutets konsekvenser. Specifika bedömningskriterier för samtliga bedömningar presenteras i studiehandledningen.
För godkänt betyg på delkursen krävs godkänt på den individuella skriftliga tentamen, på quiz och på den skriftliga examinationsuppgiften. För väl godkänt betyg på delkursen krävs väl godkänt på den individuella skriftliga tentamen samt godkänt quiz och skriftlig examinationsuppgift.
Delkurs 2. Socialrätt, fördjupning, 7.5 hp
Delkursens bedömningsformer
Lärandemål 1–5 examineras individuellt i en övergripande individuell skriftlig tentamen. Lärandemål 1, 3 och 4 examineras dessutom genom en individuell skriftlig examinationsuppgift. Fokus i bedömningen av samtliga lärandemål ligger på förmågan att tillämpa social- och förvaltningsrättsliga regler, kritiskt granska juridisk normbildning, relatera olika typer av åtgärder till de rättsregler som styr socialt arbete samt beskriva socialtjänstens juridiska ramverk i relation till våld i nära relation. För bedömning av lärandemål 4 läggs fokus på studentens förmåga att reflektera kring socialtjänstens olika insatser och svårigheten i att bedöma rätten till och lämpligheten av dessa insatser. Specifika bedömningskriterier för samtliga bedömningar presenteras i studiehandledningen. Eventuell frånvaro i obligatoriska moment kan efter beslut från examinator kompenseras genom individuell skriftlig inlämningsuppgift.
För godkänt betyg på delkursen krävs godkänt på den individuella skriftliga tentamen, examinationsuppgift, obligatorisk skriftlig inlämningsuppgift samt aktivt deltagande i obligatorisk gruppdiskussion. För väl godkänt betyg krävs väl godkänt på den individuella skriftliga tentamen samt godkänd examinationsuppgift, inlämnad obligatorisk skriftlig inlämningsuppgift samt aktivt deltagande i obligatorisk gruppdiskussion
För godkänt betyg på hela kursen krävs godkänt betyg på båda delkurserna. För väl godkänt betyg på hela kursen krävs väl godkänt på båda delkurserna.
Rätt till omprov
Student som underkänts i prov ges möjlighet till två omprov på samma kursinnehåll och med samma krav. Studenten har därutöver rätt att tentera på samma kurs vid efterföljande kurstillfällen enligt samma regel. Prov och omprov genomförs på de tider som anges i schemat
Delkurs 1. Grundläggande socialrätt med förvaltningsrätt, 7.5 hp
Clevesköld L, Thunved A, (senaste upplagan) Sekretess: handbok för socialtjänsten. Stockholm: Norstedts Juridik AB. 128 s.
Fridström Montoya T, (red.) (senaste upplagan) Juridik för socialt arbete. Malmö: Gleerups. 288 s.
Rejmer A , Zetterström S, Scheutz S, Fridström Montoya T, (senaste upplagan): Juridisk metodbok: för socialarbetare och andra offentliganställda. Stockholm: Norstedts juridik AB. 185 s.
Ryberg-Welander L, Skoglund P, Staaf A, Zanderin L, (senaste upplagan) Kommunalrätt: en introduktion för professionsutbildningar. Stockholm: Liber. 107 s
Socialstyrelsen, (senaste upplagan) Handläggning och dokumentation inom socialtjänsten – Handbok för socialtjänsten. 430 s
Staaf A, Zanderin L (senaste upplagan) Förvaltningsrätt – en introduktion för professionsutbildningar. Malmö, Liber. 136 s.
Aktuell lagtext, lagkommentarer, vetenskapliga artiklar, rättsfall och arbetsmaterial tillkommer (ca 150 s).
Delkurs 2. Socialrätt, fördjupning, 7.5 hp
Fisher, D (senaste upplagan) Mänskliga rättigheter. En introduktion. Stockholm: Norstedts juridik AB. 106 s.
Fridström Montoya, T. (red.) (senaste upplagan) Juridik för socialt arbete. Malmö: Gleerups. 288 s.
Rejmer A, Zetterström S, Scheutz S, Fridström Montoya T, (senaste upplagan): Juridisk metodbok: för socialarbetare och andra offentliganställda. Stockholm: Norstedts juridik AB. 185 s.
Socialstyrelsen, (senaste upplagan) Handläggning och dokumentation inom socialtjänsten – Handbok för socialtjänsten. 430 s
Staaf A, Zanderin L, (senaste upplagan) Förvaltningsrätt – en introduktion för professionsutbildningar. Malmö, Liber. 136 s.
Singer A, (senaste upplagan) Barns rätt. Uppsala: Iustus Förlag. 211 s.
Aktuell lagtext, lagkommentarer, vetenskapliga artiklar, rättsfall och arbetsmaterial tillkommer (ca 150 s).
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.